VREMEPLOV Brajović neće Veljovića

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 3. decembra 2009. godine
1072 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 3. decembra 2009.
Strana "Vijesti" od 3. decembra 2009.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović ne želi da na novom predlogu za direktora Uprave policije ispiše ime dosadašnjeg starješine Veselina Veljovića i radije bi predložio njegovo razrješenje, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

Prema informacijama “Vijesti”, Brajović je nezadovoljan komunikacijom sa direktorom policije, jer ovaj izbjegava da mu polaže račune o svemu što radi.

Prema Zakonu o državnoj upravi, ministar unutrašnjih poslova je trebalo da nakon novog mandata Vlade, u junu ove godine, predloži imenovanje direktora policije.

Prema istom zakonu, starješini organa Uprave prestaje dužnost ostavkom, razrješenjem i prestankom mandata Vlade, a za svoj rad i rad svoje institucije odgovara resornom ministru i Vladi.

Na sjednicama Vlade u julu i septembru ove godine donijeta su rješenja o reizboru direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Poreske uprave, a premijer tada nije potpisao imenovanje šefa policije, jer Brajović nije dostavio takav predlog.

Zašto direktoru Uprave policije nakon formiranja nove Vlade nije produžen mandat, “Vijesti” juče nijesu mogle dobiti odgovor od premijera Mila Đukanovića.

“Odgovor potražite od ministra Brajovića”, uputila je “Vijesti” Đukanovićeva savjetnica za odnose sa javnošću Andrijana Vukotić. Ministar Brajović takođe nije želio da odgovori zašto nije predložio reizbor Veljovića. Ni direktor Uprave policije nije želio da na tu temu razgovara sa “Vijestima”.

“Pitanje reizbora direktora policije je u nadležnosti Vlade i resornog ministarstva. To će se utvrđivati u zakonskoj proceduri”, saopštila je “Vijestima” portparolka policije Tamara Ralević.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Socijaldemokratske partije odugovlači da predloži Veljovića, navodno, zato što je SDP nezadovoljan njegovim radom.

Prema nezvaničnim informacijama iz rukovodstva SDP-a, u toj stranci smatraju da bi trebalo pronaći drugo kadrovsko rješenje za direktora policije, za što će morati da nađu zajednički jezik sa Demokratskom partijom socijalista. Razgovori čelnika dviju partija na tu temu se tek očekuju i još se ne zna da li će, ipak, dogovoriti novi mandat za Veljovića, odnosno da li će se tražiti i ko će biti njegov nasljednik.

"Ono što je definitivno je da SDP nema svog kandidata", kazao je izvor "Vijesti" iz manje vladajuće stranke. Drugi funkcioner te stranke, kao neke od Veljovićevih grehova indirektno je pomenuo njegov običaj da ministra ne informiše o tome što radi.

"Dešava se da policija sprovodi neke akcije, a da se mi o tome informišemo iz medija", tvrdi jedan od funkcionera SDP-a.

O reizboru direktora policije juče je izostao i komentar resornog ministarstva a ministar Brajović je sinoć u telefonskom razgovoru za “Vijesti” rekao da je zauzet.

Veljović je prvi put za direktora Uprave policije imenovan sa mjesta komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, rješenjem premijera Đukanovića 20. oktobra 2005. Mandat mu je produžen 31. jula 2008.

Predlog za imenovanje starješine policije Vlada dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja, a nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, Skupština daje mišljenje o predloženom kandidatu.

Starješina policije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati.

Bonus video: