VREMEPLOV Šarići šire posao na budvansku rivijeru

Šarići su kuću i plac Nikole Borete platili oko 800.000 eura, a nedavno su stekli vlasništvo nad dijelom susjednog hotela “Mediteran”
1207 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 22. septembra 2009.
Stranica "Vijesti" od 22. septembra 2009.
Ažurirano: 22.09.2019. 08:32h

Kuća i plac Nikole Borete, koji se nalaze tik uz zidine hotela “Splendid” u Bečićima, nedavno je prodata. Ta kuća je, prema sudskim spisima, prije četiri godine i bila povod reketiranja i bombaških napada na gradilište velelepnog hotela.

“Vijestima” je rečeno da su spornu kuću kupili biznismeni iz Pljevalja Darko i Duško Šarić koji su za nju i plac platili oko 800.000 eura. Odluka o prodaji stare kuće i placa od preko 3.500 kvadrata donijeta je ljetos, a isplata novca i prepis imovine ugovoren je tokom prošle sedmice kada su braća Šarić sa prijateljima odmarali u bečićkom hotelu “Mediteran”.

Plan biznismena iz Pljevalja, koji su prema nezvaničnim informacijama postali i vlasnici dijela u hotelu “Mediteran” - spa centra, akva parka i diskoteke - je da grade nove hotelske sadržaje. Plac i dvospratna kuća nalaze se između zidina hotela “Splendid” i akva parka hotela “Mediteran”, a posljednje vrijeme u kući niko nije živio.

Detaljnim urbanističkim planom na placu, gdje je bila imovina Nikole Borete kao i na mjestu gdje je izgrađen akva park, ucrtan je dio budućeg hotela od preko dvadeset spratova, popularno nazvane “kule”, ali nije izvjesno šta će se na tom mjestu i kad graditi.

Imovina Nikole Borete sa donje strane Jadranske magistrale u ljeto 2005. godine bila je, kako je tvrdio specijalni tužilac tokom istrage a zatim i u optužnici za ubistvo Slavoljuba Šćekića, povod serije reketa i bombaških napada na gradilište hotel “Splendid”, a kasnije je zbog istrage ubijen policijski funkcioner Slavoljub Šćekić.

U ljeto 2005. godine dok je “Splendid” još bio u izgradnji pokušano je reketiranje suvlasnika Žarka Radulovića, koji je u to vrijeme na nagovor inženjera i graditelja zbog prilaza hotelu želio da kupi kuću od Nikole Borete. U prvim pregovorima cifra za kuću i imanje Boreta je bila oko dva miliona eura, a kasnije je traženo čak 2,5 i 2,8 miliona eura... Suvlasnik “Splendida” nije pristao na te ucjene, zbog čega je gradilište hotela tokom juna i jula tri puta bilo meta bombaških napada. U slučaj se uključila policija, a kada su okrivljeni shvatili da im je inspektor na tragu, oni su odlučili da ga ubiju. Radulović je tokom sudskog postupka negirao dio ranijih izjava u vezi sa tim.

Specijalno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je presjedavao sudija Lazar Aković, osudilo je Sašu Boretu, Ljuba Bigovića i Ljuba Vujadinovića na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Slavoljuba Šćekića, iznude u pokušaju – reketiranja Žarka Radulovića, suvlasnika hotela “Splendid” i izazivanja opšte opasnosti – podmetanje eksplozivnih naprava na hotel u izgradnji Splendid i zločinačkog udruživanja. I Alan Kožar osuđen je na tri godine za “zločinačko udruživanje”, za “iznudu u pokušaju” osuđen je na 15 godina zatvora, dok je za izazivanje opšte opasnosti osuđen na šest godina zatvora. Sud je Kožaru izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Darko Šarić više od deceniju i po bavi se biznisom, a dio novca zarađenog u inostranstvu i Srbiji godinama je ulagao u rodna Pljevlja. Uvidom u Centralni registar Privrednog suda na Darka Šarića nije uknjižena nijedna firma, dok se na njegovog brata Duška vodi diskoteka “Municipijum”, firma za prevoz robe “Šmid produkt” i preduzeće “Mat kompani”, gdje je on osnivač.

Mlađi Šarić je predsjednik i glavni finansijer FK “Rudar”, a na oficijelnom sajtu kluba reklamiraju se i firme koje su glavni sponzori - diskoteke i klubovi “Municipijum”, “4 sobe”, beogradski “H20”, kotorski hotel “Kataro” i diskoteka “Maksimus”, budvanski hotel “Max prestige”, “kazino klub” iz Kragujevca, pekara “Čarobnjak” ...

Navodno, Šarići vlasnički udio imaju u svim nabrojanim klubovima, diskotekama i hotelima ali se zvanično u registru Privrednog suda samo neki vode na Duškovo ili na ime njihove sestre Danijele. Braća su ljetos najviše vremena proveli u Pljevljima gdje su u centru grada preselili luksuznu diskoteku “Municipijum” i otvorili veliki šoping i biznis centar. U taj posao su navodno uložili preko pet miliona eura.

Bonus video: