Vremeplov: EU neće pregovore dok se Đukanović ne povuče

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 2. novembra 2010. godine

4772 pregleda 8 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 2. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 2. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Moguće je da Evropska unija neće početi pregovore sa Crnom Gorom o članstvu u EU dok se premijer Milo Đukanović ne povuče sa funkcije, objavio je Ekonomist intelidžens junit (The Economist Intelligence Unit - EIU).

Vodeći londonski centar za istraživanje i savjetovanje, u opširnoj analizi stanja u Crnoj Gori, ističe da ostaje i mogućnost da “Đukanović ostaje na mjestu premijera nadajući se da će uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju ili bar da je čvrsto stavi na put tako što će zemlja dobiti status kandidata i početi pristupne pregovore”.

Takođe je moguće da EU neće dozvoliti da se otvore pristupni pregovori dok se Đukanović ne povuče sa funkcije”, ocjenjuje EIU.

EIU podsjeća i da je Đukanović, “najdominantniji političar u zemlji u proteklih 20 godina”, bio pod istragom italijanskih vlasti zbog navodnog učešća u švercu cigareta.

Premijera nazivaju ocem crnogorske nacije koji je zaštitio zemlju tokom vlasti Slobodana Miloševića u Beogradu.

“U martu je Đukanović najavio da će se povući iz aktivne politike i tvrdio da nema međunarodnog pritiska da to uradi. Trenutno, nema znaka da će Đukanović brzo otići. Upleten je u bitku sa visokim figurama u svojoj Demokratskoj partiji socijalista oko toga ko treba da ga naslijedi na mjestu premijera i lidera partije”, piše EIU.

U analizi se konstatuje da Crna Gora ima potencijal da se brzo kreće ka EU zbog toga što je mala zemlja, ali i zato što nema problema kao druge susjedne zemlje. Za razliku od Srbije nema teritorijalnih sporova, nema etničkih nesuglasica kao BiH i nema, kao Makedonija, problema ni sa jednom zemljom koja je članica EU.

“Sa oko 700,000 stanovnika ne bi predstavljala teret u budžetu EU”, piše EIU.

EIU napominje da će, sudeći po najavama zvaničnika Evropske unije (EU), Crna Gora dobiti status kandidata, ali ne i datum za početak pristupnih pregovora zbog problema sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Ističe se da nije vjerovatno da će Evropska unija sa Crnom Gorom “brzo početi pristupne pregovore zbog problema sa kriminalom i korupcijom na visokom nivou”.

EIU podsjeća da je početkom godine, šef Delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer kazao da EU očekuje da joj se vrati investiranje u pomaganje vlastima da se bore protiv organizovanog kriminala, naglašavajući da to znači hapšenje nekih “velikih riba”.

Londonski centar se poziva i na kritike Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zbog Vladine Strategije za borbu protiv korupcije i kriminala.

“MANS tvrdi da je prava namjera da se prikrije nedostatak političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala. MANS smatra i da strategiji nedostaju mehanizmi za istraživanje o uključivanju organizovanog kriminala u legitimne sektore ekonomije, kao i da ne uspijeva da obezbijedi nacrt za borbu protiv pranja novca i zapljenu imovine koja pripada kriminalcima”, piše EIU.

Dio problema kada se radi o ulasku Crne Gore u EU, dodaje se u analizi, leži i u zamoru od proširenja koji vlada u zemljama Unije i odluci da nakon ulaska Hrvatske napravi dugu pauzu prije nego primi još država.

Bonus video: