Vremeplov: Konstantno ponižavaju radnike

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 5. novembra 2010. godine

1666 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 5. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 5. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Potpisivanje Opšteg kolektivog ugovora (OKU) je rezultat trgovine socijalnih partnera koji konstantno unižavaju crnogorske radnike. Savez sindikata je, da bi dao svoj potpis, dobio reprezentativnost, a Unija poslodavaca oročavanje OKU koje nikad ranije nije pominjano – ocjenjeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare čelnika Unije slobodnih sindikata (USS) koji su preko noći izbačeni iz pregovora o OKU koji je prekjuče potpisan.

Zamjenik generalnog sekretara USS Zvonko Pavićević kazao je da je OKU potpisao Vladin sindikat i dodao da potpisivanje OKU smatraju nelegitimnim jer sindikat koji ga je potpisao nije autentičan.

- Organi sindikata je trebalo da daju dozvolu za potpisivanje, a to se nije desilo. U SSCG je to potvrđeno na nivou izmišljenog tijela "sekretarijata" kojeg njihov Statut ne poznaje. Nijesmo htjeli da se bavimo njima, ali moramo pošto su po ko zna koji put opet radili na štetu radnika. USS i njegovo članstvo neće prihvatiti odluke OKU – kazao je Pavićević.

Zbog potpisivanja OKU i najavljenih izmjena Zakona o PIO, Pavićević smatra da je sazrelo vrijeme da se pozovu svi zaposleni, penzioneri i studenti na radikalan socijalni otpor socijalnoj politici koja se vodi u Crnoj Gori.

- Upoznaćemo članstvo detaljno o tome što je urađeno i šta gube. Pokrenućemo najradikalnije borbe, štrajkove i proteste. Da li će se ljudi odazvati to ne znam, ali nisam veliki optimista jer kod nas može sve da prođe – rekao je on, i dodao da je "ovo linija ispod koje se ne može ići jer je ovo sunovrat sindikalnizma u Crnoj Gori".

On je objasnio da su poslodavci na početku pregovora o izmjenama i dopunama OKU i njegovog usaglašavanja sa Zakonom o radu predlagali da se OKU oroči, ali da to nikada nije bilo stavljeno na papir. OKU sada ističe 31. decembra 2011. godine.

- Tek je juče u 15 časova objelodanjena ideja o oročavanju. O tome niko ništa nije znao, čak ni članovi radne grupe. To je trgovina, SSCG se ponudila reprezentativnost, poslodavcima oročavanje i svi su našli svoj interes u tome – zaključio je on.

Generalni sekretar USS Srđa Keković je rekao da nije postignut konsenzus na nivou radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama OKU.

- Namjera je bila da se iz ovog procesa eliminiše USS i, ukoliko ove odredbe ostanu na snazi i ne uspijemo ih osporiti, diskutabilna je norma koja kaže da će određene sporazume iz tog OKU donositi potpisnici OKU, što znači da bi USS bio isključen i iz tog procesa. Odgovorno tvrdimo da je cilj svega bio da se destabilizuje OKU i da se stvore bolji uslovi za poslodavce. To pokazuje i njegova oročenost i, što je još gore, ostavlja se mogućnost bilo kojoj strani potpisnici da može u cjelosti ili u određenom dijelu taj OKU jednostrano raskinuti i taj proces može trajati dva mjeseca. Očekujemo da se to uskoro i desi – rekao je Keković.

Zamjenik generalnog sekretara USS Vukašin Zogović, koji je učestvovao u radu komisije koja je radila na izmjenama OKU, je rekao da je krajnji cilj potpisnika da se ukine OKU i da ostane samo ugovor o radu o čijem bi se potpisivanju dogovarali direktno zaposleni i poslodavac.

On je rekao da je 19 članova iz važećeg OKU je izbrisano, 22 člana su izmijenjena, a dodato je osam novih članova.

Zogović je rekao da je USS doven pred svršen čin i da im na posljednjem sastanku rečeno da su SSCG i UP donijeli odluku da prihvaju Vladinu verziju, a njih su pitali da li se slažu.

- Cilj socijalnog dijaloga nije da Vlada nameće predloge, a mi samo da se izjašnjavamo. To nijesmo mogli prihvatiti, sastanak se završio i sjutradan je potpisan OKU – objasnio je on.

