Vremeplov: Dok Lukšić ćuti plafoni padaju

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 17. oktobra 2010. godine

1695 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 17. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 17. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo finansija ignoriše zahtjeve Skupštine da se odredi o tome da li treba srušiti ili rekonstruisati doskorašnju zgradu vlade, u Ulici Jovana Tomaševića u Podgorici, kako bi tu ubuduće bila smješteno novo zdanje Skupštine, saopšteno je “Vijestima” iz parlamenta.

Vlada to čini uprkos tome što su predsjednik države, šef parlamenta i premijer prije nekoliko godina načelno dogovorili da se Skupština premjesti u novo zdanje i da ono treba da bude na mjestu gdje je doskora bila zgrada vlada, odnosno DPS-a. To bi bio prvi korak da Skupština uđe u proceduru odabira idejnog projekta i ostalih faza izgradnje nove zgrade. Tada je ostala dilema da li zgradu u Ulici Jovana Tomaševića treba srušiti ili rekonstruisati za novu zgradu Skupštine, a odgovor je trebalo da ponudi Ministarsvo finansija.

Šef parlamenta Ranko Krivokapić objelodanio je ranije dogovor koji je postignut između najviših državnih zvaničnika. On je svojevremeno kazao da Skupština Crne Gore možda može biti prvi parlament koja će fizički srušiti vladu, aludirajući na to da bi se moglo odlučiti da se ruši objekat u kojem je tada sjedio Đukanovićev kabinet.

“Generalni sekretar Skupštine nekoliko puta se obraćao Ministarstvu finasija sa pitanjem šta je sa operacionalizacijom dogovora tri predsjednika o novoj zgradi Skupštine, ali nije dobio nikakav odgovor”, tvrde sagovornici “Vijesti” iz parlamenta.

Moguće je da je Vlada odlagala svoju odluku, s obzirom na to da je zgrada u kojoj je bilo njeno sjedište donedavno zvanično bila vlasništvo DPS-a. Međutim, prema zakonu o državnoj imovini, sada je ta zgrada državna imovina.

U kakvom je stanju sadašnja zgrada parlamenta svjedoči prošlonedjeljni primjer kada je pao plafon u poslaničkim prostorijama SDP-a, što je prošlo bez posljedica zahvaljući tome što u toj kancelariji nije bilo nikoga od poslanika ili osoblja.

Takođe, od javnosti je ostalo skriveno da se prije oko mjesec dana izlila kanalizacija u podrumskim prostorijama, a na konsultacijama kod Krivokapića je saopštena procjena tehničkih službi da je loše stanje sa plafonom u poslaničkim prostorijama Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene.

Vlada ima para za sebe i policiju

Od trenutka kada je Krivokapić objelodanio da postoji dogovor o potrebi parlamenta za novim objektom do danas, Vlada je izgradila nove zgrade za sebe i za Upravu policije, koja je koštala oko 16 miliona eura.

Novo moderno zdanje vlade koštalo je oko osam miliona eura, ali se sa pravom može postaviti pitanje racionalnosti tog poteza jer je u njemu smješten samo kabinet premijera i potpredsjednika.

Ministrastvo finansija, inostranih poslova, pravde, turizma, ekonomskog razvoja..., ostala u ranijim prostorijama u objektima u drugim djelovima Podgorice.

Generalni sekretar Skupštine nekoliko puta se obraćao Ministarstvu finasija sa pitanjem šta je sa operacionalizacijom dogovora tri predsjednika o novoj zgradi parlamenta , ali nije dobio nikakav odgovor, tvrde sagovornici “Vijesti”

Bonus video: