PRIJE 10 GODINA

VREMEPLOV Ulcinju ponovo prijeti poplava

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 28. februara 2010. godine
908 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 28. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 28. februara 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Dom bračnog para Predraga i Borke Ivović, u neposrednoj blizini granične karaule Sveti Đorđe, ponovo je odsječen od svijeta u novim poplavama koje su preksinoć i juče rano ujutru pogodile ulcinjski kraj uz Bojanu.

Prostrano korito Bojane je, nakon jačih dotoka iz Drima i Skadarskog jezera, opet postalo usko, pa su se okolna imanja oko Karaule ponovo našla pod vodom jezivo podsjećajući na januarske poplave. Jedini prilazni put kući Ivovića i karauli opet je srušen, da bi voda sa potopljenih livada mogla da otiče u Bojanu.

I dok policajci na posao dolaze čamcima, srušeni put Borki i Predragu bio je jedina kopča sa svijetom. Kao i tokom januarskih poplava, i sada se za osnovne životne namirnice snalaze “kako znaju i umiju”.

-Skoro cijeli sat juče smo gazili preko tuđih imanja da bismo kući donijeli osnovne životne potrepštine. Ali, to nas ne tišti. Boli nas što nikog od nadležnih ne zanima ni da li postojimo a kamoli kako preživljavamo u ovim uslovima- kazala je Borka u telefonskom razgovoru za “Vijesti”.

Nabujala rijeka bila je neumoljiva i nizvodno – u restorane i kućice, kao i u januaru, opet je prodrla voda.

- Preksinoć, nešto polije ponoći, počeo je jak jugo i zatvorio ušće Bojane. Nivo rijeke naglo je porastao za 20 centimetara i resotrani i kućice su se za tili čas našli pod vodom- ispričao je “Vijestima” vlasnik restorana “Kod Miška”, Miško Leković.

On je dodao da se voda povratila nakon tri sata kada je prestao jak olujni vjetar.

- Sada je nivo Bojane za 20 centimetara iznad najviše zabilježenog nivoa za ovo doba godine. Vodostaj je trenutno za 40 centimetara viši od normale- kazao je Leković.

On strahuje da bi novi južni vjetar opet mogao donijeti nevolje, ali stabilizaciju prilika očekuje od srijede.

- Ogromne količine vode Bojanom odlaze u more. Rijeka je izuzetno brza i sa manjim promjenama stanje je ovakvo već mjesecima- kazao je Leković.

Albanske agencije ranije su javile da su zbog pojačanih dotoka sa Ohridskog jezera vlasti bile prinuđene da na dva otvora na hidroelektrani na Drimu ispuštaju oko 850 kubnih metara vode u sekundi. Kako “Vijesti” saznaju, situacija u Albaniji nešto je bolja nego ranije, iako je značajan broj mjesta oko Bojane, a posebno uz granicu sa Crnom Gorom, i dalje poplavljen.