PRIJE 10 GODINA

VREMEPLOV Vujović: Država ne prodaje svoj dio, već privatni vlasnici

Uprava Termoelektrane i Rudnika uglja često imaju problema u podmirivanju međusobnih obaveza
665 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 30. septembar 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 30. septembar 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Državni predstavnici ne pregovaraju o prodaji svog udjela u pljevaljskog Rudniku uglja, tvrdi ministar ekonomije Branko Vujović u izjavi "Vijestima".

Privatni vlasnici, među kojima su biznismeni Veselin Barović i Aco Đukanović, imaju većinski kapital u pljevaljskoj kompaniji. Pregovaraju o prodaji akcijskog udjela sa A2A, partnerom države za Elektroprivredu, interesovanje pokazuje i italijanski energetski gigant Enel, čiji su predstavnici nedavno obišli Rudnik uglja, Termoelektranu i basen Maoče.

- Nema potrebe da znamo ko obilazi Rudnik uglja u kojem država ima manjinski paket. Posjete su vjerovatno povezane sa privatnim vlasnicima, jer država ne pregovara o 31,1 odsto akcija – rekao je Vujović.

I grčkog brodovlasnika i partnera za grupu elitnih crnogorskih hotela “Miločer” i “Sveti Stefan” Viktora Restisa interesuju pljevaljski potencijali, posebno gradnja termocentrale u Maoču, zbog koje je grčki konzorcijum izgubio EPCG.

Prema informacijama "Vijesti", zainteresovani za kupovinu Rudnika uglja su za sada spremni da izdvoje nešto preko trenutne berzanske cijene, odnosno najviše duplo u odnosu na nominalnu cijenu od 4,25 eura po dionici tog preduzeća, iako se u nekim medijima pominje ponda od 20 do 25 eura.

Novoosnovana energetsko-komunalna firma A2A, u kojoj većinsko vlasništvo imaju gradovi Milan i Breša, posjeduje oko 46 odsto Termoelektrane u vlasništvu EPCG, a rudnik je snabdijeva ugljem. Postoji mogućnost, prema nezvaničnim informacijama, da se A2A udruži sa Enelom za projekte u Pljevljima.

U menadžmentu Rudnika je "Vijestima", kada su predstavnici Enela boravili u Pljevljima, saopšteno da su posjetili kompaniju jer se interesuju za preuzimanje većinskog privatnog kapitala, pa im je "realno predočeno kako preduzeće funkcioniše i sarađuje sa TE".

Uprava Termoelektrane i Rudnika uglja često imaju problema u podmirivanju međusobnih obaveza.

Ozvaničenjem saradnje sa A2A, Vladini zvaničnici su najavili da je partnerstvo u EPCG samo početak saradnje sa Italijanima u elektroenergetskim pojektima.

Najveći pojedinačni privatni vlasnik Rudnika je podgorička Alfa invest sa oko 12, 8 odsto, čiji su osnivači Barović i direktor brokerske kuće Monte adria Damjan Hosta. Prema podacima Centralne depozitarne agencije, ostatak privatnog paketa dijele Salink limited sa deset odsto, Rado Arsić pet, brat crnogorskog premijera Aco Đukanović 4,61, ispod dva odsto imaju M-consalting, Hrvatska poštanska banka, Monte adria broker. Nešto više od 11 procenata je na zbirnom kastodi računu.

Vlada je pokušala da proda Termoelektranu Pljevlja i udio u Rudniku, pregovaralo se sa prvorangiranom En plus grupom, ruskog tajkuna Olega Deripaske, inače crnogorskog partnera za Kombinat aluminijuma i nikšićki Rudnik boksita, ali je tender poništen na zahtjev Skupštine Crne Gore, odnosno SDP-a i opozicionih partija.

Preporučujemo za Vas