VREMEPLOV Signali za skuplju struju

Cijena kilovat-sata energije, koju je Regulatorna agencija odredila za domaćinstva i ostale potrošače važi do 31. decembra i dvotarifne potrošače košta 8,21, odnosno 9,84 centi one sa jednotarifnim brojilima
440 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 7. oktobra 2009.
Stranica "Vijesti" od 7. oktobra 2009.

Uprava državnog Prenosa zatražila je od Regulatorne agencije za energetiku da joj odobri 34,3 miliona eura za pokrivanje godišnjih troškova, što može izazvati promjenu cijene električne energije do kraja ove godine.

Poskupljenje struje je moguće, jer u Prenosu procjenjuju da će imati veće troškove u odnosu na dosad odobravane u okviru regulatorno dozvoljenog prihoda na nivou Elektroprivrede Crne Gore, a uz to i EPCG ima mogućnost da podnese regulatoru posebni redovni zahtjev za pokrivanje troškova.

Cijena kilovat-sata energije, koju je Regulatorna agencija odredila za domaćinstva i ostale potrošače važi do 31. decembra i dvotarifne potrošače košta 8,21, odnosno 9,84 centi one sa jednotarifnim brojilima.

- Akcionarsko društvo Prenos, vlasnik tri licence, uputilo je 22. septembra ove godine zahtjev Regulatornoj agenciji za energetiku za odobravanje dozvoljenog regulatornog prihoda na osnovu člana 38 Pravilnika o tarifama za električnu energiju. Zahtjev je baziran Biznis planom za 2010. godinu za koju se i tražio regulatorno dozvoljeni prihod u iznosu od 34.305.000 eura. U okviru tog iznosa sadržani su fiksni i varijabilni troškovi, kao i planirani povrat na investicije – potvrdila je PR menadžer Prenosa Nada Pavićević u izjavi „Vijestima“.

Da li će njihov zahtjev i za koliko izazvati poskupljenje struje, Pavićević nije mogla da odgovori, usmjeravajući da je to pitanje za RAE.

U Regulatornoj agenciji za energetiku su saopštili „Vijestima“ da je za procjene rano, jer tek analiziraju zahtjev Prenosa.

- Ima određenih nedostataka i predstavnici Prenosa će morati da dopune zahtjev. Ovo je početna faza razmatranja podataka, na osnovu kojih će se utvrditi iznos za pokrivanje godišnjeg troška Prenosa. Do kraja godine ćemo utvrditi koliko ćemo odobriti za troškove, jer je zakonski rok za izjašnjenje tri mjeseca od dostavljanja zahtjeva – istakli su iz regulatornog tijela.

Prenos je od aprila akcionarsko društvo, izdvojen iz EPCG, a njegovi troškovi su dosad bili obuhvaćeni zahtjevom EPCG o pokrivanju troškova i posljednji priznati za sadašnje nezavisno preduzeće iznosili su 25.417.743 eura.

Kroz tarife i cijene se iskaže iznos koji RAE prizna državnim energetskim preduzeća kao regulatorno dozvoljeni prihod, odnosno za pokrivanje ukupnih troškova.

U Elektroprivredi, kojom upravlja italijanska kompanija A2A, kažu da za sada ne razmišljaju o podnošenju zahtjeva za utvrđivanje regulatornog prihoda, ali takođe napominju da i bez njihove reakcije Agencija, po isteku važećih cijena, može samoincijativno da utvrđuje taj iznos.

EPCG je dosad imala šest licenci, od čega je Prenos koristio tri - za prenos, operatere prenosne mreže i tržišta, koje su mu pripale pošto je postao akcionarsko društvo.

Domaćinstva i ostali potrošači električne energije plaćaju naknadu za korišćenje prenosne mreže, zavisno od potrošnje. Naplaćuju se i gubici u distributivnoj i prenosnoj mreži - u nižoj i višoj tarifi.

Upravni sud je poništio odluku RAE da od decembra prošle godine struja bude skuplja za deset odsto, ali nije vraćena na nivo prije sporne promjene, već je odlukom od sredine ove godine gotovo zadržana cijena.

Predstavnici civilnog sektora tužili su drugi put Regulatornu agenciju, tvrdeći da je nezakonito izračunala troškove EPCG na štetu potrošača, što su u regulatornom tijelu negirali. Upravni sud će odlučivati u tom sporu.

Potrošači u Crnoj Gori plaćaju najskuplju struju u regionu, a i u poređenju sa nekim članicama Evropske unije.

Bonus video: