VREMEPLOV: File obećao pomoć da Hrvati pošalju prevode

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 13. januara 2010. godine
581 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 13. januara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 13. januara 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Crna Gora je dobra priča kada se radi o evropskim integracijama, ali ni ona ni bilo koja druga zemlja koja želi da bude dio Evropske unije ne može ići do tamo prečicama, poručio je kandidat za evropskog komesara za proširenje Štefan File.

On je na jučerašnjem tročasovnom saslušanju u Evropskom parlamentu naglasio da neće davati vještačke vremenske okvire kada bi neka zemlja mogla da uđe u EU, već da će se svakodnevno pratiti njen napredak. Kopenhaški kriterijumi su, tvrdi on, u srcu procesa integracija.

“Pravila su jasna: nema i ne treba da bude prečica za članstvo. Uslovi su isti za sve”, kazao je File evropskim poslanicima i dodao da je biti član EU zahtjevan zadatak za koji se mora biti dobro pripremljen.

File, o čijoj će sposobnosti da obavlja dužnosti komesara za proširenje konačno mišljenje 26. januara dati poslanici EP, napomenuo je da Evropska komisja sada priprema mišljenje o spremnosti Crne Gore da počne pristupne pregovore za članstvo u EU.

Evropski poslanik i izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok zatražio je od Filea pomoć da ubijedi Hrvatsku da učini dostupnim svoje prevode evropskog zakonodavstva “maloj Crnoj Gori sa ograničenim sredstvima”.

“Ja sam shvatio da su se hrvatske vlasti složile da podijele prevod i radiću sa njima da budu od pomoći koliko god je to moguće”, rekao je vjerovatni nasljednik Oli Rena i dodao da će u svom radu mnogo pažnje posvetiti regionalnoj saradnji.

File je u obrazloženju programa svog rada pred poslanicima EP, podvukao da će "prvenstvenu pažnju" posvetiti priključivanju zemalja ZB Uniji.

“Mislim da svi priznajemo da zemlje ZB nose veliki istorijski i politički prtljag, zato im moramo pomoći koliko možemo, koristeći sve naše instrumente, kako bi se nastavile potrebne reforme, tako da te zemlje mogu preuzeti ne samo prava, nego i obaveze koje proizilaze iz članstva u Uniji”, kazao je File.

On je rekao da je njegov prioritet da “nijedna zemlja ZB ne ostane nepozvana”.

“Dok se držimo pravila, tretiraćemo svaku zemlju prema svojim zaslugama. EK ima mnogo instrumenata da pomogne političarima kako bi sproveli reforme”, kazao je novi komesar.

File smatra da je potrebno uvjeriti evropske građane u korist proširenja EU, jer samo tako taj proces može biti uspješan.

Evropa, naveo je File, mora biti utemeljena na zajedničkim vrijednostima. On smatra da su te vrijednosti - demokratija, raznolikost, vladavima prava, ekonomija koja bi trebalo da proizvede šanse i prosperitet svih, kao i poštovanje ljudskih prava - uslovi za mir i stabilnost.

“Vrlo jasno ću raditi na tome da Albanija i BiH do sredine ove godine dobiju viznu liberalizaciju, a spreman sam i sa Kosovom da počnem dijalog na tu temu”, kazao je File.

Na pitanje koliko će biti jezika u EU kada zemlje Zapadnog Balkana uđu, File je kazao da će biti “onoliko jezika koliko budemo dogovorili u toku pristupnog procesa”.

Govoreći o viziji proširenja u narednih deset godina, File je kazao da bi volio da što više zemalja pozove u EU.

“U sledećih pet godina želim da pozovemo nove članice u EU... U toku ovih pet godina, uključićemo još više druge zemlje kandidate i potencijalne kandidate u proces integracija”, kazao je File.

Naučili lekcije iz prethodnih proširenja

File je demantovao navode poslanika EP da nijesu naučene lekcije iz prethodnih proširenja.

“Povećan je broj koraka koji će osigurati da je zemlja spemna da uđe u EU. Imamo novo 23. poglavlje u pregovorima koje se odnosi na sudstvo i nova mjerila kojima procjenjujemo kada je zemlja spremna da otvori, odnosno da zatvori pregovore”, kazao je File.

Bonus video: