VREMEPLOV Zaslužili smo da budemo pohvaljeni

Đukanović je 2009. ocijenio realnim da Crna Gora do kraja godine dobije i poziv za Akcioni plan za članstvo, što se smatra predvorjem punopravnog prijema u NATO
537 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 27. septembra 2009.
Strana "Vijesti" od 27. septembra 2009.

Premijer Milo Đukanović očekuje pozitivnu ocjenu u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore i smatra da će to predstavljati dobru osnovu da Crna Gora možda već tokom 2010. dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“Mislim da smo na mnogim područjima ostvarili značajan napredak i da ćemo zbog toga dobiti pozitivnu ocjenu u Izvještaju EK”, kazao je Đukanović u intervjuu za “Glas Amerike” i dodao da očekuje i da će 1. januara stupiti na snagu vizna liberalizacija sa zemljama Šengen zone.

Đukanović je ocijenio realnim da Crna Gora do kraja godine dobije i poziv za Akcioni plan za članstvo, što se smatra predvorjem punopravnog prijema u NATO.

On je ponovio da je sa NATO integracijama uvijek dolazilo i do većeg angažmana inostranih investitora.

“Pitanje NATO integracija više nije vojno pitanje, već prije svega političko i razvojno”, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore a prenosi agencija MINA.

U obraćanju 64. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, Đukanović je kazao da Crna Gora ostaje čvrsto privržena temeljnim principima Povelje Ujedinjenih nacija koji podrazumijevaju mirno rješavanje sporova, insistiranje na diplomatskim pregovorima i nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država.

“Dobrosusjedska saradnja i regionalna stabilnost predstavljaju osnovne principe na kojima se temelji spoljna politika Crne Gore i preduslov za napredak u širim integracionim procesima”, kazao je premijer.

Crna Gora, dodao je on, posebnu pažnju posvećuje obavezama koje proizilaze iz konvencija UN o borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala.

Đukanović je ponovio da je Crna Gora spremna za učešće u međunarodnim mirovnim misijama UN u Africi, na Kipru i u Avganistanu.

Podržao je inicijativu da se u decembru u Kopenhagenu potpiše novi međunarodni klimatski okvir za period poslije 2012. godine i u tom kontekstu najavio da će Crna Gora sredinom oktobra organizovati konferenciju o klimatskim promjenama i održivom razvoju za države Mediterana i Jugoistočne Evrope.

Premijer je u intervjuu za “Glas Amerike” kazao je da smatra da će administracija američkog predsjednika Baraka Obame pojačati pažnju prema regionu Balkana, što daje garancije da će preostala nedovoljno zatvorena regionalna pitanja biti uspješno riješena.

“Jedna od pozitivnih posljedica povećanja američke zainteresovanosti za region Balkana biće i veće interesovanje tamošnjih investitora za ulaganja”, kazao je Đukanović.

Premijer se u Njujorku sastao i sa predsjedavajućim 64. zasjedanja Generalne skupštine UN Alijem Abdusalamom Trekijem.

Bonus video: