VREMEPLOV Građani još vagaju

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 16. decembra 2009. godine
611 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 16. decembra 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 16. decembra 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Većina crnogorskih domova zdravlja juče je počela vakcinaciju građana protiv novog gripa. Interesovanje građana prvog dana vakcinacije, kako su saopštili iz pojedinih domova zdravlja, bilo je slabo, a razlog takvom odzivu pripisali su slaboj informisanosti građana i bojazni od vakcine.

Prvi u redu za vakcinu juče je u JU Dom zdravlja Podgorica, bio direktor te ustanove Nebojša Kavarić, a, nakon njega vakcinu je primilo desetine zdravstvenih radnika i građana.

On je za “Vijesti” sinoć kazao da je zadovoljan odzivom kako građana, tako i medicinskog osoblja, koji su se prvog dana vakcinisali. On nije precizirao koliko je ljudi vakcinisano prvog dana.

“Danas je vakcinu primilo više desetina građana i medicinskog osoblja, i s obzirom na to da je prvi dan, veoma sam zadovoljan. Izabrani ljekari su danas sačinili spiskove prioriteta”, kazao je Kavarić.

Kavarić je istakao da je nabavljeno oko 5.000 doza vakcina, koje će se davati po prioritetima koje su propisali Ministartsvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

“Vakcinu će najprije primiti zdravstveni radnici ustanove Doma zdravlja, kao i drugi radnici sa područja grada, izuzev Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra. Za njihovu vakcinaciju predviđeno je oko 600 doza. Prema prioritetima dalje će se vakcinisati oko 3.200 građana sa hroničnim oboljenjima od šest mjeseci do 64 godine, oko 500 trudnica u drugom i trećem trimestu, kao i oko 1.100 smještenih u Kampu za raseljena lica na Starom aerodromu”, kazao je Kavarić.

On je rekao da se u ponedjeljak kol centru javilo više od 18.000 građana koji su se interesovali za vakcinu.

“Očekujemo sličan odziv građana kao i kada je u pitanju sezonski grip, a očekujemo i dobar odziv zdravstvenih radnika”, izjavio je on, podsjećajući da se u domovima zdravlja u Podgorici u prethodnih mjesec dana vakcinisano oko 12.000 građana protiv sezonskog gripa.

“Radno vrijeme DZ je od 7 do 21 čas, i u dogovoru sa izabranim ljekarima građani se mogu vakcinisati u bilo kojem dijelu dana. Apelujem na građane da iz drugih razloga ne dolaze u DZ, osim ako im je zdravstvena zaštita stvarno neophodna”, poručio je Kavarić, ističući da Dom zdravlja ima pogonsku spremnost za vakcinisanje, te da “posebne organizacione izmjene nijesu potrebne”.

Među prvima u redu za vakcinu juče je bila i sredovječna Podgoričanka Đurđina Bošković, zaposlena u privatnom sektoru, koja je poručila građanima da prime vakcine.

“To je jedini način blagovremene zaštite od moguće epidemije gripa. Primila sam vakcinu, kao što to radim svake godine kada je u pitanju vakcina za sezonski grip i smatram da su one najbolji način zaštite”, istakla je Boškovićeva.

Mali broj građana juče je bio zainteresovan za vakcinu “panenca” u Tivtu, gdje je stiglo 300 vakcina protiv novog gripa, što je za “Vijesti” potvrdila direktorica tivatskog doma zdravlja dr Snežana Matijević.

“Danas smo “sakupili” deset zainteresovanih primalaca koliko je potrebno da bi se otvorila jedna doza “panenze” i oni će biti vakcinisani već sjutra”, istakla je Matijević, i dodala da se posljednjih dana ljekarima u toj zdravstvenoj ustanovi obraća povećan broj pacijenata sa simptomima gripa.

Bez gužve protekao je i prvi dan vakcinisanja u Domu zdravlja u Ulcinju.

“Interesovanje građana za vakcinu za sada je slabo, ali vjerujem da je to samo početak i da će, kako vrijeme odmiče, građani shvatiti da je ona potpuno bezopasna i potrebna”, kazao je “Vijestima” direktor te ustanove Gani Karamanaga, koji je sa nekoliko ljekara i medicinskih sestara, primio dozu.

U Ulcinj je stiglo 370 doza vakcine, od čega je 100 rezervisano za potrebe zdavstvenih radnika a 50 za trudnice i djecu, 100 je upućeno u područno odjeljenje u Vladimiru, dok je ostalo rezervisano za rizične grupe.

Bojazan od vakcine postoji i u mojkovačkoj opštini, pa je prvog dana vakcinacije zabilježen slab odziv građana. Direktor mojkovačkog doma zdravlja dr Radovan Jovanović za „Vijesti“ je rekao da „ima utisak da nije baš velika zainteresovanost“.

„Građani se obavještavaju preko lokalne televizije i radija, interesovanja ima, ali još postoji bojazan među građanima“, naglasio je Jovanović, koji je, zajedno sa ostalim osobljem, primio vakcinu.

On je dodao da Mojkovac raspolaže sa 170 vakcina, 30 doza je namijenjeno zdravstvenim radnicima, 10 trudnicama i 130 pripadnicima kritičnih grupa. Jovanović je kazao da je Krizni štab donio odluku da se do ponedjeljka, osim OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ zatvori i dječji vrtić u tom gradu.

Vakcinacija je počela i u bjelopoljskom Domu zdravlja. Većih gužvi za vakcinu nije bilo, a glavni razlog za to direktor te ustanove dr Rasim Agić vidi u neinformisanosti građana.

„Dobijeno je 890 doza, od čega 650 za građane, 140 za zdravstvene radnike, 10 za stomatologe i 10 za privatne zdravstvene ustanove“, rekao je Agić.

Vakcinacija protiv novog gripa počela je i u budvanskom Domu zdravlja gdje je juče dopremljen prvi kontingent od 330 vakcina. Prve vakcine u Budvi primili su direktor Zoran Špadijer i epidemiolog dr Ivan Medigović.

Špadijer je potvrdio da će 100 vakcina biti potrošeno na vakcinaciju medicinskog osoblja.

Prvu vakcinu protiv novog gripa, iz kontingenta koji je dopremljen juče u danilovgradski Dom zdravlja ,,Dimitrije Dika Marenić“, primila je direktorica te ustanove Zorica Kovačević. Prema njenim riječima, od 350 vakcina, 210 je namijenjeno za hronične bolesnike starosti od 6 mjeseci do 64 godine, 20 doza za trudnice u drugom i trećem trimestru, 70 za medicinsko osoblje, i 50 za staračke domove koji se nalaze na području te opštine. Koordinator štaba za prevenciju pandemijskog gripa dr Miodrag Đurović kazao je da su prioritet za praćenje epidemiološke situacije škole zbog velikog broja djece, kao i Policijska akademija i ZIKS.

Vakcinacija u Nikšiću počela je juče, najavio je dr Mirko Bogdanović, načelnik Epidemilološke službe Doma zdravlja. On je naveo da je stiglo 1.630 vakcina. Građanima Plužina od juče je na raspolaganju 70, a Šavnika 60 vakcina.

U Dom zdravlja u Kolašinu juče je dopremljeno 350 doza vakcina, od čega je 30 rezervisano za trudnice, 30 za zdravstveno osoblje, a 290 za hronične bolesnike i djecu od šest mjeseci.

Prve vakcine stigle su juče i u Pljevlja, i to 660 doza. Od tog broja, 440 je rezervisano za hronične bolesnike, 30 za trudnice, 140 za zaposlene u DZ, 40 za opštu bolnicu, dok će 10 vakcina protiv novog gripa dobiti zaposleni u privatnim stomatološkim ambulantama. U Zdravstvenu stanicu na Žabljaku, koja posluje u okviru Doma zdravlja iz Pljevalja, pristiglo je 80 doza vakcina protiv virusa gripa A H1N1.

Vakcinacija protiv novog gripa u Herceg Novom će početi u četvrtak, a u tu opštinu stiglo je 610 vakcina. Načelnica epidemiološke službe u Domu zdravlja dr Stefa Glušac ističe da su se građani već interesovali za novu vakcinu.

“Kotorski Dom zdravlja dobio je prvu turu od 700 doza vakcina, koje će biti podijeljene po planu Ministarstva zdravlja”, kazao je “Vijestima” direktor dr Aleksandar Stjepčević.

On je rekao da će ova tura vakcina biti raspodijeljena, osim Doma zdravlja i na Opštu bolnicu u Kotoru, bolnicu u Risnu i Dom starih u Risnu. Direktor kotorske bolnice dr Nebojša Bjelica kazao je da su oni dobili 40 vakcina, te da će danas početi sa vakcinacijom. On je rekao da se u toj bolnici trenutno nalazi 25 pacijenata, od čega 19 na infektivnom odjeljenju i šestoro djece na dječjem odjeljenju.

Đaci ranije na raspust ako Radunović predloži

Ministarstvo prosvjete i nauke nije donijelo odluku da prvo polugodište u osnovnim i srednjim školama bude završeno i prije 31. decembra, ali ne isključuje mogućnost da se to ipak desi u slučaju masovne epidemije novim gripom.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, zimski raspust bi mogao početi i prije Nove godine ako Ministarstvo zdravlja predloži Ministarstvu prosvjete da zatvori škole.

Ministarstvo zdravlja to bi, eventualno, moglo da predloži zbog velikog broja oboljelih đaka.

Ministarstvo je saopštilo agenciji MINA da su “moguće i druge odluke na državnom nivou u slučaju masovne epidemije”.

Iz nekoliko podgoričkih osnovnih škola “Vijestima” je potvrđeno da nastavnici ubrzano ocjenjuju đake, kako bi imali osnova da zaključe ocjene i završe prvo polugodište ranije nego što je planirano Školskim kalendarom za 2009/10. godinu.

Dva smrtna slučaja uzrokovana virusom H1N1

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje potvrđeno je juče da su u ponedjeljak zabilježena dva smrtna slučaja uzrokovana virusom novog gripa A H1N1.

“Jedan je pacijent uzrasta tri mjeseca, koji je upućen u Odjeljenje intenzivnog liječenja Instituta za bolesti djece KC iz barske bolnice u teškom opštem stanju 7. decembra. Pacijent je bio teškog opšteg stanja na kontinuiranoj mehaničkoj ventilaciji”, saopšteno je iz Instituta.

Tridesetosmogodišnji Podgoričanin, kako podsjećaju, primljen je u Intenzivnoj njezi Interne klinike KC u subotu u teškom opštem stanju.

“Zbog progresivnog pogoršanja opšte bolesti i razvijanja respiratorne insuficijencije pacijent je bio priključen na mehiničku ventilaciju”, saopšteno je iz Instituta. Institut za javno zdravlje juče do 8 časova registrovao je dva nova slučaja obolijevanja od pandemijskog gripa. Jedan pacijent je, kako su saopštili, smješten u KC, dok se drugi liječi u nikšićkoj bolnici.

Zaštita godinu dana

Pacijent koji u periodu inkubacije, odnosno kada se još nijesu javili simptomi gripa, primi vakcinu, nema opasnosti da će mu vakcina naškoditi. Ona, prema riječima mikrobiologa koji je želio da ostane anoniman, može “samo da pomogne, jer je virus koji je ušao prirodnim putem već stvorio antitijela, a ako se dodaju ona iz vakcina, njihovo dejstvo se poboljšava”.

“Ako pacijent dobije novi grip nakon vakcinacije, u periodu stvaranja antitijela, moguća su dva scenarija: bolja zaštita ili blaža klinička slika novog gripa”, ocijenio je mikrobiolog.

Direktor JU Dom zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić juče je kazao da se antitijela stvaraju na isti način kao i poslije vakcinacije protiv sezonskog gripa, te da nema suštinske razlike između novog i sezonskog gripa.

“Rast antitijela se pojavljuje u roku od tri nedjelje, ne samo za ovu vakcinu već i za sve druge. Nikakav izuzetak nije ova vakcina. Čak i antibiotici ne djeluju istog trena, a opet se ne odustaje od liječenja njima”, istakao je Kavarić, podsjećajući da se nakon vakcinacije stvaraju antitijela koja su dobra zaštita organizma za narednu godinu.

Amerikanci povukli “Sanofi Paster”

Američke zdravstvene vlasti povukle su juče iz upotrebe skoro 800.000 doza vakcina protiv novog gripa A(H1N1) koje je proizvela francuska farmaceutska kompanija “Sanofi Paster”, nakon testova koji su nagovijestili da vakcine gube dio “snage” za zaštitu od virusa.

Vakcina je bila namijenjena djeci od šest mjeseci do tri godine.

Zvaničnici su rekli da smatraju da djeca ne moraju da budu ponovo vakcinisana. Nije jasno da li je riječ o vakcini koja se daje u Crnoj Gori od istog proizvođača.

AP prenosi da je problem najvjerovatnije u tome što su povučene vakcine unaprijed pakovane u špricevima, pa poslije određenog vremena njihova snaga oslabi za 12 odsto. “Crnogorske” vakcine “Sanofi Pastera” su upakovane u bočice.

Bonus video: