Vremeplov: Budžet 1,39 milijardi

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 20. oktobra 2010. godine

3617 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 20. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 20. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo finansija pripremilo je Nacrt Zakona o budžetu Crne Gore za 2011. koji treba da iznosi oko 1,39 milijardi eura, što je za oko 40 miliona manje nego za ovu godinu - saznaju “Vijesti”.

Budžet je juče razmatran na Vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić, gdje je bilo različitih predloga i sugestija koje će razmotriti Ministarstvo finansija, tako da postoji mogućnost da bude nekih izmjena. Očekuje se da Nacrt bude razmatran i usvojen na Vladi vrlo brzo, možda već ovog četvrtka.

Prema aktuelnom Nacrtu, u koji su “Vijesti” imale uvid, iznos takozvanog tekućeg budžţeta iznosiće oko 610 miliona eura, budžet državnih fondova biće oko 539 miliona, takozvane transakcije finansiranja 146,8 miliona i kapitalni budžet 91,3 miliona.

Pregledom obraloženja Nacrta Zakona o budžetu Crne Gore za 2010. vidi se da su takozvane potrošačke jedinice, odnosno ministarstva, parlament, sudstvo i ostali koji se finansiraju iz državne kase, tražili znatno veće budžete, što je i uobičajeno svake godine, ali Ministarstvo finansija većini nije izašlo u susret, čak su pojedini budžeti smanjeni u odnosu na ovu godinu.

Bonus video: