Vremeplov: Roćen hoće da ima svoje obavještajce

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 26. oktobra 2010. godine

2621 pregleda 2 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 26. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 26. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Lider pokreta za promjene Nebojša Medojević rekao je da je uvođenje obavještajne službe u Upravi policije još jedan pokušaj ministra inostranih poslova Milana Roćena da ima svoju tajnu službu, najavljujući da će zbog toga zatražiti kontrolno saslušanje direktora Veselina Veljovića pred skupštinskim odborom za bezbjednost.

Prvim Godišnjim nacionalnim programom (ANP) u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u, koji je Vlada donijela sredinom septembra, definisano je da u okviru borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprava policije (UP) formira obavještajnu službu.

U dokumentu je planirano da u periodu od 2010. do 2011. aktivnost UP bude “stvaranje obavještajnog sistema UP”, da se izradi novi organizacioni nivo kriminalističko-obavještajnih poslova kao i donose novi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije kojim će biti stvorene pretpostavke za formalizovanje organizacione jedinice za saradnju sa EUROPOL-om.

“To je protivustavno. Ponovlja se ista priča kao sa vojnom bezbjednosnom agencijiom, kada je samo aktivnošću opozicije spriječeno da se formira još jedna bezbjednosna agencija koja ne bi bila pod demokratskom kontrolom parlamenta. Mislim da je ovo još jedan pokušaj sive eminencije bezbjednosnih aktivnosti Mila Đukanovića, ministra inostranih poslova Milana Roćena. Kada mu nije prošao plan da u vojsci napravi bezbjednosnu službu sada to gura u policiju i očigledno da je pravi rat unutar režima ko će kontrolisati bezbjednosne službe u Crnoj Gori”, rekao je Medojević “Vijestima”.

On je najavio da će zbog toga tražiti kontrolno saslušanje Veljovića kako bi objasnio zašto se “ i na koji način formira još jedna bezbjednosna služba suprotno zakonu i suprotno Ustavu koja opet nije predviđena Zakonom o policiji”.

“Roćen stalno pokušava da u Crnoj Gori dobije neku svoju bezbjednosnu agenciju pošto je očigledno da nije uspio da iskontroliše da se napravi takva služba u Vojsci, očigledno da zbog međunarodnih pritisaka nije uspio da ostvari svoje namjere preko ANB-a koji je pod posebnom pažnjom međunarodnog faktora. Sada pokušava da preko policije napravi svoju privatnu obavještajnu službu, a to će morati Veljović da objasni. Mislim da je Agencija za nacionalnu bezbjednost dovoljna za malu Crnu Goru čiji je rad regulisan Zakonom, kao i naša kontrola nad njima. A ako policija osnuje obavještajnu službu to će biti služba koja nije definisana zakonom i nad kojom mi nemamo kontrolu”, rekao je Medojević.

Zakonom o odbrani koji je donijet krajem prošle godine obavještajnim i kontraobavještajnim poslovima u oblasti odbrane trebalo bi da se bavi ANB, dok su bezbjednosni poslovi ostali u nadležnosti Ministarstva odbrane. Takvo zakonsko rješenje usvojeno je nakon što je Vlada, pod pritiskom SDP-a i opozicije, promijenila prvobitni predlog po kojem su svi obavještajni poslovi bili u rukama posebnih službi Ministarstva odbrane. Pod okriljem Ministarstva odbrane ostalo je Odjeljenje za obavještajno-izviđačke poslove Generalštaba VCG.

Bonus video: