VREMEPLOV Spremaju opoziciju da preuzme vlast

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je 21. novembra 2009.
990 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 21. novembra 2009.
Stranica "Vijesti" od 21. novembra 2009.

Ključni izazov Crne Gore je valjana tranzicija i promjena vlasti, a za to je neophodno da crnogorski parlament pripremi opoziciju da preuzme vlast, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

„Smjenjivost vlasti je bitan preduslov dobrog zdravlja demokratije i to je veliki izazov pred nama za koji se treba spremiti”, kazao je Krivokapić na okruglom stolu „Uloga parlamenta u procesu evropskih integracija“ koji je organizovao nedjeljnik „Monitor“ u saradnji sa njemačkom Vladom i njenom ambasadom u Crnoj Gori u okviru projekta „Crna Gora i evropske integracije“.

On je istakao da bi za državu bilo bolje da to bude evolutivnim putem, da se opozicija spremi da uzme vlast, a ne da bude samo kratka epizoda - da dobije vlast i prekratko se zadrži tu, jer kapaciteti za vladanje nijesu bili izgrađeni.

“To je način da dobijemo kvalitetnu tranziciju vlasti, a reklo bi se i kvalitativnu promjenu vlasti...Treba naći način da ukupna javnost prepozna alternativu koja može preuzeti tu odgovornost“, rekao je Krivokapić, i naglasio da Crna Gora još ne korača punim korakom demokratije.

Ne precizirajući da li će se vlast promijeniti za mjesec dana, godinu, pet ili deset godina, Krivokapić je istakao da u fokusu treba da bude dobijanje „kvalitetne tranzicije i promjena modela i tipa vladanja“.

„To su procesi koje ne treba čekati, nego se za njih treba spremati“, kazao je Krivokapić, koji je o pripremi opozicije za preuzimanje vlasti govorio tokom svoja dva obraćanja skupu na kojem su učestvovali poslanici vladajuće i opozicionih partija, univerzitetski profesori, predstavnici diplomatskog kora i medija.

Osnovna poruka uvodnog izlaganja njemačkog ambasadora Petera Platea jeste da u državi ne treba vlada da upravlja parlamentom, već parlament da određuje i kontroliše vlast.

Opozicioni poslanici su istakli da je uloga parlamenta marginalizovana. Lider Nove Srpske demokratije Andrija Mandić tvrdi da je izvršna vlast prema parlamentarnoj većini izgradila odnos „da se većina poslanika iz nje doživljava kao činovnik izvršne vlasti“.

„Kao da njih Vlada postavlja u parlament, a ne da oni u Skupštini biraju Vladu“, istakao je Mandić.

Međutim, poslanici Demokratske partije socijalista i Krivokapićeve Socijaldemokratske partije to spore, tvrdeći da ne bi učestvovali u radu te instutucije da je marginalizovana.

Krivokapić smatra da je parlament ostvario ključnu ulogu u Crnoj Gori – da je mjesto osnovnog političkog dijaloga i rješavanja sporova. On je dodao da su ovlašćenja crnogorskog parlamenta veća nego „mnoga druga u EU“. Osvrnuo se i na nedovoljna budžetska sredstva Skupštine za njenu ustavnu poziciju i naglasio da “nemoćan parlament nije parlament” i da je najskuplja ona Skupština koja ne služi svojoj osnovnoj svrsi.

Krivokapić je kazao da će se ostvariti želja parlamenta da „sruši“ Vladu, ali samo „fizički“, jer bi na mjestu gdje se nalazi njena zgrada, trebalo da se zida zgrada novog parlamenta.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić kazao je da Skupština mora imati zagarantovanu autonomiju - regulatornu, upravnu, bezbjednosnu i finansijsku, tako da može organizovati i obavljati svoje nadležnosti nezavisno od izvršne vlasti.

„Uloga parlamenta u evropskim integracijama je dinamičan i stalan proces, koji je u stalnom napredovanju, i koji će se uvijek u praksi predstavljati kao nedovršen posao“, kazao je Milić.

O stanju u parlamentu, tvrdi Mehmet Bardhi (Demokratski savez u Crnoj Gori), pokazuje činjenica da je iz vladajuće koalicije do kraja skupa ostao samo Đorđe Suhih iz SDP-a.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović kazao je da u Crnoj Gori nema suštinskog konsenzusa kako i na koji način da se ide ka Briselu.

„S druge strane nije dobro kristalisan ni taj konsenzus u Briselu kakvu Crnu Goru žele“.

Ministar za evropske integracije Gordana Đurović je kazala da Vlada i parlament dobro sarađuju. Ona je istakla da je uloga parlamenta veoma važna u harmonizovanju zakonodavstva i da je dobro što je formirana služba za evropske poslove.

„Kada države članice EU ratifikuju naš SSP, oformiće se parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji će imati mogućnost da direktno komunicira sa članovima Evropskog parlamenta o pitanjima kontrole kako Crna Gora ide dalje u procesu evropskih integracija“, navela je ona.

Genci Nimanbegu iz Force zamjerio je što Skupština nema tijelo za verifikaciju usaglašenosti zakona sa evropskim zakonodavstvom.

Bonus video: