Vremeplov: Ne donosimo kalendare već domaće zadatke

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 11. novembra 2010. godine

1818 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 11. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 11. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je sinoć da neće reći datum kada bi Crna Gora mogla da počne pristupne pregovore jer ne “donosi kalendare, već domaće zadatke”.

“Znam da je ovo najzanimljivije pitanje koje imate na umu. Dajte nam datum. Ali ja to neću učiniti. Ja ne dijelim kalendare, već domaće zadatke. Čim uradite vaš domaći zadatak, EK će jasno staviti do znanja državama članicama da je došao momenat da se počnu pristupni pregovori”, rekao je File na konferenciji za novinare nakon što je premijeru Milu Đukanoviću svečano uručio Mišljenje EK da je Crna Gora spremna da postane kandidat za članstvo u EU.

U Mišljenju se Crnoj Gori daje sedam uslova koje treba da ispuni da bi počela pristupne pregovore. Uslovi se odnose na donošenje izbornog zakona, reformu javne administracije, jačanje vladavine prava kroz depolitizaciju izbora Sudskog i Tužilačkog savjeta, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, povećanje slobode medija i primjenu zakonskog i političkog okvira za antidiskriminaciju.

“Kroz vaš ozbiljan rad na ovim ključnim prioritetima bićete u mogućnosti da otvorite vrata pristupnih pregovora. Predstoji puno posla, ali ne stavljanja štrikova - dobro, ovaj ili onaj zakon je usvojen ili uspostavili smo ovu ili onu instituciju - već uspostavljanje mjerljivih rezultata”, rekao je File.

On je istakao da Crna Gora treba da bude sigurna da je sistem na mjestu i da donosi benefite građanima Crne Gore.

Za premijera Đukanovića ovi uslovi su očekivani ali ne i neostvarivi.

“Izbor prioriteta koji je napravila EK nije me iznenadio. Ključni prioriteti su očekivani. Ne potcjenjujući složenost tih zadataka, naprotiv, ubijeđen sam da ih možemo ostvariti jer ćemo olakšati EK posao za godinu dana”, rekao je Đukanović.

Svoj optimizam, kako je objasnio, temelji na tome što se Crna Gora već predano bavi svim ovim pitanjima.

“I zato što ih ne doživljavamo kao nešto što je nametnuto nego nešto što je naš izbor prioriteta shodno našem viđenju rezultata koje treba ostavriti u cilju unapređivanja života građana Crne Gore”, naveo je premijer.

File je pohvalio Crnu Goru jer je dosta postigla na putu ka EU i čestitao premijeru, Vladi, ali i parlamentu, civilnom društvu i medijima na doprinosu procesu.

“U Mišljenju se jasno kaže da ćemo se, u sljedećem izvještaju o napretku (za godinu dana), pozabaviti napretkom na polju ovih sedam prioriteta”, poručio je File.

Ohrabrenje za ubrzanje

Đukanović i File su izrazili uvjerenje da će Evropski savjet, u kojem su šefovi država i vlada zemalja članica EU, usvojiti preporuku EK i dati Crnoj Gori status kandidata.

“Odluka EK o statusu kandidata mora se vidjeti ne samo kao cijenjenje onoga što ste postigli već kao ohrabrenje da nastavite, ako ne i da ubrzate, rad na nizu pitanja posebno u vezi sa vladavinom prava”, istakao je File.

On je podsjetio da je Komisija jasno rekla da pregovori treba da budu otvoreni za Crnu Goru, ali tek nakon što ispuni jedan broj domaćih zadataka.

Ocjenjujući Mišljenje EK kao veoma izbalansirano, Đukanović je kazao da je preporuka EK da Crnoj Gori da status kandidata, poruka ohrabrenja za cijeli region kojom se poručuje da se nastavlja proširenje na zapadni Balkan.

Predstoji puno posla, ali ne stavljanja štrikova - dobro, ovaj ili onaj zakon je usvojen ili uspostavili smo ovu ili onu instituciju - već uspostavljanje mjerljivih rezultata, rekao je File

Bonus video: