VREMEPLOV Uzdaju se samo u Mila

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 1. marta 2010. godine
1513 pregleda 1 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 1. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 1. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i potpredsjednik Vlade za politički sistem Svetozar Marović djeluju protiv odbrane crnogorskog identiteta, kazao je juče predsjednik OO nikšićke crkvene opštine Midrag Baletić.

Njima se, kako je ocijenio Baletić, pridružuju i oni koji „u svojim privatnim glasilima manipulišu“, a na „privatnim stranicama puštaju tumačenja srpskih popova“, dok „svu mržnju usmjeriše na jednog čovjeka“, misleći na premijera Mila Đukanovića.

„Jesmo li mi bivši narod u bivšoj Crnoj Gori“, upitao je Baletić na naučnom skupu Crnogorske pravoslavne crkve “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore” posvećenom odbrani crnogorskog identiteta, koji je juče održasn u Nikšiću.

Poznati crnogorski naučnici, umjetnici i publicisti koji su učestvovali na skupu “Crnogorsko crkveno i nacionalno pitanje nakon referenduma” poručili su da im je jedina uzdanica premijer Đukanović, a da Vujanović favorizuje SPC.

Samo Đukanović, smatra prof.dr Novak Kilibarda, može riješiti pitanje postavljanja crkve na Rumiji, čije je postavljanje „krvavi nož u tu multietničku sredinu“.

„Ako ova naša dvometrica nikšićka ne bude riješila neka krupna pitanja, teško će se riješiti kasnije. Jer, on još ima harizmu. On to još može, ako mu dozvole“, kazao je Kilibarda.

Predstavnik CPC Stevo Vučinić je rekao da „ovih dana, po četvrti put Crnu Goru napadaju sve velikosrpske javne i tajne organizacije“, te da „smo mi, čiji su preci krvarili za ovu zemlju, na meti spekulantske politike koja za cilj ima samo sticanje lične koristi“.

On je ponovio da je SPC u Crnoj Gori na beogradsku patrijaršiju uknjižila imovinu vrijednu oko milijardu eura, a da objekti služe i „kao skloništa kriminalcima sa međunarodnih potjernica“.

„Crnogorci moraju biti spremni na borbu za državni, nacionalni, kulturni i vjerski identitet“, kazao je Vučinić, i dodao da je u Nikšiću formirana komisija CPC za osnivanje Više bogoslovske škole.

Predsjednik udruženja “Lovćenska vila” Novak Adžić oštro je kritikovao „dežurne analitičare i kritičare“, direktora „Vijesti“ Željka Ivanovića i kolumniste našeg lista i „Monitora“ Balšu Brkovića i Filipa Kovačevića, koji su, u autorskim tekstovima, konstatovali da u Crnoj Gori trenutno ima mnogo značajnijih tema od okupljanja po nacionalnoj osnovi. Povod za te tekstove bio je očekivani stav novoizabranog patrijarha SPC Irineja da su „Crnogorci i Srbi jedan narod“.

Medijator skupa, kome je prisustvovao mitropolit CPC Mihailo, bio je glumac Miro Nikolić a govorili su i predsjednik DANU-a Božidar Nikolić, Crnogorskog PEN centra Sreten Vujović i publicista Mihailo Radojičić.

Inteligentna djevojka i mačo udvarač

Kilibarda je kazao da Crna Gora treba da se odnosi prema Srbiji kao inteligentna djevojka pred mačo udvaračem iz komšiluka.

“Njegovo je da joj se stalno udvara, ali je njeno, boga mi, da odluči hoće li s njim otići u krevet“, kazao je Kilibarda.

On je podsjetio da crnogorska vlast još „ne umije ili neće da objasni“ zašto Skupština nije odmah nakon proglašenja Ustava, donijela odluku o poništenju odluka Podgoričke skupštine 1918. godine.

Bonus video: