PRIJE 10 GODINA

VREMEPLOV Štetu je pravio đe god je stigao

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 25. februara 2010. godine
2034 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 25. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 25. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.02.2020. 09:07h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić optužio je juče ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića da je, kao doskorašnji ministar ekonomije, napravio štetu radnicima i rudarima u privatizacijama u kojima je učestvovao.

U saopštenju protkanom ironijom na račun političkog i pravnog obrazovanja ministra uređenja prostora, Krivokapić je najavio da će od premijera Mila Đukanovića tražiti odgovor da li se slaže sa Gvozdenovićevom ocjenom da Vlada ne mora poštovati zakone i druge pravne propise.

Šef parlamenta najavio je i da će od Đukanovića zatražiti odgovor kada će biti uklonjena metalna crkva sa Rumije, zbog koje je i počela razmjena optužbi između njega i Gvozdenovića.

Krivokapić je prekjuče poručio Gvozdenoviću da podnese ostavku ukoliko ne može da ukloni metalnu crkvu sa Rumije, na šta je ministar odgovorio da nije njegovo da mijenja ministre.

Gvozdenović je rekao i da ni Ministarstvo, ni Vlada ne žele da bilo kojim postupkom daju lažne motive za izazivanje novih turbulencija u crnogorskom društvu, onima koji takav povod čekaju.

“Podrazumijevajuće je da Vi ne znate da ministre ne bira premijer, nego Skupština Crne Gore, ali nas začuđuje da se pozivate na premijera i Vladu u nepoštovanju zakona. Čuđenje je tim veće jer je nedavno iz Vlade krenula prema Skupštini 'posebna inicijativnost' u borbi protiv kršenja zakona i organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Ne sporeći da postoji rješenje o uklanjanju nelegalnog objekta sa Rumije, Gvozdenović je prekjuče ocijenio da je vrijeme da se Krivokapić koncentriše na krucijalna pitanja ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore, umjesto lamentirajućeg patriotizma iskazanog kroz forsiranje ostavki.

“Gvozdenović je slobodan bio potvrditi da ne poštuje, u ime Vlade, zakon i izvršne akte, upućujući pri tom predsjednika Skupštine da se koncentriše na 'evroatlantske integracije' i 'krucijalna pitanja ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore'. I upravo to radi predsjednik Skupštine, poštujući osnovni zahtjev naših evroatlantskih partnera - vladavinu prava, a ako vam je to složeno ministre - sprovođenje zakona i na njima zasnovanih akata“, navodi se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Koliko je, pitao je Krivokapić, “ozbiljna država, gdje zakon ne obavezuje ministra, a obavezuje građane”.

“Ima li opasnijih turbulencija u crnogorskom društvu od odsustva vladavine prava“, rekao je šef parlamenta.

On je najavio da će od premijera zatražiti potvrdu Gvozdenovićevih stavova, kao i “odgovor kada će biti izvršen predmetni akt“, koji se odnosi na metalnu crkvu, kako bi prilagodio tom odgovoru dalje aktivnosti u Skupštini Crne Gore.

“Suprotstavljenost oko 'ekonomskog razvoja' građanima je poznata počev od prodaje: Telekoma, KAP-a, Željezare, Termoelektrane Pljevlja i gdje sve nijeste štetu pravili. No, možda je bolje da to objasnite rudarima i radnicima, kao doskorašnji ministar ekonomije, sa svim 'obrazom' koji ste u toj raboti stekli“, poručili su Gvozdenoviću iz Krivokapićevog kabineta.

Ministar ne da konkurenciju

U SDP, u neformalnom razgovoru, tvrde da ovako oštar napad Krivokapića na Gvozdenovića nema političku ili ličnu pozadinu, već da je Krivokapić rekao da će “morati micati ministra, ukoliko ne možemo micati crkvu“, odgovarajući na pitanje slušaoca Radio Crne Gore, čiji je Krivokapić prekjuče bio gost.

U SDP navode i da je njihov cilj da funkcionišu institucije sistema.

Činjenica je, kako je kazao funkcioner SDP „Vijestima“, i da Gvozdenović već godinu i po ignoriše zahtjev kabineta predsjednika Skupštine da mu dostavi dokumentaciju o bespravno izgrađenom objektu na Rumiji.

SDP je početkom septembra prošle godine opomenuo Gvozdenovića da je obavezan da obezbijedi sprovođenje rješenja Inspekcijske službe njegovog Ministarstva o uklanjanju metalne crkve sa Rumije.

„Ukoliko kao ministar nije u mogućnosti da sprovede svoje rješenje, onda se dovodi u pitanje i njegova sposobnost da na kvalitetan način obezbijedi poštovanje zakona i u drugim oblastima za koje je nadležno njegovo Ministarstvo, a time i kvalitet rada Ministarstva“, navodi se u tadašnjem saopštenju Informativne službe SDP.

Gvozdenović: Što ste u Vladi, ako se ne slažete sa njom

Gvozdenović je sinoć kazao da koalicioni partneri imaju mnogo načina da raščiste pitanja eventualnog nepoštovanja vladavine prava bilo kog člana Vlade, a da prijetnje „micanjem“ u medijima predstavlju politički populizam.

„Kada, pritom, zaklinjući se u ljubav prema Crnoj Gori, biraju prioritete za demonstraciju 'borbe za vladavinu prava' tako što tendenciozno daju argumente onima koji forsiraju podjele i konflikte, onda treba najhitnije preispitati efektivnost i iskrenost takve 'ljubavi' prema Crnoj Gori“, naveo je Gvozdenović u sinoćnjem reagovanju.

Prema njegovim riječima, slično je i sa nabrajanjem privatizacionih projekata na kraju reagovanja kabineta predsjednika Skupštine.

„Svi ti projekti su sprovođeni saglasno politici Vlade i na bazi njenih prethodnih odluka i konfirmacija....Podrazumjeva se da svaki ministar podržava i sprovodi program Vlade, ne samo zato da bi u Vladi 'opstao', nego i iz ličnih uvjerenja. U suprotnom, ako ni zbog čega drugog, a ono radi sopstvenog obraza, ne bi smio ostati u Vladi, čak i ako ga niko drugi ne 'makne'. Može biti da to nije slučaj sa onima koji se ne slažu sa važnim segmentima programa Vlade, a i dalje sjede u vlasti“, rekao je Gvozdenović.

Ovu logiku, dodao je on, ne može opovrgnuti ničiji jed i lako čitljiva demagogija.

„Ako neko misli da se, reagovanjem poput ovoga iz Kabineta predsjednika Skupštine, mogu na ovog ili onog ministra, preusmjeriti povremena opravdana nezadovoljstva rudara i radnika, da bi se politički profitiralo, onda se to prosto zove podcjenjivanje intelekta tih istih rudara i radnika“, zaključio je Gvozdenović.