Vremeplov: Stanova u ponudi ima dovoljno

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 21. oktobra 2010. godine

1230 pregleda 1 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 21. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 21. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Drugog dana prikupljanja prijava za dobijanje stambenih kredita kroz projekat 1000+ stanova prikupljeno je 113 aplikacija, a prvog dana od oko 500 podnešenih, validno je bilo 398. Podaci o rezultatima jučerašnjeg trećeg dana, biće dostupni danas. U ponudi se nalazi 985 stanova u sedam opština, od čega 801 u Podgorici. Juče su, inače, izbile prve nedoumice u vezi liste koja je izašla nakon prvog dana prijavljivanja, a nezadovoljni građani koji sumnjaju u regularnost javili su se i „Vijestima“.

Njihova glavna zamjerka tiče se razlika u vremenu podnošenja aplikacija koje je navedeno na listi, objavljenoj na sajtu 1000plus.me i onog koje im je naznačeno na potvrdi o prijemu dokumentacije. Takođe, rang na listi koja je juče objavljena na sajtu različit je od onog koji je bio dostupan u utorak, pa su pojedini građani pokvarili, a drugi popravili poziciju.

Iz Ministarstva za uređenje prostora i zaštite životne sredine, koje koordinira cijelim projektom, „Vijestima“ je objašnjeno da je do promjena došlo zbog tehničkih problema koje su imale banke pri predaji aplikacija, te da je lista koja je juče objavljena jedina validna. Takvo objašnjenje juče je objavljeno i na Fejsbuk stranici projekta, uz poziv svim građanima koji su aplicirali a čiji se termini iz potvrde i sa sajta ne poklapaju, da se Ministarstvu obrate putem meila pr@mse.gov.me.

Građani koji su se kandidovali su pozvani da „kontinuirano prate informacije objavljene na sajtu usljed mogućih izmjena prouzrokovanih tehničkim razlozima“, te da će liste građana biti objavljivane svakog dana poslije 15 sati i odnosiće se na prijave od prethodnog dana.

Podnošenje prijava kod banaka moguće je do 18. novembra, kada će Vlada, odnosno, njena jedinica PROCON provjeriti koje aplikacije ispunjavaju uslove za dobijanje vaučera.

Kao obaveznu dokumentaciju, građani moraju dostaviti popunjeni aplikacioni formular (koji je dostupan na sajtu 1000plus.me u rubrici aktuelnosti, kao i u svim bankama učesnicama u projektu), ovjerenu kopiju nove lične karte ili uvjerenje o crnogorskom državljanstvu, izvod iz matične knjige za ostale članove domaćinstva, izvode iz matične knjige vjenčanih (za bračne parove).

Banka traži i potvrdu o zaposlenju koju izdaje poslodavac, sa precizno navedenim primanjima za vremenski period od tri prethodna mjeseca kao i izvod iz lista nepokretnosti, kao dokaz da aplikant nema u vlasništvu nijednu nekretinu u državi. Potrebna je i izjava o kućnoj zajednici, odnosno, broju članova domaćinstva.

Banke, osim ovih dokumenata, mogu tražiti i dodatne uslove, kao što je životno osiguranje.

Kao dokaz da se aplikant nalazi u jednoj od prioritetnih grupa za dodjelu kredita, npr. osobe sa invaliditetom ili porodice koje imaju člana sa nekim od invaliditeta, dostavlja se rješenje nadležnog organa.

Postoji i niz drugih uslova, pa podnosilac zahtjeva mora biti crnogorski državljanin, članovi domaćinstva ne mogu imati stambenu jedinicu u vlasništvu, ili u susvojini više od jedne trećine u Crnoj Gori i, što je najhitnije, članovi domaćinstva koji su aplikanti moraju biti kreditno sposobni.

Nakon što se završi podnošenje prijava bankama, Vlada, odnosno PROCON odlučuje koji građani dobijaju vaučer sa kojim idu u građevinske firme da izaberu stan. Nakon izbora stana, odlaze u svoje banke radi sklapanja ugovora o kreditu, pod uslovom da su već ispunili prethodno utvrđene kriterijume banaka i Vlade.

Bonus video: