Vremeplov: Hapšenja i istrage nijesu imperativ

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 12. novembra 2010. godine

3402 pregleda 3 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 12. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 12. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Istrage i hapšenja u cilju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala niko ne postavlja pred Crnu Goru kao imperativ, kazao je juče premijer Milo Đukanović.

Na pitanje novinara čime planira da ubijedi evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da se Crna Gora bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, Đukanović je kazao da će to uraditi rezultatima.

„Rezultatima kojima smo i do sada, i njega i njegove kolege ubijedili da Crnu Goru ocijene kao jedinu državu u regionu koja je u dosadašnjem periodu ostvarila toliki progres da je Evropska komisija Evropskom savjetu preporučila da Crna Gora dobije status kandidata“, rekao je premijer novinarima u parlamentu.

EK je ocijenila da je to što je Crna Gora do sada uradila dovoljno za dobijanje statusa kandidata, ali ne i za otvaranje pregovora o članstvu u EU. U tu fazu evropskih integracija, poručili su iz Brisela, ući će tek kada ispuni sedam konkretnih uslova.

Ti uslovi se odnose na usaglašavanje izbornog zakonodavstva, reformu javne uprave, jačanje vladavine prava kroz depolitizaciju izbora Sudskog i Tužilačkog savjeta i jačanje profesionalnosti, odgovornosti i nezavisnosti sudija i tužilaca, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, povećanje slobode medija i saradnje sa civilnim sektorom kao i primjenu zakonskog i političkog okvira za antidiskriminaciju.

Upitan da li se mogu očekivati istrage i hapšenja, Đukanović je kazao da „ne misli da to po svaku cijenu kao imperativ neko postavlja pred Crnu Goru“.

„Crna Gora je ozbiljna država koja ima svoj Ustav, zakone, svoju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Kao i u svim drugim uređenim sistemima i u Crnoj Gori se svaki dio vlasti bavi svojim poslom“, kazao je Đukanović.

On je podsjetio na to da je nivo efikasnosti rada pravosuđa bitno unaprijeđen i da je riješen značajan broj predmeta. „Siguran sam da nije u pitanju samo efikasnost nego i kvalitet rada pravosuđa“, naveo je premijer.

On nije želio da komentariše to što policiji nijesu odobrene tražene mjere nadzora za saradnike Darka Šarića.

„To je u nadležnosti organa pravosudne vlasti. Oni o tome odlučuju, siguran sam, striktno primjenjujući ono što su ustavne i zakonske odredbe. Mislim da ne bi bilo primjereno da kao šef izvršne vlasti komentarišem primjenu ustavnih i zakonskih određenja sudske vlasti“, kazao je Đukanović.

I Filip i Ranko brinu o državi

Đremijer smatra da oštra polemika između predsjednika države i Skupštine Filipa Vujanovića i Ranka Krivokapića, ne može ugroziti funkcionisanje državnih organa niti izazvati krizu u vladajućoj koaliciji.

„Oni su veoma odgovorni ljudi koji prije svega vode računa o onome što su državni interesi Crne Gore“, rekao je premijer.

Đukanović je kazao da je donošenje izbornog zakonodavstva u ekskluzivnoj nadležnosti parlamenta. Vlada se, tvrdi on, uzdržala od predloga modela izbornog zakona da joj se ne bi prigovaralo da na taj način favorizuje poziciju vladajuće većine.

„Potpuno sam siguran da uz malo dobre volje i dodatne odgovornosti, poslanici u crnogorskom parlamentu mogu doći do formule koja će izaći u susret onoga što su prije svega potrebe građana, ali i očekivanja naših evropskih partnera i preporuke Savjeta Evrope i Venecijanske komisije“, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li će sugerisati poslanicima DPS-a da imaju malo više senzibiliteta prema opozicionim rješenjima, Đukanović je kazao da se oni već „veoma odgovorno odnose prema radu parlamenta i prema onome što su inicijative njihovih opozicionih kolega“: „Mislim da je to kucanje na otvorena vrata“.

Bonus video: