PRIJE 10 GODINA

VREMEPLOV Opozicija kreće da plete mrežu

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 2. marta 2010. godine
652 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 2. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 2. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović pozdravio je juče odluku Glavnog odbora SNP-a da podrži jedinstvenu opozicionom nastupu na predstojećim lokalnim izborima.

Danilović je „Vijestima“ kazao da će nakon te odluke Nova inicirati da se što prije formiraju sva naophnodna tijela na nivou države, koja bi koordinisala „rad na terenu“.

„Odlukom Glavnog odbora SNP definitivno je riješeno pitanje načina učešća opozicije na lokalnim izborima. Pozdravljam odluku SNP-a i u namjeri da, kako su rekli, potpišu izjavu. Mislim da se to odnosi na dokument koji će nas obavezati na međusobnu saradnju i zajedničko djelovanje“, kazao je Danilović.

On je ocijenio da je to dobar put i da ovog puta nijesu izgubili mnogo vremena u čekanju odgovora. Danilović je naglasio da zajednički nastup na izborima ima „dobar izgled za uspjeh“ te da to pokazuju i stranačka istraživanja Nove, ali i da je „očigledno takvo raspoloženje i građana u Crnoj Gori“.

„Jasno mi je da su svi morali napraviti pomalo ustupaka da bi do ovoga došlo“, kazao je funkcioner Nove, podsjećajući da su iz te stranke u jednom trenutnu pokušavali da ubijede kolege iz SNP-a da je bojkot najbolje rješenje da dođu do ravrnopravnih uslova za izborno takmičenje. Danilović kaže da su oni imali „potpuno drugačiji stav“.

„Kad je već tako, onda je najbolje nastupati zajednički, i treba uraditi sve da u najkraćim rokovima imamo definisane sve stavove. To će biti u bliskoj budućnosti zadatak, nadam se svih nas, ali u svakom slučaju kreće inicijativa Nove, da što prije formirano sva naophodna tijela na nivou države, koja bi koordinisala rad na terenu. I da prosto probamo da trajemo duže od jednog izbornog procesa“, kazao je Danilović, dodajući da se nada da će biti adekvatno nagrađeni uspjehom na izborima.

Odgovarajući na pitanja da li je Nova otvorena za dogovor o zajedničkom nastupu na izborima sa još nekim vanparlamentarnim strankama, on je kazao da su njihovo interesovanje u tom dijelu završili jednom strateškom koalicijom, partnerstvom za NS i DSS.

„Vjerujem da smo nama iz parlementarne opozicije u mnogome olakšali stvar, i da smo mi uradili ono što se od nas očekivalo“, kazao je on, te da su sa onima koji su im srodni „odmah i lako dogovorili“.

Danilović vjeruje da će takav potez Nove biti na opšte dobro, ali da ostaje da se vidi da i će neko drugi u tom procesu pregovaranja predložiti još neku stranku.

„Samo ćemo insistirati da to budu relevantni politički subjekt a ne sezonske pojave“, rekao je Danilović.

Sekulić: Biće im teže kada ih skupa pobijedimo

Politički direktor DPS-a Predrag Sekulić kazao je da u toj partiji ne strahuju od zajedničkog nastupa opozicije.

"Mi se radujemo ovoj odluci naših kolega iz opozicije. Dobro je da su sada u jednoj koloni jer sada neće imati izgovor za sve svoje izborne neuspjehe", kazao je on.

Prema riječima Sekulića, dobro je što se konačno zna koja je njihova izborna platforma, a to je zajednički nastup protiv DPS-a: "Mislim da će im biti teže kada ih sve zajedno pobijedimo".

Pokret za promjene pozdravio je juče odluku SNP-a o formiranju široke opozicione liste. Poslanik PzP-a Branko Radulović rekao je da su u toj partiji očekivali takvu odluku GO SNP-a.

“Ona je na fonu onoga za šta se zalagao PzP, a to je bila jedna od glavnih političkih poruka prije prethodnih parlamentarnih izbora”, kazao je Radulović novinarima u Skupštini.

To, kako je objasnio, znači formiranje širokog demokratskog fronta, za što je, kako je dodao, preduslov bilo potpuno saglasje tri najjače opozicione partije.

“To će značiti i sve ono što je potrebno za usaglašavanje izbornog zakonodavstva, političku platformu i konkretne zahtjeve za prijevremene parlamentarne izbore”, rekao je Radulović.

Milić o svemu obavijestio Mura

Dan nakon odluke SNP-a da prihvati ulazak u opozicionu koaliciju u sjedištu SNP-a sreli su se juče lider te partije Srđan Milić i američki ambasador Roderik Mur.

SNP je saopštila da je Milić sa Murom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji, posebno u svjetlu odluka Glavnog odbora SNP-a, održavanja lokalnih izbora i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Milić je upoznao Mura sa jučerašnjim odlukama Glavnog odbora, a tiču se definisanja programskih osnova zajedničkog djelovanja i nastupanja SNP-a, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, putem zajedničke izjave predsjednika ovih stranaka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je predsjednik SNP-a prezentovao Muru do sada ostvarene aktivnosti, u vezi sa lokalnim izborima za odbornike u 14 opština i dvije gradske opštine, odnosno modele moguće zajedničke pripreme i djelovanja opozicije.

I penzioneri žele u blok

Glavni odbor Stranke penzionera, invalida i socijalne pravde donio je principijelnu odluku da stranka na lokalnim izborima izađe zajedno sa jedinstvenom opozicionom listom svih stranaka, saopštio je juče predsjendik SPI Blagota Mitrić.

Na sjednici je izabran i zamjenik predsjednika Stranke Miladin Miško Kadić, bivši delegat Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. U Glavni odbor su izabrani novi članovi: dr Smajo Šabotić, mr Vesna Simović, Novaković Batrić Baćko, Branko Kaluđerović i Mileta Cmiljanić.

Na predlog Mitrića, Smajo Šabotić je izabran u Predsjedništvo, a Vesna Simović za portparola Stranke.

Preporučujemo za Vas