Vremeplov: Svecu prijeti peta godina u mraku

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 25. oktobra 2010. godine

1507 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 25. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 25. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Budvanski odbor SNP-a juče je pozvao Vladu i hotelska preduzeća „Miločer“ i „Budvansku rivijeru“ da raskinu ugovor o zakupu hotelskog kompleksa „Sveti Stefan“ sa kompanijom „Adriatic propertis“, zbog, kako su kazali, „brutalnog kršenja i nepoštovanja ugovorenih obaveza, što nanosi nemjerljivu štetu, kako Crnoj Gori, tako i samom grad hotelu“.

Stručni tim za turizam najjače budvanske opozicione partije u nekoliko navrata pozivao je na odgovornost ministra turizma Predraga Nenezića, zbog obmanjivanja javnosti o navodnom otvaranju grad hotela. Iako su iz „Aman rizortsa“ uoči sezone najavili da će hotel raditi cijele godine, te da će već u septembru biti otvoren za komercijalne goste, slika grad hotela je ovih dana tužna. Obimni radovi koji je trebalo da započnu na bloku 25, gdje se nalazio restoran kockarnica i kuhinja za “Sveti Stefan”, još nijesu ni započeli.

„Vijesti“ su nedavno objavile da zakupac „Adriatic propertis“ očekuje pozitivan odgovor od Evropske banke za obnovu i razvoj, očekujući kredit od 38 miliona eura namijenjenih za dovršetak radova, kao i izgradnju novog hotela „Kraljičina plaža“, a isto tako i izgradnju stanova za tržište u stoljetnom miločerskom parku. Iako je i sam vlasnik „Aman rizortsa“ Adrijan Zeka kazao da se u parku, osim spa centra, neće više ništa graditi, po svemu sudeći, pored novog hotela „Kraljičina plaža” nići će i apartmanski kompleks za prodaju i iznajmljivanje.

Kako ističu iz SNP-a „uprkos upornim, pa čak i frenetičnim izjavama o tome kako će Sveti Stefan biti otvoren, pa kasnije da je otvoren u prvoj fazi, te da će konačno, svečano biti otvoren u septembru, sada je svaki stanovnik opštine Budva sasvim uvjeren da su sve te izjave bile i ostale izvan istine“.

“Ono što je istinito i što su činjenice je da hotel 'Sveti Stefan' nije otvoren ni ove godine, četvrte zaredom. Činjenica je, takođe, da su na 'Svetom Stefanu', upravo suprotno dozvolama o radu, radovi koji su izvođeni tokom ljetnje sezone, sada kada su dozvoljeni, potpuno izostali. To jasno upućuje da je firma 'Adriatic propertis' u ozbiljnim finansijskim problemima, te se tako nastavlja agonija 'Svetog Stefana'. Na 'Svetom Stefanu' nema gostiju, niti ima ambijenta u kojem bi oni sa zadovoljstvom boravili, pa se primjećuje da se zakupac dovija i smišlja nove specijalne načine kompletiranja turističke ponude, organizujući svadbe, za koje, u nedostatku posebnog mjesta, on u parkovima postavlja velike šatore. Tako da sada, pored raznih vidova turizma, dobijamo i jedan novi – šator turizam na 'Svetom Stefanu'! Što bi bilo smiješno da nije žalosno, jer se sjećamo da ni čuveni, prethodni zakupac Jezdimir Vasiljević nije dolazio na takve ideje. Sudeći po trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi 'Sveti Stefan', ujedno i kompanija 'Adriatic propertis', lako se dolazi do zaključka da Sveti Stefan očekuje ista žalosna sudbina hotela 'As' u Perazića Dolu, te da će radovi na njegovoj rekonstrukciji trajati do iznemoglosti”, poručuju iz lokalnog odbora SNP-a.

Četvorogodišnje odugovlačenje u rekonstrukciji hotela, kako navode iz SNP-a, ne nanosi samo štetu državi Crnoj Gori, već ozbiljno urušava „višedecenijski kontinuitet poslovanja i ugled 'Svetog Stefana' u svijetu“.

“Ulaskom u petu godinu sa radovima kojima se ne nazire kraj, svako ko se bavi turizmom zna da je 'Sveti Stefan' pokriven velom zaborava. Činjenica da zakupac traži kredit od 38 miliona eura da nastavi radove, govori o problemu u kojem se nalazi i obimu posla koji tek treba sprovesti. Prema našim nezvaničnim saznanjima, zakupac planira izgradnju određenog broja reprezentativnih vila u miločerskom parku kako bi povećao mogućnost sopstvene dobiti i brži povraćaj uloženih sredstava. Time će biti potpuno devastiran park u kome se nalaze biljne vrste koje su donesene iz svih krajeva svijeta. Lako se može doći do zaključka da zakupac ne samo da izlazi izvan okvira potpisanog ugovora o zakupu, nego on ga čak i drastično krši, pogotovo u dijelu koji se tiče probijanja svih rokova i finaliziranja svih radova na hotelskom kompleksu 'Svetog Stefana'. Zbog svega ovoga smatramo da su se potpuno stekli svi neophodni uslovi da se raskine ugovor o zakupu 'Svetog Stefana'”, poručili su iz SNP-a.

Da je situacija sa “Svetim Stefanom” izmakla kontroli, te da je njegovo neotvaranje ozbiljno ugrozilo kredibilitet kompletnog crnogorskog turizma, smatraju i mnogi turistički poslenici metropole turizma.

Dugogodišnji član Privredne komore sektora za turizam i vlasnik budvanske agencije „Ekskluziv turs“ Vukašin Ćulafić smatra da je zbog situacije oko “Svetog Stefana” trebalo neko da snosi odgovornost i bude uhapšen.

“Ono što se dešava sa 'Svetim Stefanom' ravno je totalnoj turističkoj katastrofi. Ovi ljudi, koji danas vode turizam, umislili su da je turizam počeo sa njima. Nijesu ni svjesni šta je 'Sveti Stefan' značio za crnogorski turizam, on je bio dragulj, najpoznatiji hotel na Jadranu, koji je pronio turističku slavu Crne Gore po cijelom svijetu. Niko od njegovog otvaranja, davnih 60-ih, nije uspio, kao što je to sada, da gurne 'Sveti Stefan' u turistički mrak. Strahovito sam razočaran i mogu da kažem da je neko ko je rekao da je napravio veoma dobar ugovor, kada je 'Sveti Stefan' dat u zakup, mora da snosi punu odgovornost i da treba da ide u zatvor, a ne da pravi žurke, koje su se mogle na Brajićima napraviti. 'Sveti Stefan' nije ni toga dana, kada je održana žurka, a ni danas otvoren. Možda neće biti otvoren ni početkom naredne sezone. Mislim da je to bruka i sramota za crnogorsku javnost i turizam”, ocijenio je Ćulafić.

Nekadašnji ministar turizma i dugogodišnji direktor “Svetog Stefana”, a sada i predsjednik skupštine novoformirane NVO „Turistički forum“ Vladimir Mitrović kazao je da je teško izračunati kolika je šteta napravljena zbog četvorogodišnjeg nerada “Svetog Stefana”.

“Svi su oštećeni, od države do onoga što iznajmljuje privatni smještaj. Ako vam 'Sveti Stefan' ne radi, to je kao da odete u Pariz i tamo ne radi Ajfelova kula. A ko tu može naći opravdanje. Ili odete u Rim, pa tamo crkva Svetog Petra zatvorena ili Koloseum, na primjer. Oštećeni su prvo oni koji su uzeli 'Sveti Stefan' u zakup. Oni ga nijesu uzeli da bi ga gledali, nego vjerovatno ili sigurno da bi od njega napravili hotel koji će da iznajmljuju, na koga će da zarađuju. Gubi i mjesto Sveti Stefan, gubimo mi mještani, okolina. Privatni smještaj ne dolazi do izražaja, jer mnogi ljudi dolaze tamo da bi doživjeli 'Sveti Stefan'. Ne da bi tamo spavali, nego da bi u tom hotelu popili kafu, slikali se ispred njega, da bi noću bio osvijetljen. Toga nema četiri godine. Obišao sam hotel prije neki dan, dosta je napravljeno, ali ima još. Oni obećavaju, kako sam nezvanično čuo, da će hotel 1. aprila biti otvoren”, kazao je Mitrović.

Podsjetivši da je bio generalni direktor “Svetog Stefana”, hotela “Miločer” i “Maestral“, od 1969. do 1976, upravo u vrijeme kada je “Svetac” dobio i najveće priznanje „Zlatnu jabuku“ od Udruženja turističkih novinara svijeta, Mitrović je naglasio da je dnevno, punih 160 dana, u prosjeku dolazilo oko šest izletničkih autobusa sa 300 gostiju.

“Dolazili su samo da ga vide. Plaćali ulaznice, ručali i od toga 'Sveti Stefan' je dobrim dijelom zarađivao. Imali smo, naravno, i one goste koji su dolazili da večeraju, provedu ugodan dan, kao i one koji su tu ljetovali. Nekada je 'Sveti Stefan' imao 218 ležajeva, sada 90, više nego duplo manje. Po mom mišljenju, nikada nijedan gost nije postavio pitanje kakav će mu biti smještaj u grad hotelu, jer nije dolazio zbog sobe, već zbog nečega drugog, onoga što jeSveti Stefan' imao i što ni edan hotel na svijetu nema. 'Sveti Stefan' je jedan, drugoga takvoga nema”, zaključio je Mitrović.

Bonus video: