"VIJESTI" PRIJE DESET GODINA

VREMEPLOV Tajne u 12 knjiga

Napomenta: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 27. novembra 2009.
793 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 27. novembra 2009.
Stranica "Vijesti" od 27. novembra 2009.

Vlada Crne Gore usvojila je juče odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Ministarka za evropske integracije Gordana Đurović kazala je da se sada odgovori prevode na engleski „s tim što će se dodati još nekoliko manjih sugestija sa same sjednice Vlade koje će biti ugrađene u odgovore“.

„Složili smo se da se radi o relativno objektivnom pristupu, da su odgovori sveobuhvatni i da smo pokušali da damo objektivne informacije na sve ono što se od nas traži“, naglasila je Đurović.

Ona je dodala da su odgovori na oko 2.200 pitanja sistematizovani u 12 knjiga i da će ih premijer Milo Đukanović ponijeti u Brisel početkom decembra.

Đurović je kazala da je sljedeći korak konsultativni proces koji će početi nakon predaje odgovora. Ona očekuje da u januaru počnu intenzivni razgovori sa EK, a smatra da će Crna Gora dobiti još nekoliko pitanja na koja će morati da odgovori.

„Kada se konsultativni proces završi, EK će pripremiti analitički dokument. To je dokument koji obično ima i do hiljadu strana i koji je rezime svega onoga što smo naveli sa ocjenama. Na bazi toga, EK priprema svoje mišljenje. To je dokument od nekih 15-ak strana gdje se daje preporuka za buduće pregovore“, navela je Đurović.

Ona je dodala da Savjet EU na osnovu mišljenja EK treba da donese političku odluku da Crna Gora dobije status države kandidata i da je to moguće očekivati do kraja naredne godine.

„Tako da se zaista nadamo da će 2011. biti godina kada ćemo dobiti datum za otvaranje i početak pregovora o pristupanju Crne Gore u EU“, kazala je Đurović.

U EK se, tvrdi ona, već radi na pripremi mišljenja, ali to je proces koji traje više mjeseci. Kada je slala pitanja, EK je, podsjeća Đurović, sama dala rok za slanje mišljenja i navela da bi ono trebalo da bude pripremljeno do jeseni 2010. godine.

„Odgovori su sada vlasništvo Vlade Crne Gore i oni će to biti dok se ne završi cijeli konsultativni proces“, kazala je Đurović.

Na pitanje novinara kada će odgovori biti dostupni javnosti, ministarka je kazala da Vlada nije odlučila o tome i da je ovo još radni dokument koji nosi oznaku „povjerljivo“. O skidanju te oznake, Vlada će se, tvrdi Đurović, izjasniti naknadno.

Portparol DPS Rajko Kovačević kazao je juče da bi dio opozicije i kritizerski nastrojena javnost trebalo bi ozbiljnije da shvate i prihvate svoju ulogu u procesima integracija.

“Ocjene Evropskog parlamenta i najviših evropskih zvaničnika o tome šta je Crna Gora do sada uradila važne su i zbog dijela opozicione i kritizerski nastrojene javnosti, koja bi konačno, nakon tih ocjena i konkretnih rezultata vezanih za viznu liberalizaciju i članstvo u MAP-u, trebalo ozbiljnije da shvati i prihvati svoju ulogu u tim procesima”, tvrdi Kovačević

Preporučujemo za Vas