PRIJE 10 GODINA

VREMEPLOV Za "podsticaj" svi po euro i po

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 13. marta 2010. godine
512 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 13. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 13. marta 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet zamjerio je Vladi što novim zakonom o energetici planira da pored uvođenja naknada za podsticaj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i rad operatora tržišta, tereti potrošače i subvencioniranjem najugroženijih građana.

Opozicionari su najavili amandmane na Predlog zakona o energetici, usvojenog glasovima vladajuće koalicije i uzdržanim izjašnjenjem opozicionih predstavnika, a i Demokratska partija socijalista je to učinila, tražeći da plaćanje snabdijevanja ranjivih kategorija bude obaveza države, a ne potrošača.

Pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović je izračunao, pozivajući se na 350 hiljada brojila, da će subvencioniranje podsticaja proizvodnje iz malih hidroelektrana do deset megavata, jedno domaćinstvo koštati mjesečno 1,43 eura, a Branko Radulović (PzP) ga je “vraćao” da provjeri postupak računanja.

- Krajnji iznos naknade bi bio manji ukoliko se uračunaju dodatna brojila preduzeća – rekao je Čanović, ne uzimajući u obzir da je broj aktivnih mjerila niži od njegovog podatka.

Radulović ja kazao “Vijestima” da se radi o značajno većem iznosu, koji će zavisiti od tržišne cijene struje iz obnovljivih izvora.

Odbor je saglasan da treba jasnije definisati mogućnost opoziva Odbora Regulatorne agencije za eneregtiku usljed nesavjesnog i neodgovornog rada, a iz Ministarstva ekonomije su odgovorili da novim rješenjem to pravo ima Skupština koja ih imenuje.

Aleksandar Damjanović (SNP) zamjera što će cijena uglja nakon godinu slobodno da se formira, odnosno što će zavisiti od volje privatnika na štetu krajnjih potrošača, što iz Vlade pravdaju otvorenim tržištem. Osim što je to neprihvatljivo, SNP će podnijeti amandmane zbog namjere da se RAE oslobodi dostavljanja finansijskog izvještaja, a Damjanoviću je problematično i da se prilikom uvoza struje ne primjenjuje postupak javnih nabavki.

Ministar ekonomije Branko Vujović odgovara da poremećaji na tržištu zahtijevaju nekad i poništenje tendera zbog mogućnosti povoljnije nabavke.

Na odboru je reagovano na namjeru da predstavnici RAE, godinu poslije prestanka radnog odnosa, primaju plate, tretirajući se javnim funkcionerima koji nigdje ne rade, upozoravajući da to nije fer odnos prema “pravim” javnim funkcionerima.

- Godinu poslije prestanku rada u RAE nemaju pravo da se zaposle u energetskom preduzeću, a ko će ih primiti da rade negdje drugo, pa po Zakonu o radnim odnosima se mogu tretirati tako da imaju neko primanje jer rade odgovoran i ozbiljan posao – Čanovićevo je obrazloženje.

PzP je najavio mnogo amandmana “jer predlog zakona nije dobar, već obojen neoliberalnim ideološkim propalim konceptom, antiustavan i retrogradan”, i da bi “sve bilo jasnije da se objavi tajni ugovor sa A2A”.

Radulović smatra da Odbor RAE treba da ima dva energetičara i ekonomistu, ali je ministar ekonomije ocijenio da je dobro imati pravnika, posebno zbog toga što je sud oborio dvije odluke o cijeni struje, konstatujući da nije prezadovoljan onim što se dešavalo u RAE.

Nova za nuklearke

Ministar Vujović je saopštio da će se mijenjati tarifni sistem i da je inicirana promjena strategije energetike zbog Maoča, ali bi trebalo da to bude i prilika za opredjeljenje o nukelarnoj proizvodnji. To je obradovalo Starhinju Bulajića (Nova), koji je potencirao nuklearke, a Radoica Luburić (DPS) ga je podržava konstatacijom da su u prednosti zemlje koje imaju te objekte.

Bulajić naglašava da je to najčistija i najjeftinija energija, a da se Crna Gora zakonskim normama “zakucala” da ne može da gradi nuklearke, dok će na 50 kilometara od glavnog grada to da se uradi.

Vlast odbila istragu o energetici

Parlamentarne istrage o stanju u elektroenergetskoj oblasti neće biti jer su DPS i SDP odbili predlog 28 opozicionih poslanika, uključujući i albanske partije.

Inicijator Branko Radulović žali što vlast nije za otvaranje “Pandorine kutije” i utvrđivanje neregularnih i špekulativnih poslova, naglašavajući da bi anketni odbor bio trusan za opstanak vlasti. On je SDP-u poručio da ne treba da smjenjuje “treći ešelon odnosno trojicu članova RAE”, jer je suštinski problem u drugom ešalonu (ministrima) i posebno prvom koji podrazumijeva onog što diktira cijenu struje.

Damir Šehović (SDP) kaže da je dovoljno bilo konsultativno saslušanje, na osnovu kojeg je prikupljeno dovoljno informacija, kao i da je jasno da je RAE nesavjesno odrađivala posao stimulisanjem monopola i nezakonitim odlukama 2009. On ocjenjuje da bi parlamentarna istraga samo odložila smjenu članova RAE.

Preporučujemo za Vas