Zogović je objasnio da minimalna zarada koja je sada definisana na 30 odsto prosječne plate u prethodnom polugodištu neće iznositi 160 eura, kako su kazali iz Vlade, već 141,2 eura.

- Topli obrok i regres su ušli u minimalnu zaradu i kada se to matematički preračuna dođe se do podatka da je zapravo minimalna zarada 100 eura, jer je za regres i topli obrok poslodavac svakako trebalo da isplati oko 40 eura. Na taj način poslodavci su na dobitku, jer su stekli zakonsko pravo da zaposleni ne može da ih tuži da mu nijesu isplatili pojedinačne naknade, jer su one uračunate u minimalnu zaradu - kazao je Zogović i napomenuo da nije određeno u kojim slučajevima poslodavac može da isplaćuje minimalnu zaradu.

- Poslodavac može da troši pare na ko zna šta i da bude uvijek u minusu, a zaposlenima da uplaćuje 141,20 eura – rekao je on.

Član predsjedništva USS i njihov predstavnik u Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti Vladimir Pavićević kazao je da su sjednice Odbora forsirane tokom posljednje sedmice što je bilo sumnjivo.

- U ponedjeljak u 19 časova se završila sjednica, dat je predlog za utvrđivanje reprezentativnosti SSCG, u utorak je ponovo hitno sazvana sjednica i ta odluka je potvrđena, a u srijedu je potpisan OKU – kazao je Pavićević.

"Podgorica" traži ostavku Masoničića

Opštinsko sindikalno povjereništvo Podgorice, koje djeluje u okviru SSCG, pozvalo je juče vršioca dužnosti generalnog sekretara SSCG Zorana Masoničića da podnese ostavku zbog nelegalnog i nelegitimnog potpisivanja OKU.

Predstavnik sindikata RTCG Branko Vujisić je rekao da Masoničić “mora shvatiti da ne može da zauzme mjesto generalnog sekretara ne samo zbog kolektivnog ugovora, već zato što je kao penzioner nelegitimo na tom mjestu”.

- Očekujemo da će podnijeti ostavku i da ćemo zakazati kongres kako bi na normalan način obavili dalju reformu i napravili legitiman sindikat. Ako se to ne desi reprezentativni sindikati, čiji članovi plaćaju članarinu, mogu koristiti prostorije i sve što postoji u sindikatu. Drugi način ne vidimo – kazao je on.

Vujisić je kazao i da je ugovor potpisao “nelegitiman čovjek” koji je bio izabran na period od tri mjeseca, te se “samoproglasio, uz pomoć penzionera i neradnika, generalnim sekretarom do 2012. godine”.

Predsjednik OSP Goran Dragović je rekao da će sindikalne organizacije nakon potvrde o reprezentativnosti početi sa prikupljanjem potpisa kako bi formirali sindikalni savez i organizovali kongres sa legitimnim sindikalnim organizacijama i granskim sindikatima.

- Uvijek postoji opcija da se obratimo Upravnom sudu, s obzirom na to da je ovo pravna država, kako bi preispitao odluke o reprezentativnosti u savezu sindikata i obavio uvid u spiskove o reprezentativnosti koji su dostavaljeni Ministarstvu rada. Možda se obratimo i Međunarodnoj organizaciji rada – rekao je Dragović.

Izvršni sekretar SSCG ne zna šta je potpisano

Bar - Izvršni seketar SSCG Jovan Stojanović kazao je da nije upoznat “šta je zapravo u Vladi potpisano”.

- Nijesam upoznat kako glasi test OKU koji je potpisan. Što se tiče predloženog teksta OKU koji je raspravljan na Izvršnom odboru SSCG, ukazano je da u njemu treba izvršiti dosta veoma bitnih promjena - kazao je Stojanović.

Na primjedbu “Vijesti” kako je moguće da član najužeg rukovodstva ove sindikalne asocijacije nije upoznat sa tekstom OKU, Stojanović je samo slegnuo ramenima.

- Vjerujte, i mene to čudi. Mislim da bi na to pitanje odgovor trebalo da daju generalni sekretar i predsjednik Skupštine SSCG - zaključio je Stojanović.

Bonus video: