VREMEPOLOV Atlas grupa i Opština tvrde da je WTC platio za 17.000 kvadrata

U odgovorima koje je Agencija za izgradnju Podgorice dostavila Lakušiću na odborničko pitanje, nije navedeno da je prethodni investitor od kojeg je Atlas grupa kupila zemljište platio komunalije za neto površine 17.043,35 kvadratnih metara, kao ni to da se za garaže komunalije plaćaju po nižoj cijeni
760 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 27. oktobar 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 27. oktobar 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Atlas grupa i Glavni grad odbacili su juče tvrdnje Socijalističke narodne partije (SNP) da postoje nepravilnosti u obračunu komunalija za Atlas kapital centar.

SNP tvrdi da po osnovu komunalija za Atlas kapital centar treba da se uplati dodatnih 6,5 miliona eura, a do tog podatka su došli na osnovu podataka koje im je dostavila Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice u odgovoru na odborničko pitanje Zorana Lakušića na koji način je Glavni grad ugovorio izmirivanje obaveza po osnovu građenja Atlas kapital centra.

Lakušić je objasnio da se iz odgovora vidi da su komunalije obračunate na ukupnu površinu objekta od 87,123,55 kvadrata po cijeni od 191,87 eura što ukupno iznosi 16,7 miliona eura.

- Iz odgovora se daju podaci da je ugovorena dinamika obaveza plaćanja u četiri jednake rate po 2,66 miliona, što je ukupno 10,66 miliona, a to je 6,05 miliona manje od iznosa obaveze koji se dobija na osnovu površine objekta i cijene komunalija po metru kvadratnom - objasnio je Lakušić.

Atlas grupa u saopštenju je pojasnila da je ukupna površina Atlas centra 87.123,55 metara kvadratnih i da se komunalije plaćaju za 70.043,35 metara neto povšine od čega se na garaže odnosi 28.995,98 metara kvadratnih, za koje se prema opštinskoj odluci komunalije plaćaju po nižoj tarifi, i na poslovni dio 41.084,22 metra.

- Za preostalih 17.043,35 metara neto površine ne plaćamo komunalije jer je raniji investitor World trade centar (WTC) i Hipotekarna banka od kojih smo kupili zemljište platio komunalije za tu površinu – pojasnili su u Atlas grupi.

U saopštenju se navodi da su od ukupne naknade za uređenje građevinskog zemljišta koja iznosi 10.664,558 miliona eura prijevremeno uplatili 7.998,418 miliona eura od čega je zadnja rata plaćena tri mjeseca prije ugovorom predviđenog roka.

- Ne treba sumnjati da će i četvrta rata biti blagovremeno isplaćena – istakli su u Atlas grupi.

U saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada navodi se da je nedoumica oko obračuna za komunalije nastala zbog neuzimanja u obzir dva prethodno zaključena ugovora iz 2002. i 2007. godine sa ranijim investitorima WTC Montenegro i Fin invest koji su ugovorno regulisali obaveze za izgradnju poslovnog objekta neto površine 17.043,35 kvadratnih metara.

- Tako da je za obračun ostala neto površina od 70.080,20 kvadratnih metara čiji je investitor Atlas centar koji redovno izmiruje obaveze po ugovorenoj dinamici - saopšteno je iz Biroa.

U odgovorima koje je Agencija za izgradnju Podgorice dostavila Lakušiću na odborničko pitanje, a u koje su „Vijesti“ imale uvid, nije navedeno da je prethodni investitor od kojeg je Atlas grupa kupila zemljište platio komunalije za neto površine 17.043,35 kvadratnih metara, kao ni to da se za garaže komunalije plaćaju po nižoj cijeni.

Opština: Zlonamjerne priče o kriminalu

Glavni grad je odbacio i tvrdnje SNP–a da je prodajom građevinskih parcela na Starom aerodromu kompaniji Carine oštećen gradski budžet za osam miliona, kao i da je za izgradnju dva bazena potrošeno 2,4 miliona više od planiranog iznosa od 1,4 miliona.

- SNP uporno pokušava da tendenciozno i zlonamjerno plasira informacije o radu gradonačelnika i organa Glavnog grada. Javnost je u više navrata konkretno i precizno upoznata sa prenosom prava svojine na građevinskom zemljištu preduzeću Carine, dok je Skupština glavnog grada o svemu ovom informisana kroz odgovor na odborničko pitanje. Na posljednjoj sjednici odbornici SNP-a ponovo su nastojali da „otvore pitanje“ navodno nezakonitih radnji u vezi sa prodajom zemljišta Carinama. Konkretni pravni posao je realizovan u skladu sa Zakonom o građevinskom zemljištu i Zakonom o planiranju i uređenju prostora na osnovu ovlašćenja organa lokalne uprave i gradonačelnika utvrđenih u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Odluci o organima lokalne uprave – ističe se u saopštenju i dodaje da je odbornicima SNP–a poznato da u tom slučaju nije napravljen nikakav presedan i da je od formiranja Direkcije za imovinu izvršen prenos prava na građevinskom zemljištu radi dokompletiranja u oko 100 predmeta po zahtjevima fizičkih i pravnih lica.

U saopštenju se navodi da SNP manipuliše i u priči o izgradnji bazena.

- Istina je da su na jednom od tri tenderska procesa za projektovanje, izgradnju i opremanje kompleksa otvorenih bazena bila prijavljena tri učesnika, da je prvorangirani ponuđač ponudio cijenu za oko 400 hiljada veću od jednoga od učesnika i da je ponuda najjeftinijeg ponuđača bila neispravna u smislu odredbi Zakona o javnim nabavkama. Jedan od nedostataka je i nepostojanje cijene za grupe pozicije iz predmjera i predračuna, što u startu umanjuje krajnji ukupan iznos. Odlukom o budžetu Glavnog grada za 2009. za izgradnju dva otvorena bazena izdvojeno je 1,4 miliona, za adaptaciju otvorenih bazena izdvojeno 2,7 miliona tako da je evidentno da su sredstva za te namjene obezbijeđena u budžetu – navodi se u saopštenju.