Vremeplov: Vlada ponovo u KAP-u

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 27. oktobra 2010. godine

1487 pregleda 1 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 27. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 27. oktobra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Ministar ekonomije Branko Vujović potpisao je juče sa Vjačeslavom Krilovom ugovor o poravnanju između Vlade i Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) koja gazduje Kombinatom aluminijuma i Rudnicima boksita.

Ovog puta nije bilo pompe i nazdravljanja “čivasom”, kao 2005. kada su, i prije potpisanog ugovora, premijer Đukanović i vlasnik Rusala Oleg Deripaska u podgoričkom kafeu proslavili dvije privatizacije, pokazalo se za Crnu Goru veoma loše.

Juče su novinari u staroj zgradi Vlade na potpis Vujovića i Krilova čekali čitav sat sve dok nijesu usaglasili i najmanje tehničke detalje ugovora.

Ugovorom o poravnanju, Vlada će postati vlasnik 29,36 odsto akcija KAP-a i 31,45 odsto Rudnika boksita, i biće obustavljene odredbe dosadašnjeg privatizacionog ugovora kao i arbitražni postupak protiv države pred međunarodnim sudom težak 300 miliona.

Dosadašnji većinski vlasnik zadržaće pravo upravljanja, a država će imati po jednog člana u odborima direktorima dviju kompanija sa pravom veta na sve važne odluke.

- Skoro godinu smo radili na usaglašavanju teksta ugovora i odgovarajućih garancija. U periodu najveće globalne krize koja je najviše pogodila proizvodnju aluminijuma država je prepoznala potrebu da pomogne većinskom vlasniku KAP-a kroz učešće u socijalnom programu i davanju garancija koje su riješile pitanje velike zaduženosti kompanije prema bankama…Kroz proces restrukturiranja smanjen je broj zaposlenih na oko 1.300 i ove godine imamo već prve rezultate takve politike i Vlade i poslovodstva KAP-a kroz povećanu proizvodnju za 20 odsto u odnosu na prošlu. Vjerujemo da će za 20 odsto biti povećana proizvodnja i u 2011. godini – rekao je Vujović.

On očekuje da će menadžment KAP-a u narednom periodu staviti u pogon i dio prerađivačkih kapaciteta.

Prvi čovjek KAP-a i Boksita rekao je da je podvučena crta vezana za prethodno poslovanje dviju kompanija te da je KAP počeo da “ostvaruje proizvodnu dobit”, a u Rudnicima boksita “su pokrenute proizvodne aktivnosti”.

Krilov je naveo da su obezbijeđenja sredstva za okončanje socijalnog programa u Boksitima, i da se očekuje da će KAP u 2011. proizvesti 100.000 tona aluminijuma.

Kao veoma važno, u narednom periodu, Krilov je istakao obezbjeđivanje dugoročnog izvora električne energije za KAP, kao i razvoj proizvodnje legura i drugih polufabrikata jer za tim proizvodima postoji velika tražnja u Evropi.

On je dodao da je potpisanim ugovorom predveđena mogućnost da CEAC vrati u svoje vlasništvo akcije u oba preduzeća, ali i da to pitanje trenutno za njih “nije prioritet”.

Na pitanje novinara, koliko je poreske obveznike koštalo novca koji je odobren KAP-u, Vujović je odgovorio da je država za sada odobrila samo pet miliona eura za realizaciju socijalnog programa.

- Sve ostalo odnosi se na garancije date za kredite odobrene KAP-u koje on treba da vraće, a što će biti obaveza Vlade ukoliko ova kompanija to ne bude u stanju. Radi se o garancijama datim na iznos od oko 135 miliona, o kojima smo govorili praktično već dvije godine – odgovorio je Vujović.

Upravo toliko novca bilo je potrebno za spasavanje KAP-a jer su alternative bile raskid ugovora sa investitorom nakon čega bi uslijedio stečaj ili jednostavno gašenje KAP-a.

Vujović je rekao da je Vlada spremna da Ugovor o poravnanju objavi na sajtu ukoliko to prihvati i druga strana CEAC.

- Obaveza investitora je da u narednih pet godina obezbijedi investicije od 39 miliona eura, odnosno 21 milion u prve dvije - naveo je Vujović.

On je dodao i da je namjera Vlade da akcije dviju firmi koje posjeduje prenese u budućnosti na sadašnjeg ili nekog drugog vlasnika, kada se za to stvore uslovi.

Ranije definisana obaveza Vlade je da subvencionira nabavku struje za KAP-u u narednoj godini u iznosu od 18 miliona eura, a sedam miliona za 2012. godinu.

Skupštine akcionara KAP-a i Boksita zakazane su za 30. novembar i 1. decembar. Vlada još nije odredila svoje predstavnike u upravama dviju kompanija.

Predsjednik Sindikata KAP-a Zoran Milošević ocijenio je juče da je povratak Vlade u upravu “dobra vijest za radnike jer će za sve eventualne nesporazume moći direktno da se obrate njenom predstavniku u kompaniji” i neće morati da se više dopisuju sa Vladom kao što je to ranije bio slučaj.

- Tražimo poštovanje svih važećih zakona i Kolektivnog ugovora AD KAP. I ranije smo govorili da kompanija ima perspektivu, a posebno smo sada uvjereni u to nakon rasta prodajne cijene metala na nivo iznad 2.300 dolara za tonu – istakao je Milošević.

Državno tužilaštvo nakon godinu i osam mjeseci odbacilo je krivičnu prijavu protiv Kombinata aluminijuma i Vjačeslava Krilova, kao odgovornog direktora koja je podnijeta zbog ekološkog incidenta a koji se u februaru prošle godine desio u KAP-ovoj Fabrici glinice.

Ekološka i vodoprivredna inspekcija Ministarstva turizma i zaštite životne sredine podnijele su nadležnom Osnovnom tužilaštvu još 24. februara prošle godine krivičnu prijavu protiv KAP-a i Krilova zbog ekološkog incidenta od 11. februara, kada su se u Moraču izlila 924 kilograma kaustične sode.

- Dokazi ukazivali da je do akcidenta došlo usljed propusta na strani dnevnog poslovođe zato što prije čišćenja rezervoara nije preduzeo odgovarajuće mjere zaštite iako je, shodno opisu svojih poslova bio obavezan – navodi se u odgovoru na pitanje “Vijesti” koje je juče dostavila v.d. osnovnog državnog tužioca u Podgorici Ljiljana Klikovac. Odluka je donijeta 20. septembra ove godine.

Ona istakla da je “protiv toga lica Osnovnom sudu u Podgorici podnesen optužni predlog zbog izvršenja krivičnog djela nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine iz čl. 304 st.1 Krivičnog zakonika”.

Bonus video: