Vremeplov: Na sjeveru kvadrat i 590 eura, u Podgorici nema ništa ispod 1.000

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 15. oktobra 2010. godine

2455 pregleda 3 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 15. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 15. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Građani Crne Gore u sjevernim opštinama koji ispune uslove za učešće u projektu 1000+ stanova biće u prilici da kupe stan po mnogo povoljnijim cijenama nego u Podgorici. Prosječna cijena kvadrata na sjeveru biće 590 eura, dok u Podgorici neće biti moguće kupiti stan ispod cijene od 1.000 eura za kvadratni metar.

Veliku većinu stanova kroz taj projekat u sjevernim opštinama ponudiće Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, koji je za četiri grada kandidovao ukupno 164 stana. Konačan broj, međutim, biće nešto manji, jer u toj kvoti svoj dio stanova pripašće opštinama za rješavanje stambenih problema svojih zaposlenih.

Na današnjoj konferenciji za štampu Ministarstva za uređenje prostora i zaštitu životne sredine biće više riječi o ponuđenim stanovima i svim detaljima oko učešća građana u projektu. Najavljeno je da će od danas na sajtu 1000plus.me biti dostupni spiskovi ponuđenih stambenih jedinica, kao i prijavni formular sa kojim će se građani od ponedjeljka moći prijaviti na konkurs.

Oglas za građane traje do 18. novembra, do kada će banke da procijene kreditne sposobnosti prijavljenih kandidata, nakon čega će Vlada izdati vaučere za prvih hiljadu domaćinstava i pojedinaca koji prođu sve uslove.

Kako je rečeno iz Ministarstva za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, opštine u kojima su ponuđeni stanovi su: Podgorica, Kolašin, Nikšić, Bijelo Polje, Andrijevica, Cetinje, Rožaje, Mojkovac, Plužine, Plav, Žabljak i Herceg Novi.

Ponuđene cijene kreću se od 600 do 1.100 eura (83 odsto svih stanova), od 1.100 do 1.500(13 odsto) i od 1.500 do 2.000(4 odsto).

Stručni konsultant i koordinator Fonda za stanove za sjevernu regiju Ekrem Zejnilović, rekao je da su odlučili da ponude građanima stanove na sjeveru, s obzirom na to da je u hiljadu prvih stanova ustanovljena kvota za taj region koja iznosi 45 odsto.

- Odlučili smo da na taj način pomognemo najsiromašnije opštine, pa smo za projekat 1000+ ponudili 76 stanova u Plužinama, Rožajama 54 i Mojkovcu 25. I na Cetinju je u ponudi 50-ak stanova, s obzirom na ekonomsku i socijalnu situaciju u tom gradu – rekao je Zejnilović „Vijestima“, dodajući da je u središnjem i južnom dijelu Crne Gore cijena kvadrata mnogo skuplja nego na sjeveru, te da je potrebno da se pomogne ljudima i u siromašnim opštinama.

On je naveo da će konačan broj stanova koje će Fond ponuditi građanima u projektu 1000+ biti poznat za nedjelju dana.

Zejnilović očekuje dobar odziv građana, s obzirom na ponuđenu cijenu kvadrata, ali da će konačnu odluku o dodjeli kredita davati banke, nakon provjere kreditne aktivnosti svih kandidata.

- Očekujem da ćemo prodati stanove i da će mnoge porodice riješiti stambeno pitanje po povoljnoj cijeni, jer ovo je šansa sad, pa ko zna kad – dodao je on, navodeći da Fond nema pravo da ostvaruje profit. Zbog toga je cijena stanova koje izgradi Fond u svim gradovima, pa i Podgorici, niža od tržišne. Te cijene su dodatno rasterećene i zbog oslobađanja komunalnih troškova na izgrađene objekte.

Zejnilović je rekao da je moguće da jedan broj stanova koje su ponudili kroz projekat 1000+ ostane bez kupca, ali da oni imaju mehanizme da u saradnji sa opštinama i finansijskim institucijama od kojih mogu da obezbijede povoljna sredstva, obezbijede da stanovi ipak nađu svoje kupce.

Zetagradnja nudi 400 stanova, oko 170 već useljivo

Podgorička kompanija Zetagradnja ponudila je ukupno oko 400 stanova za projekat 1000+, ili preko 30 odsto svih ponuđenih stambenih objekata.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović potvrdio je juče „Vijestima“ da je njegova firma ponudila najviše stanova, i da je od tog broja trenutno za useljenje spremno oko 170 stambenih jedinica.

- Do kraja naredne godine očekujemo da će svi naši stanovi kandidovani za projekat 1000+ dobiti vlasnike i biti useljeni – dodao je Radović.

Cijene stanova u projektu kreću se u rasponu od 600 do dvije hiljade eura, a ponudilo ih je 22 kompanije i pet fizičkih lica.

Bankama koje učestvuju u projektu raste broj klijenata?

Podgorica(MINA-BUSINESS) – Broj klijenata banaka, koje učestvuju u projektu Hiljadu plus stanova, mogao bi se značajno povećati, jer će zainteresovani za dobijanje stambenih kredita račune prebaciti u NLB Montenegrobanku, Erste, Hipo Alpe Adria i Budvansku komercijalnu, kako bi mogli dostavljati zahtjeve.

Portparol NLB Montenegrobanke, Aleksandar Vukotić, kazao je da ta finansijska kompanija svakodnevno dobija nove klijente, ali i da u ovom momentu ne može da ocijeni da li to ima veze sa projektom Hiljadu plus stanova.

- Na pitanje da li prebacivanje računa u NLB Montenegrobanku ima veze sa mogućim odustajanjem CKB i Podgoričke banke od projekta Hiljadu plus, moći ćemo da odgovorimo ukoliko primijetimo da neko aplicira za stan, a došao je neposredno prije raspisivanja konkursa - rekao je Vukotić agenciji Mina-business.

Iz Erste banke su saopštili da su od početka projekta veoma zadovoljni interesovanjem građana za apliciranje za stambeni kredit kod te kompanije.

- Erste konstantno bilježi rast broja klijenata, kako zbog široke lepeze proizvoda i usluga namijenjenih stanovništu, srednjim i malim preduzećima i privredi, tako i zbog visokoprofesionalnog pružanja usluga postojećim i potencijalnim klijentima - naveli su iz te kompanije.

Iz Hipo Alpe Adria banke saopštili su da će o razlozima rasta broja klijenata moći da govore tek kad počne apliciranje za stambene kredite iz projekta Hiljadu plus.

Bonus video: