PRIJE 10 GODINA

VREMEPLOV Nema spornih hektara

"Crna Gora nema spornih pitanja ni sa jednom susjednom državom oko utvrđivanja granica, odnosno oko priznavanja administrativnih granica SFRJ, i u okviru bivše SFRJ, koje su poznate, povučene u ranijem periodu i utvrđene na osnovu katastarskih podataka svih strana“
537 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 24. oktobar 2009. godine, Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 24. oktobar 2009. godine, Foto: Arhiva Vijesti

Ne postoje sporna pitanja sa Kosovom oko granice, niti je zvanična Priština kontaktirala crnogorsku Vladu tim povodom, saopšteno je juče iz Ministarstva inostranih poslova.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Dragan Đurović, koji je ujedno i predsjednik Komisije za državnu granicu, kazao je “Vijestima” da Crna Gora nema spornih pitanja ni sa jednom susjednom državom oko utvrđivanja granica.

On je ocijenio da je Crna Gora posvećena politici dobrosusjedstva i jačanju regionalne saradnje sa svim zemljama u okruženju, pa i sa Kosovom.

Odgovarajući na pitanje da li se uskoro očekuju zvanični kontakti sa kosovskim vlastima, Đurović je kazao da do sada nije bilo zvaničnih kontakata sa Prištinom.

„Svakako će i to pitanje doći na dnevni red“, saopštio je on.

Kosovski mediji javili su u četvrtak da su mještani 16 sela u blizini granice sa Crnom Gorom najavili podizanje tenzija ukoliko se ne riješi pitanje njihovih imanja, koja su se nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine, navodno, našla na teritoriji Crne Gore. Oni su, početkom nedjelje, u znak opomene blokirali magistralni put Peć-Rožaje u blizini graničnog prelaza, upozoravajući da Ustav Kosova garantuje čuvanje državnih granica. Ranije su svjetske agencije, pozivajući se na izvore u Prištini, javile da se uskoro očekuje početak pregovora crnogorskih i kosovskih vlasti oko spornih 1.500 hektara zemlje u pograničnoj oblasti.

„Ne postoje sporna pitanja, jer pitanje demarkacije granice nije ni pokretano sa zvaničnih nivoa. Crna Gora nema spornih pitanja ni sa jednom susjednom državom oko utvrđivanja granica, odnosno oko priznavanja administrativnih granica SFRJ, i u okviru bivše SFRJ, koje su poznate, povučene u ranijem periodu i utvrđene na osnovu katastarskih podataka svih strana“, kazao je Đurović.

On je podsjetio da postoji Privremeni sporazum o regulisanju granice sa Hrvatskom na Prevlaci, te da je poznato da je postignut preliminarni zajednički dogovor o načinu iznalaženja trajnog rješenja.

„Nije bilo obraćanja prema nama ni povodom ekscesa na dijelu granice sa Kosovom o kojima ovih dana izvještavaju mediji“, dodao je pomoćnik ministra inostranih poslova.

Đurović je najavio da će direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović sa saradnicima, krajem ovog mjeseca imati ranije dogovorenu službenu radnu posjetu Prištini.

„Pretpostavljamo da će tom prilikom biti riječi i o ovom pitanju“, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje da li postoji potreba da i Crna Gora, kao nedavno Makedonija, sa Kosovom potpisuje sporazum o demarkaciji granice, Đurović je kazao da će sporazumi o razgraničenju biti potpisani sa svim susjednim državama, uključujući i Kosovo.

„Kada će to biti, teško je prognozirati, jer je ovaj posao uslovljen i spremnošću i potrebama susjednih država da pristupe zaključivanju takvih sporazuma“, kazao je on, dodajući da se najdalje odmako u pregovorima sa Albanijom, koji su završeni.

Potrebno je samo da se dogovori datum potpisivanja sporazuma. Takođe, usaglašen je i sporazum sa Bosnom i Hercegovinom, a Đurović je najavio da se potpisivanje očekuje nakon unutrašnjih procedura koje treba da obavi druga strana.

„Obično se javnost ne obavještava o toku pregovora, već o finalnom dogovoru, kao što je to urađeno i u slučaju postizanja sporazuma o demarkaciji granice između Makedonije i Kosova“, pojasnio je Đurović.

Đurović je ocijenio da MIP uvijek vodi računa o tome da je potpisivanje sporazuma o granici sa susjedima veoma značajan činilac u građenju međusobnog povjerenja i stabilnosti u regionu: “Vjerujemo da će na toj liniji biti završen i ovaj posao sa Kosovom, kada se za to stvore uslovi”.

MUP: Ne damo ni pedalj crnogorske zemlje

Crna Gora nije nikada imala teritorijalnih pretenzija prema bilo kojoj susjednoj državi, ali sigurno neće ustupiti nikome ni pedalj svoje zemlje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave.

Ministarstvo je reagovalo povodom protesta građana iz opštine Peć zbog postavljanja znakova obavještenja na graničnoj liniji između Crne Gore i Kosova i navodnog zauzimanja šest kilometara prostora unutar teritorije Kosova.

Navodi se da su znakovi obavještenja postavljeni na drumskim, željezničkim, vazdušnim i pomorskim graničnim prelazima Crne Gore. ”Na drumskim graničnim prelazima se oni nalaze na graničnoj liniji sa susjednim državama”.

Ističe se da su Hrvatska, Bosna i Hercegovina-Republika Srpska, Srbija i Albanija na liniji razgraničenja sa Crnom Gorom postavile oznake.

„Sa obnavljanjem državne nezavisnosti, administrativne, katastarske granice sa susjednim državama, postaju državne granice Crne Gore”, navodi MUP, prenosi agencija MINA.

Objašnjava se da se radi o oznakama obavještenja, a ne o graničnim oznakama (piramide i međupiramide).

„One će biti postavljene duž graničnih linija između Crne Gore i susjednih država, nakon zaključivanja ugovora o granici i obilježavanja državne granice propisanim graničnim oznakama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su znakovi obavještenja, sa natpisom ,,Crna Gora, Dobrodošli’’, na ulasku u Crnu Goru i ,,Crna Gora, Doviđenja’’, na izlasku iz Crne Gore, na crnogorskom i engleskom jeziku postavljeni prema svim susjednim državama i iz pravno-administrativnih razloga.

„Znak obavještenja je postavljen i prema Republici Kosovo na liniji razgraničenja, u što se uvjerio i predstavnik opštine Peć, u prisustvu predstavnika državnih organa Crne Gore i Međunarodnih snaga bezbjednosti na Kosovu”, kaže se u saopštenju.

Kosovo traži diplomatske odnose

Kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni najavio je juče da će Kosovo vrlo brzo uspostaviti diplomatske odnose sa Crnom Gorom. Hiseni je, kako prenose kosovski mediji, rekao da je njegovo ministarstvo uputilo zahtjev Podgorici za uspostavljanje diplomatskih misija i razmjenu ambasadora.

On je dodao da je sa Milanom Roćenom imao "brojne konstruktivne razgovore" i da pitanje granice sa Crnom Gorom ne predstavlja prepreku za uspostavljanje diplomatskih odnosa. "Nijednom u kontaktima koje sam imao sa crnogorskim zvaničnicima nije pokrenuto to pitanje", rekao je Hiseni.

Preporučujemo za Vas