Vremeplov: SSCG založio svoje sjedište da bi dobio kredit za plate

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 10. novembra 2010. godine

1801 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 10. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 10. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) zadužio se kod Hipotekarne banke 100.000 eura da bi zaposlenima u Savezu isplatio zarade za maj i jun.

Šef računovodstva u SSCG Jela Medenica je potvrdila "Vijestima" da novac uplaćen prije oko mjesec.

Zanimljivo je da je SSCG kao garanciju za kredit stavio hipoteku na dio trećeg sprata zgrade Sindikata u Ulici Novaka Miloševa. Medenica je rekla da je sada pod hipotekom 345 metara kvadratnih, koliko je i vlasništvo SSCG na trećem spratu na kojem je smještena i Privredna komora Crne Gore.

- Ostale banke nijesu bile u mogućnosti da nam odobre kredit. Kod Hipotekarne banke smo konkurisali krajem avgusta, a novac smo dobili početkom oktobra – kazala je Medenica.

Ona je kazala i da “ne zna da li SSCG ima strategiju za vraćanje tog novca”.

Nakon te isplate SSCG svojim radnicima duguje četiri zarade. Ranije je praksa bila da se plate zaposlenima isplaćuju od novca koji sindikalne organizacije uplaćuju na račun centrale, ali kako su vremenom te uplate postajale sve manje SSCG je sve više tonuo u novčane probleme.

Prema podacima "Vijesti", Savezu Sindikata je za plate za oko 60 zaposlenih, ne računajući funkcionere, i redovno poslovanje mjesečno potrebno 65 do 75 hiljada eura. SSCG od članarina dobija oko 28.000 eura.

Bonus video: