VREMEPLOV Poček: I Vlada slike kupovala nezakonito

Srđan Poček je “Vijestima” na uvid pokazao rješenje o ostavinskom postupku kojim su on i Ranko proglašeni nasljednicima zaostavštine njihovog oca, pokojnog Pavla Počeka. Kako se vidi iz rješenja, braća su podijelila samo nepokretnu imovinu, dok o slikama Pera Počeka nema ni riječi
783 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 28. septembra 2009.
Strana "Vijesti" od 28. septembra 2009.

Dr Srđan Poček, nasljednik prvog crnogorskog akademskog slikara Petra-Pera Počeka sumnja da je Vlada Crne Gore na nezakonit način došla u posjed tri njegova djela, koja je prije devet godina kupila za 150.000 maraka. On traži da ga Vlada obešteti i isplati mu u današnjoj protivrijednosti ondašnjih 75.000 maraka. Osnov za potraživanje novca od Vlade Srđan nalazi u tome što, kako je rekao, on i njegov brat Ranko Poček, koji je prodao slike, nijesu podijelili očevu zaostavštinu, u kojoj su i djela slavnog slikara.

Kao dokaz, Srđan Poček je “Vijestima” na uvid pokazao rješenje o ostavinskom postupku kojim su on i Ranko proglašeni nasljednicima zaostavštine njihovog oca, pokojnog Pavla Počeka. Kako se vidi iz rješenja, braća su podijelila samo nepokretnu imovinu, dok o slikama Pera Počeka nema ni riječi. U ranijoj izjavi za sud, Srđan je naveo da je u zaostavštini njegovog oca, pored ostalog, bilo i 35 slika koje je on naslijedio od čuvenog slikara.

- Vlada je očigledno, namjerno ili ne, napravila propust, jer prilikom kupovine slika, sa motivima odlaska kralja Nikole u egzil, nije vodila računa o tome ko je njihov stvarni vlasnik. Moguće je da je moj brat prećutao da su slike u zajedničkom vlasništvu, ali je morao pokazati neki papir da su lično njegove a ne i moje. Možda je Vlada na neki način i obmanuta, ali u svakom slučaju, ja sam oštećen i tražim da budem adekvatno obeštećen - kazao je Poček u razgovoru za “Vijesti”, bacajući time novo svjetlo na zaostavštinu velikog slikara, čija su djela skoro 20 godina predmet sudskog spora karakterističnog po kontraverznim presudama. Baš zbog toga, Srđan Poček se nije usudio da pravdu potraži na sudu.

- Gledam mog brata od strica koji nosi ime Petra-Pera Počeka kako već skoro 20 godina ne može na sudu da istjera pravdu i dobije pravo na nasljedstvo svog oca. Vjerovatno ni ja ne bih bolje prošao - kaže Poček koji je dugo godina živio u Njemačkoj gdje je radio kao stomatolog.

On tvrdi da su slike, čiji je vlasnik Vlada, a koje je njegovom ocu Pavlu poklonila slikareva kćerka Jelena, prodate ispod cijene.

- To su slike koje imaju ogromnu vrijednost, naročito sa istorijskog aspekta, jer se, pored ostalog, vidi i pod kojim je barjakom kralj otišao u egzil. Možda je baš taj krstaš razlog zbog kojeg slike sada krase Vladino zdanje - rekao je Poček. On se sjeća da je sasvim slučajno vidio slike koje je gledao u očevom stanu u Beogradu. Kaže da je to bilo prije četiri godine kada se u Budvi sreo sa Perovim unukom Fabiom.

- Pokazao mi je fotografije iz ranije posjete Crnoj Gori kada ga je primio tadašnji premijer Filip Vujanović. Između njih dvojice, na fotografiji, vidjela se i velika slika sa motivom odlaska kralja Nikole u egzil. Kasnije mi je u muzeju na Cetinju potvrđeno da su tri slike prodate za 150 hiljada maraka - sjeća se Poček i dodaje da je to bilo odmah poslije smrti njegovog oca Pavla 1999. godine.

Srđan kaže da ga, ipak, raduje činjenica da su makar neke slike ostale u Crnoj Gori.

- Rejting i identitet jedne zemlje gradi se očuvanjem kulturnog i umjetničkog blaga. Pitam se ko tako frapantno krši zakone jedne zemlje i njeno neprocjenjivo umjetničko blago posredno seli u drugu državu. Ne znam kome je to u interesu, ali znam da Crnoj Gori sigurno nije - kazao je Poček, aludirajući na sudsku presudu kojom je 10 slika njegovog pokojnog strica Vlada Počeka, dodijeljeno njegovom bratu koji živi u Beogradu.

Poček kaže da je sramota što u Podgorici nijedam muzej nema makar jednu sliku prvog crnogorskog akademskog slikara.

- Slike Pera Počeka danas se prodaju u Beogradu u jednom oglasniku u kome se oglašava i prodaja krompira i kupusa, a glavni grad njegove otadžbine nema nijednu - rezignirano kaže dr Srđan Poče

iz Generalnog sekretarijatu Vlade Crne Gore “Vijestima” je saopšteno da ne mogu komentarisati tvrdnje dr Srđana počeka s obzirom na to da ne znaju ko je u ime Vlade prije devet godina odobrio kupovinu slika Pera Počeka.

Tadašnja vlast nije znala gdje su ukradeni autoportreti

Dr Srđan Poček tvrdi da država ni krajem osamdesetih godina prošlog vijeka nije učinila ništa da sačuva slikarevu zaostavštinu, kao što ne radi ni danas.

- Dva Perova autoportreta ukradena su 1986. godine iz kuće mog strica na Cetinju, dok je on bio u Ulcinju na odmoru. Lopov je vrlo brzo pronađen, ali je tadašnja vlast učinila sve da tu osobu zaštiti. Tako slike ogromne vrijednosti, umjesto muzej, danas krase nečiju privatnu galeriju - kazao je Poček.

U pismu jednom od čelnika tadašnje države, Vidoju Žarkoviću, dvije godine nakon krađe, braća Vladan i Pavle Poček žale se “kako su lopova u zaštitu stavili visoki državni funkcioneri, iako je dokazano da je ona ukrala slike”. Braća detaljno opisuju cijeli postupak, od krađe do otkrivanja i saslušanja lopova, navodeći sva imena prisutnih, a pozivajući se na spise iz krivičnog predmeta. Godinu kasnije Vlado opet piše Žarkoviću, navodeći “da ćete zaludu držati stotinu i hiljadu govora dok Vam na tako važnim položajima sjede neki funkcioneri i siju oko sebe nemoral i bezakonje”.

Uprkos tome, jedan od učesnika skandala, nekoliko godina kasnije dobio je vodeću poziciju u crnogorskom tužilaštvu.

Njegovom ocu Pavlu, sjeća se Srđan, poslije jednog javnog iskaza o krađi i umiješanosti tadašnje vlasti, prijećeno je telefonom.

- Moj otac nikog nije imenovao, ali se neko očigledno prepoznao. To upućuje na zaključak da su tadašnje vlasti znale gdje su autoportreti. Vjerujem da bi i sadašnja vlast, uz malo dobre volje, vrlo brzo otkrila gdje su djela, koja po vrijednosti u cjelokupnom Perovom opusu od skoro dvije hiljade slika, pripadaju samom vrhu - tvrdi Srđan Poček.

O tome koliko autoportreti vrijede, sjeća se on, svjedoči detalj iz osamdesetih godina prošlog vijeka kada je u kući njegovog strica u Ulcinju, odsjeo američki turista.

- Kada je vidio autoportret, koji je tada bio u kući u Ulcinju, mom stricu je ponudio blanko ček, ali Vlado nije pristao - kazao je dr Poček.

Bonus video: