VREMEPLOV Koliko je Mašana i odakle EPCG daje pare Prvoj banci

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 26. februara 2010. godine
1202 pregleda 2 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 26. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 26. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2020. 10:00h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet održaće 4. marta konsultativno saslušanje o utvrđivanju tarifa i cijena električne energije sa članovima Regulatorne agencije za energetiku, nadležnim predstavnikom Vlade, Elektroprivrede, Centra za zaštitu potrošača, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata.

Tako je odbor preformulisao inicijativu poslanika Socijaldemokratske partije o saslušanju Odbora RAE o načinu obračuna računa za struju, nakon skoro dvočasovne sjednice na kojoj su usklađivali početni predlog SDP-a sa skupštinskim Poslovnikom.

Opozicioni poslanici su saglasni da nema rješenja problema dok se ne utvrdi odgovornost onih koji su zaduženi za sprovođenje državne energetske politike, ocjenjujući da Agencija nije opravdala funkciju nezavisnog rada.

Pokret za promjene je najavio da će tražiti kontrolno saslušanje ministara ekonomije i finansija, jer je bitno da vlast odgovori ko naređuje kakva će biti cijena struje.

Radoica Živković (Nova srpska demokratija) je ocijenio da je inicijativa članice vladajuće koalicije marketinški potez brige za potrošače, pošto ne otvaraju ključna pitanja, nego predlažu saslušanja po principu “ne udara se po konju, nego po samaru”.

On smatra da je potrebna parlamentarna istraga u elektroenergetskoj oblasti.

- Svako se nasmijao inicijativi, jer je vlast doprinijela takvim računima i voljom vladajuće većine izabrani su predstavnici RAE, koji su i te kako zavisni, tačno se zna koga je imenovao DPS, koga SDP. Objašnjenja regulatora o januarskim računima imate u svim novinama,i šta građani imaju od ponavljanja te priče na odboru. “Cile-mile” bi da pitate, a Nova hoće da zna da li je povećanje računa povezano sa tim što je EPCG dala deset miliona Prvoj banci, ko krade struju, koliki su “Mašan troškovi” koji nastaju prije izbora. Ne zamajavate osiromašeni narod incijativama u vidu okrulih stolova, tribina građana - rekao je Živković, poručujući da hoće kontrolno saslušanje resornih ministara i utvrđivanje odgovornosti, jer “čudno se nešto muti, a vi se u vladajućoj međusobno saslušavajte i krivite”.

Mašan se pominje, jer je domaćin iz Golubovaca Mašan Bušković poznat iz predreferendumskog “Zeta filma”, kada su mu aktivisti DPS nudili otpis duga za struju za podržavanje nezavisnosti.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je uzvratio Živkovću da ne čita nijednu inicijativu, nego jeftinim diskusijama “drži slovo”, poručujući da ima mogućnost da traži kontrolno saslušanje.

- Kada vi ne podnesete inicijativu, onda ne valja i liči na tribine, koje podržavate kad vam odgovara – odgovorio je Konjević.

Njegov partijski kolega Damir Šehović je saopštio da je potrebno da predstavnici RAE odgovore da li je obračun za januar u skladu sa pravilima, jer su računi izazvali nezadovoljstvo potrošača, da se pitaju o plaćanju krađe struje i da li je regulator, čiji je cilj da suzbije monopolsko ponašanje, doprinio monopolu.

- Nesposobnost menadžmenta da suzbije komercijalne gubitke ide preko leđa redovnih potrošača – naglasio je Šehović.

Živković je rekao da Nova nije ljubomorna što je SDP podnosilac inicijative, jer bi je oni napisali po poslovniku.

- Nemojte se pokazivati pitanjem kako se obračunavaju računi, nego recite da li ćete napustiti Vladu ako nedužni građani plaćaju što neko ukrade i ako se ne ispita odluka odakle EPCG 10 miliona da sada daje Prvoj banci – predložio je Živković.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) je saopštio da je izmjena formulacije predloga SDP-a bila potrebna, pošto po Poslovniku ne mogu pozivati samostalne i nezavisne organizacije na konsultativno i kontrolno saslušanje, ali mogu na temu za koju su stručni i od interesa za javnost. Šef SNP-a Srđan Milić je saglasan sa poslanicima Nove i PzP-a da nije dovoljno klasično saslušanje, već ispitivanje odgovornosti, a Damjanović je saopštio da ne može jednu inicijativu pretvarati u drugu, za kontrolno saslušanje, preporučujući da se takvi predlozi posebno dostave. Milić je ocijenio da RAE nije pokazala nezavisnost u odlučivanju.

Branko Radulović (PzP) je naglasio da mu nije jasna matematika da se privatnim kompanijama, Kombinatu i Željezari daje struja iz domaćih izvora i to uz subvencije, a građanima prodavati skuplju struju, ocjenjujući da je sve alhemija.

- Stimulišu one koji kradu i opraštaju dugove kompanijama. Za građane ovaj model nije ljudski, a daleko je od socijalnog. Kako će tek biti kada struja iz novih izvora “ode” kroz kabl Italiji – pita Radulović.

Na zahtjev da se pozove MANS, Damjanović je odgovorio da svi zainteresovani mogu se prijave za učešće, kao što je već uradila Unija sindikata.

Predlagano je saslušanje potpredsjednika za ekonomsku politiku Vujice Lazovića, ali ipak prihvaćena ocjena Konjevića da Vlada treba da odluči ko će biti njen predstavnik.

Prepirke i krečenja

Na sjednici skupštinskog odbora su se sukobili Radulović i Damjanović.

- Nekorektno se ponašate prema meni, ovo je stoti put, ne izigravajte predsjednika iz vlasti. Da nije mene bilo ne bi bili na tom mjestu, ne komentarišite više, nego se ponašajte po poslovniku, ili eto budite poslanik vlasti – rekao je Radulović Damjanoviću, revoltiran njegovim upozorenjima da se ne širi priča mimo teme i doživljavajući ponašanje predsjednika odbora naklonošću prema poslanicima vladajuće koalicije.

Damjanović je rekao Raduloviću da je malo nervozan, uz ocjenu “meni ste nezanimljivi i najviše vremena ste imali za diskusiju”.

Zarija Franović (DPS) je saopštio da mu je sve jasnije otkad je bio u Regulatornoj agenciji, jer je saznao da EPCG profitira od prodaje struje KAP-u. On ne bi sada “o KAP-u, kablu, A2A”, već da se odbor fokusira na cijene struje i tarife.

- Stalno o nekim anketnim odborima gdje treba da se sjedi po deset sati. Ranije nismo znali šta plaćamo, sad se to vidi, sve je na računu i okrenimo se tome - rekao je Franović.

Radulović (PzP) je najavio da će u ponedjeljak predložiti formiranje skupštinskog anketnog odbora o stanju u energetici, očekujući podršku SDP, a Franoviću poručuje da ne bude poslanik ako nema vremena.

Radulović mu je preporučio da se bavi Željeznicom, ali ne krečenjem nego remontom, najavljujući da će tražiti da mu se jedna funkcija oduzme, ili poslanička ili predsjednička u Odboru direktora Željezničke infrastrukture.

Franović je odgovorio da o tome odlučuju oni koji treba, a ne Radulović, na šta je potpredsjednik PzP poručio “nije vaša željeznica, svi se njome vozimo i zahtijevaću da obavljate samo jednu funkciju”.

Bonus video: