VREMEPLOV Popuštati neodrživim firmama bilo bi fatalno

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 9. marta 2010. godine
998 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 9. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 9. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Vlade Milo Đukanović kritikovao je juče političare “koji neodgovornim obećanjima podstiču socijalne zahtjeve radnika koji nijesu realni”.

- Takvi političari koriste aktuelnu situaciju za skupljanje političkih poena, što je krajnje nepažljivo prema onome što su naši javni interesi. Znam da je legitimno pravo svakog učesnika na političkoj sceni Crne Gore da se bori za vlast, ali uvijek morate misliti: kada bi vam se dogodilo da dođete na vlast, kako bi ste se nosili sa tim socijalnim požarom koji ste prethodno sami raspirili – rekao je Đukanović na poslovnom ručku Američke privredne komore(APK), koji je juče održan u hotelu Crna Gora. Premijer je aludirao na zahtjeve rudara nikšićkih Boksita i s tim u vezi inicijativama za hitne izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Skupština će danas raspravljati o izmjenama i dopunama tog zakona , kao rezultat pritiska nikšićkih rudara koji tri sedmice štrajkuju u jami Biočki stan. Te izmjene predviđaju da rudari imaju pravo na penziju kad navrši 30 godina staža, od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na mjestima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Prethodno je skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno u subotu usvojio amandman četiri poslanika opozicionih partija , koji predviđa privilegovane uslove za penzionisanje radnika koji rade u rudnicima. Dopunom amandmana četvorice predstavnika vladajuće koalicije ta povoljnost je proširena na sve rudare, bez obzira na kojim vrstama kopova rade.

Bez obzira što je DPS podržao izmjene zakona, Đukanović smatra da su inicijative da se zakon mijenja na svaki zahtjev iz štrajkačkog odbora neozbiljne.

- Posebno su neozbiljne kada se artikulišu na ozbiljnim mjestima u sistemu. Ja razumijem da oni koji štrajkuju imaju takve inicijative, ali moraju postojati brane i jasni filteri takođe koji neće dozvoliti da se takvim inicijativama ugrozi konzistentnost sistema u jednoj maloj državi kakva je Crna Gora – rekao je Đukanović.

Kako je “Vijestima” sinoć rečeno u rukovodstvu DPS-a, ta partija će podržati izmjene zakona, kao što je dogovoreno na odboru u subotu, ali smatraju da “ način na koji sve to dešava po malo narušava ugled parlamenta”.

- Odlazak opozicionih političara u jamu na njihov način, vanredno održavanje sjednice odbora na neradni dan, procedura usvajanja zakona i dramatizacija svega toga, dešava se na način koji narušava ugled parlamenta. Sve je to bilo moguće uraditi na primjereniji način - rečeno je u DPS-u, uz podsjećanje da je ta partija dopunila amandmane na izmjene zakona koje je opozicija predložila, kako bi se propis odnosio na sve rudare, a ne samo nikšićke.

Đukanović je juče na poslovnom ručku u organizaciji APK, kazao i da bi svako popuštanje neodrživim preduzećima moglo biti fatalno za crnogorsku privredu.

- Vlada do sada nije pokazala takvu popustljivost, već je pokazala da ima sluha za pojačan stepen socijalne senzibilnosti. Ali, zaista se trudimo da to nipošto ne ode u susret jednoj socijalnoj demagogiji koja je vođena idejom da ugrozi političku stabilnost Crne Gore – naveo je Đukanović.

On je ocijenio da globalna finansijska kriza očekivano nije zaobišla ni Crnu Goru, te da je ona pojačala pritisak na restrukturiranje velikih firmi u državi.

- Na površinu su izbili dugo odlagani strukturni problemi u pojedinim industrijama, a tipično za to je industrija aluminijuma. Sve ono za šta smo znali da postoje strukturni problemi u našoj ekonomiji, koji su uticali da ekonomija ne bude dovoljno konkurentna, sve ono što smo možda u uslovima prije krize, u uslovima globalnog kreditnog buma, na neki način mogli smo tolerisati iz socijalnih razloga, sada je izbilo u prvi plan – rekao je premijer.

Država se, prema njegovim riječima, odlučno uhvatila u koštac sa izazovima koje je kriza donijela, što se prije svega ogleda kroz mjere koje strane investitore nijesu ostavile usamljene.

- Naprotiv, pokušali smo da im pomognemo na način kako su to uradile i neke druge države svijeta, kroz optimizaciju zaposlenosti i brzo restrukturiranje kompanija i tako stvorimo uslove za opstanak zdravog jezgra crnogorske ekonomije – dodao je premijer.

On je kazao da se Vlada uhvatila u koštac i sa neefikasnošću zdravstva, školstva, socijalnih servisa i ostalog, “koji takođe mogu da budu jeftiniji, racionalniji i efikasniji i sve više izraz javno-privatnog partnerstva”.

- Pokazalo se da su politike crnogorske Vlade u kriznom periodu doprinijele da ublažimo uticaj finansijske krize, te da je naš ekonomski sistem, iako mali, otporniji nego što se to pretpostavljalo – tvrdi Đukanović.

On je rekao da biznis uvijek prati dobre političke inicijative, “što otvara prostor za djelovanje ljudima iz biznisa u Crnoj Gori na prostoru cijelog regiona”.

- Nedavno smo potpisali sporazum o saradnji u sektoru energetike koji, između ostalog, predviđa razvoj prenosnih kapaciteta između Crne Gore i Italije. Smatram da će korist od ovog projekta biti višestruka, ne samo za preduzeća iz oblasti energetike i ne samo za preduzeća iz Crne Gore, već i za one iz zemalja regiona, a znamo da je razvoj energetike bitan za dalje širenje ekonomskih sloboda – ocijenio je Đukanović.

Članovi APK brže do viza

Američki ambasador u Podgorici Roderik Mur najavio je da će zaposleni u firmama-članicama Američke privredne komore, koji imaju potrebu za putovanje u Sjedinjene Američke Države ubuduće moći po ubrzanoj proceduri da zakazuju intervjuee za dobijanje viza, što će im, kako je kazao, olakšati poslovanje.

Na Murovu opasku na kraju govora “Srećan put”, predsjednik Upravnog odbora Komore Oliver Obradović kazao je da bi prava dobra vijest bila da Mur sljedeće godine obavijesti javnost da su SAD u potpunosti ukinule vize za crnogorske građane i biznismene.

Bonus video: