VREMEPLOV Dosta je bilo divljanja

“U posljednjih godinu dana Ministasrstvo je podnijelo 99 krivičnih prijava i u posljednjih nekoliko mjeseci izvršeno je 26 rušenja, a nakon potpisivanja Memoranduma te aktivnosti biće dodatno intezivirane”, kazao je Gvozdenović u septembru 2009.
477 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 26. septembra 2009.
Strana "Vijesti" od 26. septembra 2009.

Ministar uređenja prostora Branimir Gvozdenović obećao je juče da će država “u potpunosti zaustaviti” divlju gradnju.

Gvozdenović je ocijenio da to krivično djelo nije moguće suzbiti “za dan”, objelodanivši da u Crnoj Gori ima oko 90.000 bespravno započetih ili sagrađenih objekata, te da je oko 46.500 njih nelegalno priključeno na energetsku mrežu.

On je jučerašnje potpisivanje Memoranduma o saradnji u sprečavanju, otkrivanju i gonjenju izvršilaca krivičnih djela protiv životne sredine ocijenio kao “početak potpunog zaustavljanja” divlje gradnje.

Pored Gvozdenovića, Memorandum su potpisali ministar pravde Miraš Radović, vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

“U posljednjih godinu dana Ministasrstvo je podnijelo 99 krivičnih prijava i u posljednjih nekoliko mjeseci izvršeno je 26 rušenja, a nakon potpisivanja Memoranduma te aktivnosti biće dodatno intezivirane”, kazao je Gvozdenović.

Veljović je saopštio da je policija od početka godine do kraja avgusta podnijela 69 krivičnih prijava protiv 81 osobe zbog sumnje da su gradili bez građevinske dozvole. On je kazao da su prijave podnesene zbog gradnje, uglavnom na primorju i u centralnom dijelu.

Memorandumom je planirano formiranje zajedničkih timova institucija potpisnica, koji će koordinirati borbu protiv eliminisanja bespravne gradnje, i posebnih timova na čelu sa opštinskim i državnim tužiocima.

Radović je istakao da država Memorandumom želi da “kontinuirano” odgovori na bespravnu gradnju” i kazao da će “periodično” biti analizirane “aktivnosti koje će se preduzimaju na tom polju”.

On je je kazao da je Ministarstvo pravde, kada je propisalo da je bespravna gradnja krivično djelo, imalo u vidu da je prostor možda najznačajniji prirodni resurs.

Čarapić je ocijenila da se nedozvoljenoj gradnji može “uspješno suprotstaviti” samo planskim i zajedničkim djelovanjem, priznavši da je tokom jednogodišnje primjene Krivičnog zakonika o bespravnoj gradnji bilo “određenih problema” u saradnji nadležnih institucija. Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, donesenim prije nešto više od godinu dana, propisano je da je bespravna gradnja krivično djelo koje se kažnjava zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina. Takođe, krivično djelo je i priključivanje nelegalnih objekata na infrastrukturu, za koje je propisana kazna od tri mjeseca do tri godine. Ne sporeći da je zbog bespravne gradnje do sada najčešće izricana uslovna kazna, Čarapić je istakla da se takvim kaznama ne može “efikasno suzbiti” to krivično djelo.

Ona je naglasila da će, ubuduće, efikasni sudski postupci, rezultirati i odgovarajućim zakonskim kaznama. Gvozdenović nije konkretno odgovorio na pitanje kakvu poruku je država poslala nelegalnim graditeljima kada je osudila čovjeka na četiri mjseca zatvora, iako je “pola brda” srušio u more u Boki kotorskoj, već je ponovio da nadležni potpisivanjem Memoranduma žele da pošalju “jasnu poruku”.

On je kazao da se građevinska dozvola može dobiti za samo 15 dana, istakavši da se u Crnoj Gori može legalno graditi na “više od 15 miliona” metara kvadratnih.

Ispitaće i slučaj Bigovo

Gvozdenović nije precizno odgovorio da li će Ministarstvo podnijeti krivičnu prijavu protiv nadležnih u Opštini Kotor, zbog nelegalno izgrađenih 11 vila u naselju Bigovo.

On je kazao da će “preduzeti sve što je u našoj mogućnosti” i objasnio da je taj slučaj u nadležnosti inspekcijskih službi lokalne samouprave, jer datira iz vremena prije uvođenja novih zakonskih rješenja.

”Novim zakonskim rješenjima državni organi imaju veće ingerencije, pogledaćemo i taj slučaj”, odgovorio je Gvozdenović “Vijestima”.

Preduzeće „San Tajm“ iz Bara uspjelo je da potpuno završi turističko naselje u Bigovu, iako je lokalna vlast u Kotoru još 6. jula 2007. godine odlučila da sruši svih 11 vila, izgrađenih bez građevinske dozvole.

Početkom juna ove godine, predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović kazala je tada “Vijestima” da “nije sigurna” da li je rušenje 11 vila u nadležnosti Opštine, ili pak Ministarstva za ekonomski razvoj.

“Hoću napismeno da smo mi dužni da završimo sve slučajeve koje smo počeli. Onda ćemo angažovati privatnika koji će jednostavno postupiti po rješenju i srušiti bespravno izgrađene objekte", kazala je tada Ćatović.