VREMEPLOV Opozicija izgubila uporište

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 7. decembra 2009. godine
853 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 7. decembra 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 7. decembra 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija preuzele su apsolutnu vlast u jednom od do sada najtvrđih opozicionih uporišta. Na izborima za Skupštinu opštine Mojkovac, koalicija DPS-SDP osvojila je 18 mandata, dok je SNP-u pripalo 13 odborničkih mjesta. Cenzus nijesu prešle Nezavisna lista “Petar-Pero Radović” i Mojkovački lavovi. Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Narodna i Demokratska srpska stranka bezuspješno su bojkotovale izbore, pošto je izlaznost bila 70 odsto.

Od ukupno upisanih 7,476 glasača, na 20 izbornih mjesta glasalo je njih 5,220 ili 69,82 odsto. Koaliciju DPS-SDP zaokružilo je 2,909 birača ( 57,20 odsto), SNP 2,002 (39,36 odsto), Nezavisnu listu “Petar-Pero Radović” 100 ili 1,97 odsto, a grupu građana “Mojkovački lavovi” 76 ili 1,49 odsto.

DPS i SDP su osvojili tri odbornička mjesta više, dok je SNP, pošto je na prošlim izborima bio u koaliciji sa NS i DSS, takođe dobio jedan mandat više. Do juče je u mojkovačkom parlamentu, od ukupno 31 odbornika, koalicija DPS-SDP imala 15 odbornika, a koalicija SNP-NS-DSS 14 mandata, koja je sa 2 odbornika Nove srpske demokratije činila skupštinsku većinu.

“DPS je po prvi put pobijedio u Mojkovcu. Slijedi nastavak dobrog rada u lokalnoj upravi. Do sada smo imali 50 odsto vlasti sa svojim gradonačelnikom, sada imamo skupštinsku većinu koja znači razvoj projekata na lokalnom nivou. Rad je najbolja politika i preporuka za politiku”, kazao je sinoć šef mojkovačke DPS Ivan Ašanin, nakon čega je počelo slavlje u štabu DPS.

On je ocijenio da se “pokazalo da je jedino autoritativni lider opozicije bio Ranko Kadić, jer su jedino njegovi birači poslušali da bojkotuju izbore, dok su ostali izašli”.

“Opozicija se mora zamisliti. Lokalni nivo ne treba biti poligon za velike političke bitke”, naglasio je Ašanin.

U izbornom štabu DPS-SDP koalicije bili su partijski funkcioneri Tarzan Milošević, Obrad Mišo Stanišić i Božidar Vuksanović.

“Prosta matematika je veoma jasna. SNP je osvojio 2,002 glasa i ukoliko saberemo onaj postotak glasova koje su imale pojedine opzicione partije koje su se odlučile za bojkot, vidjeli bismo da je da je DPS bio pobjedljiv u Mojkovcu. Ovako ostaje da se zahvalim časnim Mojkovčanima, pristalicama SNP na časnom i ponosnom držanju i radu koji ih je podsjetio na sve one podvige koje su radili i njihovi preci u bližoj i daljoj istoriji”, rekao je sinoć potpredsjednik SNP Vasilije Lalošević.

On je ukazao da je SNP porasla za 400 glasova i da se “sada tek pokazuje tvrdoglavost odluke pojedinih opozicionih lidera da se neizlaskom da u ruke vlast DPS-u”.

“SNP će uzdignute glave sa 13 mandata šetati narednih dana i mjeseci Mojkovcem”, kazao je Lalošević. Šef SNP Mojkovca Veselin Jovanović istakao je da je u potpunosti zadovaljan rezultatom, jer je SNP do sada imala 12 mandata: “Pokazali smo da bojkot u Mojkovcu ne može proći. Mojkovac je vazda bio za borbu”.

Na prethodnim lokalnim izborima izlaznost je bila 81,85 odsto. Kolicija DPS-SDP osvojila je tada 2,858 glasova, koalicija SNP-NS-DSS 2.531, a SNS (Nova srpska demokratija) dobila je povjerenje 430 birača.

PzP: Bojkot nema smisla ako nijesmo svi zajedno

PzP i Nova ocijenili su sinoć da bojkot izbora u Mojkovcu nije uspio i da je pobijedio organizovani kriminal.

“Ponovo je pobijedio organizovani kriminal uz pomoć DPS-a”, kratko je sinoć “Vijestima” kazao predsjednik Izvršenog odbora Nove Milutin Đukanović.

Sa ovakvim stavom složio se i lider PzP-a Nebojša Medojević koji je kazao da su izbori u Mojkovcu potvrdili opravdanost stava da opozicija ne treba da učestvuje u “ovakvim izborima u kojima učestvuju združene snage DPS-a, organizovanog kriminala i bezbjedosnih agencija”.

“Naprosto, na tim izborima opozicija bilo kako da izađe (zajedno ili odvojeno) nema ni teorijske šanse. Mi treba da se izborimo za prve fer i poštene izbore”, rekao je Medojević “Vijestima”.

On tvrdi da je Mojkovac “važna ruta na švercerskom kanalu iz Crne Gore ka Kosovu” i da “lokalne i regionalne kriminalne strukture imaju interes da ulože novac da pobijede na izborima”.

Na pitanje novinara kako komentariše izlaznost od preko 70 odsto, Medojević je kazao da to nije pitanje za PzP.

“Najbolji pokazatelj je Kotor. Bojkot ima smisla samo ako sve parlamentarne i vanparlamentarne stranke bojkotuju izbore. Međutim, kada najjača parlamentarnba stranka učestvuje na izborima onda tu ne može da se govori o bojkotu”, kazao je Medojević.

On žali što je SNP imala lažnu nadu da može da pobijedi iako su ih upozorili da “neke vrlo važne, uticajne strukture u organizovanom kriminalu, bezbjednosnim agencijama i policiji, pobjedu DPS-a u Mojkovcu doživljavaju kao svoj lični projekat i da apsolutno opozicija nema nikakve šanse”.

Bonus video: