VREMEPLOV Brizna, preticanje i alkohol odnose žrtve

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 15. novembra 2009. godine
735 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 15. novembra 2009.
Stranica "Vijesti" od 15. novembra 2009.

Tragedijama na crnogorskim putevima kao da nema kraja - samo u proteklih 14 dana u teškim nesrećama poginulo je čak deset osoba. Nema pravila tako da se crne brojke ispisuju svuda, gine se na magistralama, cestama pored mora, gradskim ulicama, ali više nema sigurnosti ni za pješake na trotoaru u samom centru grada.

Godinama se priča i piše o tome kako se na putevima previše gine, vozači ne poštuju pravila i voze prebrzo, kako su putevi loši, ali kao da nema prave strategije i odgovora kako da se broj poginulih na godišnjem nivou spusti, makar, ispod 100.

Prije tri i po godine, novi Zakon o bezbjednosti na putevima podgrijao je nadu da se nešto može promijeniti, ali kao i u gotovo svakoj drugoj oblasti, tako i ovoj pomaka, za sada, nema. Zakon je uveo neke novine, propise, strože kazne, kaznene bodove, ali zbog lošeg prekršajnog sistema nije urađeno ništa, tako da se godišnje baci na desetine hiljada prekršajnih prijava.

Viši policijski komesar u Odsjeku za nadzor i kontrolu bezbjednosti u drumskom saobraćaju Dragan Klikovac kazao je “Vijestima” da policija kontrolama pokušava da smanji broj nesreća, ali da rezultata nema.

- U izvještaju Odsjeka za nadzor i kontrolu u Upravi policije ocijenjeno je da je stanje i bezbjednost na putevima veoma nezadovoljavajuće. Ima više faktora zbog čega je to tako, ali nema pravila niti pravog objašnjenja zašto se toliko gine. Policija čini sve, imamo stalne kontrole, provjere i druge mjere ali to nije dovelo do krajnjeg cilja, a to je smanjenje broja poginulih i povrijeđenih - rekao je Klikovac.

Od početka godine na našim putevima poginule su 92 osobe, a ukoliko se crna serija ne prekine, teško da će se i ove godine umnogome smanjiti broj nastradalih. Prema podacima Uprave policije, od 2004. godine do danas u udesima u Crnoj Gori poginulo je 597 osoba, a najviše nastradalih bilo je 2007. godine kada se tragična cifra zaustavila na 122. Broj poginulih iz godine u godinu se povećava - 2004. godine - 91, 2005 - 95, 2006 - 85, 2007 - 122, dok je lani nastradalo 112 osoba.

Policija je prošle ali i ove godine nastavila sa vikend-kontrolama gdje su na meti bili vozači koji upravljaju automobilima u alkoholisanom stanju ili pod uticajem droga. Ove godine gotovo četiri hiljade vozača nađeno je da vozi automobil u pijanom stanju, zbog čega je veći broj bio na triježnjenju u policiji.

- Tokom kontrola, akcenat smo stavili na teže prekršaje za koje su predviđa podnošenje prekršajne prijave. Tokom tri ljetnja mjeseca imali smo rezultata, tako da se broj poginulih smanjio u odnosu na prethodne godine. Sproveli smo i nekoliko kampanja: “Uspori, život je jedan”, “Bezbjedna vožnja - siguran odmor” ali i akciju u osnovnom školama kada je 8.000 prvaka upoznato sa osnovnim načelima bezbjednosti u saobraćaju - rekao je Klikovac.

Najviše udesa sa tragičnim posljedicama događa se na magistralnim putevima, a prema statistikama policije 65 odsto od ukupnog broja poginulih strada u nesrećama na magistralama. Nakon toga slijede nesreće na gradskim i prigradskim ulicama, ali svjedoci smo da učesnici u saobraćaju i pješaci nijesi sigurni ni na trotoarima. Najviše poginulih ima u Podgorici, Nikšiću, Baru, Kotoru, Bijelom Polju...

Dragan Klikovac naveo je da su najčešći uzroci saobraćajnih udesa neprilagođena brzina stanju puta i uslovima saobraćaja, preticanje na mjestima gdje to nije dozvoljeno i vožnja u pijanom stanju ili pod uticajem droga.

- Teško je dati odgovore zašto ljudi u saobraćaju ginu u tolikom broju, ali kako policija da utiče na nekog kad vozači voze duplo brže nego što je to na toj dionici dozvoljeno ili voze u pijanom stanju. To su glavni faktori, koji dovode do tragičnih posljedica. Od početka godine kontrolisali smo 479.187 vozila, a izdali 40.822 naloga za plaćanje kazni. Podnijeli smo 51.820 prekršajnih prijava i privremeno oduzeli 8.413 vozačkih dozvola - naveo je Klikovac.

Bonus video: