"VIJESTI" PRIJE DESET GODINA

VREMEPLOV Gradonačelnike opet biraju partije

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 14. decembra 2009. godine
542 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 14. decembra 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 14. decembra 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Opozicioni bojkot izbora može pomoći da se na jednostavan način razobliči nedemokratski karakter crnogorske vlasti, a to sredstvo je uspješno koristila Demokratska partija socijalista na saveznim izborima 2000. godine, rekao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

On je kazao da neučestvovanje na izborima nije samo po sebi cilj, već sredstvo koje može pomoći opoziciji da dođe do fer i slobodnih izbora.

“To sredstvo je 2000. godine uspješno koristio DPS i ono im je pomoglo čak i da bez neposrednih saveznih izbora preuzmu vlast u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora 2003. godine”, rekao je Mandić agenciji MINA.

On je kazao da je to sredstvo dalo ključni doprinos ostvarenju “političkog cilja Mila Đukanovića – uspostavljanje privatne porodične države”.

“Zamislite jednu vrlo plastičnu situaciju u kojoj se DPS jedini nalazi na nekoj izbornoj listi. Tada DPS nesmetano može da izvadi izborne kate i bori se sa zamišljenim protivnikom”, rekao je on.

Mandić smatra da bi nakon takvih “izbora” vrlo brzo doputovali predstavnici međunarodne zajednice, koji bi ultimativno tražili od “diktatora da oslobodi zarobljenu državu”.

On je ocijenio da je pravilna upotreba bojkota izbora, kao sredstva pomoću koga može nešto da se postigne, dala dobre rezultate u svakoj zemlji gdje je opozicija primjenjivala.

Mandić je kazao da izbori u Mojkovcu nijesu bili slobodni i da tu činjenicu opozicija treba da konstatuje.

U Novoj su, prema njegovim riječima, optimisti da će narednih mjeseci doći do stvaranja određenih pretpostavki da se krene sa mrtve tačke i da i “Crna Gora izađe iz tog začaranog kruga namještenih izbora”.

Mandić je optimista da će opozicija na izborima, koju Crnu Goru očekuju naredne godine nastupati jedinstveno.

“Opozicija je dužna da pronađe formulu jedinstvenog nastupa. Mi moramo raditi zajedno, obraćati se našim biračima i koordinirati buduće poteze. Iskustvo nam govori da unutar opozicije postoje velike razlike, ali, svjesni toga, moramo ići na prevazilaženje tih razlika”, ocijenio je on.

Govoreći o mogućnosti da opozicioni predstavnici napuste i republički i lokalne parlamente i ostale institucije, Mandić je rekao da je Nova spremna za sve opcije, pa i na one najodlučnije.

“To naravno, ne smije biti individualna akcija već stvar dogovora unutar opozicije”, dodao je on.

Mandić je rekao da političari iz Nove imaju jedno ružno iskustvo nakon prošlogodišnjeg napuštanja Skupštine, u trenutku kada je Vlada priznala nezavisnost Kosova.

“Jedino su sedam od dvanest poslanika tadašnje Srpske liste i poslanik Demokratske srpske stranke ostali pri postignutom opozicionom dogovoru o napuštanju Skupštine, dok su se svi ostali vratili u parlament. Ne želimo i ne prihvatamo u budućnosti takav odnos”, poručio je Mandić.

Preporučujemo za Vas