VREMEPLOV Izgubljemo osam mjeseci

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 3. marta 2010. godine
493 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 3. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 3. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Hrvatski konzorcijum, koji predvodi splitski Konstruktor, izgubio je “posao stoljeća” jer nije uspio da obezbijedi bankarske garancije za izgradnju autoputa Bar-Boljare.

Vlada je sa Hrvatima u junu prošle godine potpisala koncesioni ugovor, nakon čega su se šest mjeseci čekale garancije kako bi se parafirali finansijski sporazumi i otpočela gradnja.

Hrvatskom konzorcijumu rok za garancije istekao je početkom decembra, ali su dobili još novih dva mjeseca jer su uvjeravali Vladu da će dostaviti garancije. To se nije desilo ni početkom februara, kada je taj rok istekao, a evo ni do danas kada je zasjedao Savjet za izgradnju autoputa.

To znači da je cijeli posao oko gradnje autoputa skoro vraćen na početak, jer Vladi sada predstoje pregovori sa drugorangiranim grčko-izraelskim konzorcijom Aktor-HCH, prvo o potpisivanju koncesionog ugovora, koji je sa Hrvatima potpisan prije osam mjeseci, a i o finansijskim sporazumima.

Vlada će na sjednici u četvrtak formalno donijeti odluku o isključenju hrvatskog konzorcijuma iz tenderskog postupka, i na pregovore pozvati drugoplasirane, što je juče predložio Savjet za izgradnju autoputeva. Iz Vlade kažu da je rok za te nove pregovore 30 dana.

- Procjenjujemo da će to biti dovoljno da dođe do potpisivanja koncesionog ugovora i do uključivanja finansijskih institucija koje bi već u narednom periodu mogle da počnu sa obezbjeđivanjem novca za realizaciju prve dionice - kazao je ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon sjednice Savjeta koja je trajala oko dva sata. Predsjednik Savjeta je premijer Milo Đukanović, koji je i predsjedavao jučerašnjom sjednicom.

Lompar je kazao da očekuje da grčko-izraelski konzorcijum smanji cijenu za autoput. On je sinoć za TVCG izjavio da “ne možemo da kažemo koliko”.

Grčko-izraelski konzorcijum ponudio je da gradi autoput za 3,92 milijarde eura, a ulog države u tom poslu bi bio 2,78 milijardi eura. Hrvatska ponuda je bila za oko milijardu niža.

Lompar je nakon sjednice Savjeta kazao da prema signalima koje ima od drugorangirane kompanije, koncesioni ugovor mogao bi da bude potpisan u narednih mjesec, a zaključivanje finansijskih ugovora moglo bi biti obavljeno dva mjeseca nakon toga.

- Tri mjeseca je optimalan period kojem se mi nadamo - naveo je Lompar.

Ministar je sinoć za TVCG kazao da očekuje da u roku od 30 dana dođe do dogovora, ne pomenuvši “tri mjeseca”.

Lompar je naveo da Aktor-HCH može smanjiti cijenu kroz smanjenje troškova za gradnju autoputa i održavanje, koje se plaća tokom trajanja koncesije.

- Mislim da se tu može smanjiti kontribucija države, zatim na troškove takozvanog teškog održavanja. Mislim da su u ponudi drugorangiranog dati visoki troškovi osiguranja - objasnio je Lompar.

Prema njegovim riječima, jedan od faktora koji će uticati na smanjenje cijene jesu i kamate jer su one na deviznom tržištu na stabilnijim nivoima u odnosu na period kada je tender raspisan.

Dalje produžavanje roka Konstruktoru ugrozilo bi kredibilitet projekta

Lompar je kazao da je Savjet juče na sjednici jednoglasno donio odluku da se hrvatski konzorcijum isključi iz pregovora, i da se pozovu drugoplasirani.

- Ovo je odluka koju nijesmo rado donijeli - saopštio je Lompar, prenosi agencija MINA-BUSINESS.

- Smatramo da nemamo više prava da produžavamo rok kada već postoje i druge opcije koje nam se u ovom trenutku čine izvjesnije - dodao je on.

Lompar je rekao da je Konstruktor u prvom dijelu dostavio dokumentaciju prema kojoj su tri banke iskazale spremnost da finansiraju projekat, ali su one bile nepotupne.

On je precizirao da je jedna banka dostavila pismo o namjerama, druga garancije, dok je u trećem slučaju bio nepotpisan ugovor, što je za Savjet bilo neprihvatljivo.

Lompar je objasnio da je drugi dio dokumentacije obezbjeđivao set potpisanih ugovora sa fondom koji je obezbjeđivao novac.

- Pažljivom analizom tog finansijskog sporazuma utvrđeno je da on nije konačan i da slijedi potpisivanje još jednog seta finansijskih dokumenata. Ni u tom slučaju nijesu zadovoljeni uslovi iz Koncesiionog ugovora - rekao je Lompar.

On je kazao da će na taj način biti prekinuti svi pregovori sa Konstruktorom, iako se Vlada nadala da će hrvatski konzorcijum uspjeti da obezbijedi potrebne garancije.

- Dalje produžavanja roka ugrozilo bi kredibilitet samog projekta - smatra Lompar.

On je saopštio da je Konstruktor imao određene troškove, ali da je prema dogovoru sa Vladom bio obavezan da od nje traži saglasnost za sve rashode.

- Oni to nijesu uradili i ne očekujem od njih bilo kakve zahtjeve - rekao je Lompar odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da država vrati novac Konstruktoru za radove koje je do sada obavljao.