Vremeplov: DPS slavio u Zeti i Ulcinju

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 18. oktobra 2010. godine

4289 pregleda 6 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 18. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 18. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija u naredne četiri godine rukovodiće Gradskom opštinom Golubovci, jer su na jučerašnjim izborima osvojili 12 mandata, dva više od političkih protivnika iz opozicione koalicije “Bolja Crna Gora”.

Na ponovljenim izborima u Ulcinju najviše glasova osvojila je Forca, ali će vlast u gradu, prema svemu sudeći, i dalje nastaviti da obavlja koalicija Demokratske unije Albanaca i Partija demokratskog prosperiteta u savezu sa DPS-om. Oni su osvojili 17 od ukupno 33 mandata, koliko broji ulcinjski parlament.

Prema rezultatima iz štaba DPS-a i SDP-a u Golubovcima, za njih je glasalo 4.504 birača, što će im obezbijediti 12 od mogućih 22 mandata. Koaliciju ujedinjene opozicije podržalo je 3.875 građana i u tamošnjem parlamentu imaće 10 odbornika.

Nosilac liste „Za evropske Golubovce“ Dušan Radonjić kazao je da nije isključena mogućnost da je ta koalicija osvojila i trinaesti mandat.

“Ovim rezultatom dokazali smo da smo na pravom putu i da je ovo opredjeljenje većine Zećana. Zeta je sa ostatkom Crne Gore i nikad više neće biti na drugoj strani, neka to svi zapamte”, poručio je Radonjić.

On je istakao da je rezultata izbora pokazao da građani Zete „dobro znaju ko radi u njihovom interesu” i da su te podržali na glasanju, bez obzira na partijska opredjeljenja.

Nosilac liste ujedinjene opozicije Milan Knežević kazao je, nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata, da su građani Zete i prije tog, ponovljenog glasanja, opet trpjeli pritiske i ucjene.

“Ti pritisci se odnose na otkupljivanje ličnih karata, ucjenjivanje glasača zaposlenih u državnim firmama, a 'državna mehanizacija' bila je uključena u Zeti posljednjih mjesec dana, što je i posljedica ovakvog rezultata”, rekao je Knežević.

On zato, kako je kazao, građane koji su glasali za opoziciju smatra istinskim herojima, jer su se oduprli svakoj vrsti pritiska.

“ Volio bih da su svi građani Zete na ovim izborima glasali po svojoj savjesti i slobodnoj volji, ali plašim se da to nije bio slučaj”, ocijenio je Knežević.

Na izborima koji su se održali u Golubovcima 23. maja, opozicija je osvojila 11, DPS deset, a SDP jedan mandat.

DPS-u i njegovim koalicionim partnerima, za većinu u ulcinjskom parlamentu, pokazuje se, neće trebati pomoć SDP-a, koji je osvojio dva mandata, koliko i opozicija, ujedinjena u savezu “Bolja Crna Gora”.

Građanska inicijativa “Perspektiva” imaće mandat u parlamentu, dok su bez odborničkih mjesta ostali Demokratski savez Mehmeta Barthija, Bošnjačka stranka i Građanska inicijativa Integrini.

Šef ulcinjskog DPS-a Ljuiđ Škrelja nije krio zadovoljstvo izbornim rezultatom.

“Na ovim izborima pobijedila je građanska opcija. Postigli smo ono čemu smo se i nadali, a oko postizbornih saveza biće dogovora”, kazao je Škrelja.

Predsjednik opštine Ulcinj i visoki funkcioner DUA Gzim Hajdinaga kazao je “Vijestima” kasno sinoć da se koalicija sa PDP-om pokazala kao prava stvar.

“Ostvarili smo ono što smo očekivali. Sa mandatima DPS-a imamo većinu u parlamentu i očekujemo nastavak saradnje sa koalicionim partnerom na republičkom nivou”, rekao je Hajdinaga.

Migo dok je živ neće da priča za "Vijesti"

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović je cijelo veče proveo u štabu DPS-a u Golubovcima, ali nije želio da komentariše rezultat.

On je objasnio da, „ dok je živ, 'Vijestima' neće dati izjavu“.

U štabu DPS-a bio je i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, ali se povukao kad je počelo brojanje glasova.

Nakon slavlja u štabu, veselje je nastavljeno u jednom od poznatih lokala u Zeti.

Forca: Javno potkupljivanje birača

Lider Force Nazif Cungu, uprkos tome što je njegova partija osvojila najveći broj glasova, nije zadovoljan i tvrdi da će tek nakon sastanka sa članovima svim izbornih komisija odlučiti da li će priznati izborni rezultat.

“Izbori nijesu bili korektni i na to smo u nekoliko navrata blagovremeno ukazali. To se potvrdilo i tokom izbora jer su predstavnici koalicije DUA I PDP na pojedinim biračkim mjestima javno potkupljivali birače našta smo upozorili OIK. Za to imamo i dokumentovani materijal”, kazao je Cungu.

Bonus video: