VREMEPLOV Strah od novih poplava

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 24. februara 2010. godine
680 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 24. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 24. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.02.2020. 09:11h

Ukoliko kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, mogla bi da izazove nove nevolje mještanima Rijeke Crnojevića.

Iz Prijestonice Cetinje saopštili su da je vodostaj u toj mjesnoj zajednici ponovo porastao, što je i bio povod da Rijeku Crnojevića juče posjeti zamjenik gradonačelnika Boris Mašanović. On je kazao da i ako lokalno stanovništvo još nije ugroženo, sve službe Prijestonice Cetinje su u pripravnosti i spremne da reaguju, u slučaju da se elementarne nepogode nastave.

Iako je hercegnovski kraj, kao i cijela Boka poznata po obilnim padavinama, ovogodišnje kiše uveliko su premašile sve prosjeke.

Samo u februaru na području hercegnovske opštine palo je oko 530 litara kiše po metru kvadratnom, a rekord je vrijeme od 6. do 7. februara kada je za samo 24 sata palo 138 litara kiše. Obilne kiše ovih dana hercegnovske ulice pretvara u mala jezera, a stepeništa u bujične potoke. Mještani se žale da su proradili podzemni izvori za koje ni najstariji stanovnici nijesu znali. Zbog obilnih padavina pokreću se manja klizišta. Tako je juče pored Jadranske magistrale u naselju Topla palo manje drvo koje je prijetilo da ugrozi saobraćaj, koji je na tom putnom pravcu u kratkom periodu bio otežan.

Od obilnih kiša najviše strahuju mještani naselja Mištica - Podi u zaleđu Herceg Novog. Prilikom izgradnje puta Meljine-Petijevići pokrenuto je klizište u tom mjestu, a zbog obilnih kiša i podzemnih vodotoka koji su od tada promijenili pravac i klizanje terena je svakodnevica stanovnika tog sela.

U nebo ovih dana gledaju i mještani sela pored Bojane. Nivo rijeke kod mosta i sinoć je bio 20 centimetara više od normale ali je situacija uzvodno znatno lošija. Kod granične karaule Sveti Đorđe prije račve, voda je prodrla na okolne livade koje se još nijesu ni osušile od januarskih poplava. Situacija je za sada pod kontrolom, iako su putevi pored Bojane uglavnom opet pod vodom.

Mještane tješi činjenica da juga nema i da meteorolozi predviđaju jače padavine još danas i djelimično razvedravanje od četvrtka.

Albanske agencije javljaju da se na hidroeletrani na Drimu i dalje otvaraju ispusti zbog povećanja nivoa nabujale rijeke.

„Sa dva od tri ispusta odliva se ukupno 850 kubika vode u sekundi”, saopštila je juče Elektroprivreda Albanije, navodeći da su ispusti otvaraju od 18. februara. Narasle akumulacije na Drimu, kako javljaju agencije posljedica su povećanja nivoa vode na Ohridskom jezeru u Makedoniji, i otvaranja tamošnjih hidrocentrala.

I nivo Skadarskog jezera ponovo je u porastu. Zabilježen je rast nivoa jezera od oko dvadeset centimetara za 24 sata. Stručnjaci smatraju da nivo Skadarskog jezera neće porasti toliko da se ponove poplave od prije tridesetak dana ali opet upozoravaju da mogu biti ugrožena neka imanja.

Bonus video: