Vremeplov: Traži da Mila puste niz vodu

„Ljubazno Vas molim da Vaša administracija smjesta u svojoj politici vrlo jasno razluči što su država i narod Crne Gore s jedne, a što režim Mila Đukanovića s druge strane..."
1330 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 18. septembar 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 18. septembar 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Bivši šef crnogorske misije u Vašingtonu Ratko Knežević apelovao je juče na najviše zvaničnike SAD da uskrate bilo kakvu podršku premijeru Milu Đukanoviću.

Uoči Đukanovićevog puta u Njujork, na Generalnu skupštinu UN, Knežević je poslao pismo američkom predsjedniku Baraku Obami, potpredsjedniku Džozefu Bajdenu, državnoj sekretarki Hilari Klinton i uticajnim američkim kongresmenima, u kojem tvrdi da Đukanović nije običan politički vođa, već da je na čelu „najprofitabilnije zločinačke organizacije u Jugoistočnoj Evropi, a možda i u svijetu“.

„Ljubazno Vas molim da Vaša administracija smjesta u svojoj politici vrlo jasno razluči što su država i narod Crne Gore s jedne, a što režim Mila Đukanovića s druge strane. Ovi prethodni vrijedan su prijatelj i partner Vašeg velikog naroda, nova nezavisna država kojoj je u ovom trenutku potrebna Vaša potpora kako bi ostvarila potpunu tranziciju ka članstvu u ujedinjenoj Evropi i NATO, izgradila istinski demokratske institucije i uvela vladavinu prava. No, potonji to zasigurno nije, i jedino će se nakon Đukanovićeva silaska s vlasti u Crnoj Gori moći zajemčiti regionalna stabilnost te jednom za svagda stati na kraj organizovanom kriminalu“, piše Knežević u pismu najvišim američkim zvaničnicima.

Nekadašnji prijatelj, kum i bliski premijerov saradnik u pismu ističe da je Đukanovićeva želja da stvori utisak da ga prihvata zajednica svjetskih vođa, a posebno SAD.

„Fotografije i izvještaje o njegovom susretu s predstavnicima SAD-a na sav će se glas objavljivati u Crnoj Gori kao dokaz da on nije gangster, nego uvažen svjetski čelnik. SAD ne smiju sebi dopustiti da prikazuju kao prijatelja ovog čovjeka“, piše Knežević.

Napominjući da se pravosudni organi i organizacije za borbu protiv organizovanog kriminala izvan Crne Gore bave Đukanovićem i da je upravo saznao „za opsežnu istragu koju protiv Đukanovića i njegovih bližih saradnika sprovodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije“, Knežević ističe da bi SAD morale podržati ta nastojanja.

“Osim što bi ga trebalo izbjegavati, vlasti drugih država trebalo bi se s dužnom pažnjom i promišljenošću približiti i podržati one koji bi umjesto Đukanovića mogli uvesti pošteno i demokratsko vođstvo, koje istinski podržava slobodnu demokratiju i vladavinu prava“, navodi Knežević.

On je podsjetio kako je država tokom embarga 90-tih počela da sarađuje sa kriminalcima, naglašavajući da su „ti ilegalni savezi preživjeli sve do danas, a između crnogorske Vlade, njezinih zvaničnika i organizovanog kriminala stvorene su neraskidive veze“.

„Te su veze dovele do stvaranja korumpirane crnogorske elite novopečenih bogataša, koji golemu dobit od šverca i s njime povezanih aktivnosti – pranja novca, reketirenja, droge, seksualnog izrabljivanja – koristi kako bi nadzirala društveno-političke i ekonomske procese u zemlji“, navodi Knežević u opširnom pismu američkom predsjedniku Obami, potpredsjedniku Bajdenu, šefici Stejt departmenta Hilari Klinton i uticajnim kongresmenima.

Malu državu je lakše kontrolisati

Podsjećajući na ubistva Duška Jovanovića i Iva Pukanića, te na to da je Đukanović prijatelj sa Stankom-Canetom Subotićem, koga naziva „vođom duvanskog kartela“, Knežević u pismu zvaničnicima SAD naglašava da „Crna Gora ne bi trebalo da ispašta zbog jednog čovjeka“.

„Crna Gora je mala država. A malu je državu lakše kontrolisati... Budući da se i sâm Đukanović, ali i njegova porodica, različitim nelegalnim sredstvima tokom proteklog desetljeća silno bogatio, danas je u državi gotovo nemoguće obaviti bilo kakav posao, ako se ne usmjeri preko kanala koji su interesno povezani s njime, njegovom sestrom Anom Kolarević i njegovim bratom Acom Đukanovićem. U njihovom je zajedničkom vlasništvu, na primjer, jedna od najvećih banaka pod nazivom Prva banka“, naveo je Knežević, dodajući da se to „bogatstvo koristi i za podmićivanje svakog oblika i vida izbornog postupka u Crnoj Gori, u svakoj etapi izbornog procesa“.

Ocjenjujući da je ono što se vidi u Crnoj Gori fasada i da Crna Gora svoj pravi potencijal može iskoristiti isključivo uz pomoć istinskih, trajnih promjena, Knežević tvrdi da „ta neprekidna obmana izravno ugrožava i samu teško izborenu, dragocjenu nezavisnost Crne Gore“.

“Crnogorski narod je 2006. izabrao istinski demokratsku Crnu Goru, a ne Đukanovićevu 'privatnu državu', koja svojom povezanošću s organizovanim kriminalom služi za bogaćenje korumpirane šačice ljudi na vrhu, a pri tom zanemaruje prave potrebe crnogorskog naroda, šteti njenim susjedima, te u Evropu izvozi kriminal“, stoji u Kneževićevom pismu vrhu američke administracije.

Bonus video: