VREMEPLOV Skupa greška

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 23. februara 2010. godine
834 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 23. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 23. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Vjerovatno ste bar jednom čuli da se nekoj domaćici desilo da umjesto šećera u kafu sipa so? Razlog tome često nije nemar ili brzopletost, već jednostavno razmišljanje o brojnim drugim obavezama.

Sa povećanjem broja benzinskih pumpi na kojima vozači sami sipaju gorivo, povećava se i vjerovatnoća da se u rezervoaru nađe pogrešna tečnost.

I dok će u prvom slučaju u najgorem scenariju onaj ko pije kafu doživjeti neprijatno iznenađenje i napraviti grimasu gađenja, greška pri sipanju goriva može dovesti do mnogo ozbiljnijih posljedica po motor automobila.

Iako smo uvjereni da ovakav propust nama ne može da se dogodi, na pumpama i u servisima kažu da je ovo vrlo česta pojava. Evidencija o broju zabilježenih slučajeva kod nas ne postoji, ali na primjer u Velikoj Britaniji je prošle godine 150.000 vozača sipalo pogrešnu vrstu goriva u rezervoar. Zanimljivo je da se taj broj za posljednjih deset godina povećao desetostruko.

Najrizičnije greške su sipanje dizel goriva u auto sa benzinskim motorom ili sipanje benzina u vozilo sa dizel agregatom. Kada se desi neka od ovih situacija, da nešto nije u redu, osjetićete vrlo brzo. Međutim, simptomi se razlikuju. Nakon sipanja dizela u auto na benzinski pogon, iz izduvnog sistema će pokuljati velika količina plavog dima, oslabiće vuča motora i doći će do njegovog nepravilnog i nestabilnog rada, kaže automehaničar Rajko Ivanović. Međutim, posljedice za motor su u ovom slučaju manje nego kada se uradi obrnuto, kada u dizel automobil sipate benzin.

- Motor će tada bez problema upaliti, ali će dobiti čudan zvuk nalik na kliktanje. Razlog je to što dizel motor koristi naftu za unutrašnje podmazivanje sistema do kojeg ne dolazi motorno ulje. Međutim, benzin nema svojstvo podmazivanja, i tada dolazi do zaribavanja određenih elemenata, pa i zaribavanje pumpe visokog pritiska, takozvane “boš pumpe”.

Kod klasičnih dizela koji pokreću automobile starije od petnaestak godina, posljedice su blaže, a time i troškovi manji. Međutim, kod modernih dizela, situacija je drugačija.

- Kod novijih vozila koji imaju sistem pumpa dizna ili komon-rejl, cijena dizni se kreće od 800 do 1.500 eura. Njih u četvorocilindarskom motoru ima četiri, a ako tome dodate i troškove rada u servisu, pumpe i filtera, nije teško doći do zaključka da će neoprezni vlasnik skupo platiti ovakvu grešku.

Uglavnom, ako se ona već desi, od velike je važnosti da nakon što primijetite simptome što prije ugasite motor i odšlepate automobil do servisa. Od toga koliko dugo motor radi sa pogrešnim gorivom zavise i troškovi opravke.

- U slučaju da skupi djelovi nijesu oštećeni, opravka se kreće otprilike 100 eura. To podrazumijeva čišćenje rezervoara, pranje cjevovoda, zamjenu filtera za gorivo i sipanje aditiva da bi taj auto mogao da se vrati u normalnu funkciju – kaže Ivanović.

Da biste izbjegli neprijatnosti, kad stignete na pumpu, skoncentrišite se i izaberite pravi pištolj za dolivanje. Ukoliko nijeste sigurni koje gorivo rezervoar, ovu informaciju ćete kod većine automobile naći na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara. Ukoliko je naljepnica skinuta, konsultujte uputstvo za korišćenje automobila ili se posavjetujte sa svojim mehaničarem. U slučaju da vam gorivo sipa radnik na pumpi, izađite iz vozila da se uvjerite da kod njega nekim slučajem nije došlo do zabune, a na benzinskim pumpama savjetuju da mušterija uvijek treba da uzme fiskalni račun, jer će pogled na njega možda ukazati na grešku i preduprijediti negativne posljedice.

Manje oktana štetno

Kad je u pitanju vrsta goriva, kod vozača postoje još neke nedoumice.

Na primjer, da li je u stari dizel auto preporučljivo sipati eko dizel ili da li bi u auto koji koristi super benzin mogli da sipaju bezolovni.

Ivanović kaže da ukoliko vozilo koristi D1 i D2 dizel možete sipati u njega ekodizel, jer je boljeg kvaliteta. Ali ne smijete da uradite obratno,da sipate dizel D2 u moderni dizel motor koji zahtijeva veću čistoću.

- Sa druge strane, bezolovni benzin se može povremeno sipati u auto koji koristi super, da bi se očistili ventili. Međutim, nije preporučljivo sipati super benzin u auto koji koristi bezolovni, jer ćete oštetiti lambda sondu i katalizator.

Trebalo bi obratiti pažnju i na oktansku vrijednost benzina. Sipanje benzina od 95 oktana u auto koji je predviđen za 98 oktana šteti motoru, ali i džepu vlasnika zbog veće potrošnje.

- Takav rad motora je nepravilan, što mu skraćuje vijek. Čućete i zvučne efekte poput kliktanja motora, pošto temperaturna tačka paljenja nije ista kao kod goriva od 98 oktana. – objašnjava majstor Ivanović.

U svakom slučaju, preporuka je da se sipa ono gorivo koje je proizvođač propisao.

Sipanje benzina u dizel motor ima teže posljedice po motor nego sipanje dizela u benzinac. Kad se greška uoči, od velike je važnosti da se motor što prije ugasi

Bonus video: