Vremeplov: Tu sam - od sad pa zauvijek

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 16. novembra 2010. godine

2746 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 16. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 16. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Tandem Dejan Damjanović - Fatos Bećiraj trebalo bi da predvodi napad crnogorske reprezentacije sjutra protiv Azerbejdžana (13 časova), u utakmici kojom će Crna Gora zaključiti superuspješnu godinu.

Selektor Zlatko Kranjčar zna dobro kvalitete Radomira Đalovića, kojeg je nekad trenirao u Zagrebu i koji mu je bio prva opcija u kvalifikacijama (uz Vučinića, naravno), pa je logično da u posljednjem test-meču u godini šansu dobije igrač koji je do sada samo ulazio u finišu i igrač koji nije bio tu devet mjeseci.

Napadač Seula Damjanović prvi put je sa reprezentacijom od februara, kada je bio starter u porazu od Makedonije na Kranjčarevom debiju. Od tada kao da su prošle godine: Crna Gora je sa evropskih margina stigla do statusa treće najuspješnije reprezentacije u cijelim kvalifikacijama, nakon velesila Njemačke i Holandije.

Promijenio se i Damjanović - nešto duža kosa nego ranije savršeno je odslikala vremenski jaz od kada je posljednji put nosio crveni dres. U međuvremenu je sa Seulom osvojio titulu šampiona Koreje i bio je najbolji strijelac tima (11 golova), što nagovještava da dolazi spreman.

O razlozima zbog kojih je propustio posljednjih sedam mečeva nacionalnog tima, Damjanović je juče govorio crnogorskim novinarima:

- U pitanju je isključivo bila moja molba da ostanem u Koreji, a reprezentacija je po tom pitanju bila prema meni super korektna. Sada je sve u redu, potpisao sam ugovor sa klubom i ubuduće neće biti problema. Uvijek ću biti sa reprezentacijom i odazivati se pozivima, naravno kada budem bio pozvan.

Njegova želja da igra za Crnu Goru, kako kaže, nikada nije bila sporna.

- Ne, o tome nema govora. Ne mogu decidno da kažem da nisam mogao da dođem, ali mi je bilo mnogo važno da završim neke profesionalne stvari sa klubom. Sa potpisom ugovora, i taj problem je riješen.

Damjanović kaže da je odgledao sve utakmice Crne Gore u kvalifikacijama.

- Budio sam se vrlo rano po korejskom vremenu da bih gledao mečeve, bilo mi je mnogo drago zbog rezultata i fanatstične atmosfere, a krivo što nisam bio tu. Mislim da nam se u ovim kvalifikacijama vratilo za sve malere koje smo imali u prošlim - od gola u posljednjem minutu protiv Bugarske, do golova koje su nam dali Kipar i Gruzija nakon što su nam po jednom prešli centar. Sada je sve došlo na svoje. Uspjeh je fenomenalan, ali ima još da se igra.

Napadač kojeg je otkrio prethodni selektor Zoran Filipović i koji je postigao dva gola u prošlim kvalifikacijama, očekuje pobjedu protiv Azerbejdžana.

- Normalno je da smo favoriti, sada smo u velikom naletu, a i prilično smo podigli rejting. Biće ovo šansa i da se nametnemo - nama koji smo malo igrali ili uopšte nismo igali, ali i šansa da uspješno završimo godinu - zaključuje Damjanović.

Bećiraj: Želim sa Crnom Gorom na EP

Karijera Fatosa Bećiraja razvija se vrtoglavom brzinom - nakon sjajnih partija u dresu Budućnosti i sve većeg udjela u crnogorskoj reprezentaciji, na red su došli evropski mečevi sa Dinamom.

Bećiraj je prošle sedmice odigrao svih 90 minuta protiv Briža, u pobjedi koja je Zagrepčanima otvorila vrata evropskog proljeća, a spreman je da sjutra protiv Azerbejdžana ostavi trag.

- Daćemo sve od sebe da pobjedom završimo godinu i da budemo mirni do proljeća. Onda dolazi mart i nove obaveze, ali je važno da sve to sačekamo sa još jednom pobjedom.

Bećiraj će, izvjesno je, imati i veću minutažu nego što je imao do sada, možda i priliku da postigne prvi gol u reprezentaciji.

- Moram da dam 100 odsto mogućnosti i da doprinesem dobrom rezultatu. Ako bi uz pobjedu došao moj gol, bio bih još srećniji.

Na pitanje da li je bolji igrač nego što je bio, Bećiraj je odgovorio da su ga ojačali evropski mečevi.

- Radim mnogo, zaista se ne štedim. Posebno su mi pomogle utakmice u Ligi Evrope, trener mi je protiv Briža ukazao šansu od početka. Dolaze mečevi sa Viljarelom i PAOK-om, biće još prilika.

Sa šest bodova iz dva meča Dinamo i dalje nije siguran putnik u nokaut fazu Lige Evrope.

- Sve je zakomplikovala pobjeda PAOK-a nad Viljarealom. Sada idemo u Španiju da pokušamo da uradimo nešto, ako ne uspijemo moraćemo protiv Grka u Zagrebu da jurimo pobjedu od dva gola razlike.

Bećiraj je minulih dana bio u centru pažnje zbog navodne ponude da igra za reprezentaciju Kosova. O tome kaže da su sve pogrešno interpretirali mediji.

- Istina je da je kosovski ambasador posjetio Dinamo, ali ne da mene ubjeđuje da igram za Kosovo, već da se vidi sa gazdom kluba Zdravkom Mamićem. Sa mnom se samo upoznao. Ne znam odakle hrvatskim i crnogorskim medijima informacija da sam dobio ponudu - rekao je Bećiraj, uz opasku da je skoncentrisan samo na to kako da sa Crnom Gorom ostvari plasman na Evropsko prvenstvo.

Stigli Azerbejdžanci

Reprezentacija Azerbejdžana, predvođena selektorom Bertijem Fogstom, stigla je juče u Podgoricu i smjestila se u hotel “Crna Gora”.

Čuveni njemački bek predvodio je u prošlim kvalifikacijama selekciju koja trenutno ima najveći rejting na Fifinoj listi u istoriji (91), a Fudbalski savez je odlučio da mu produži ugovor. Azerbejdžanci su imali bilans od jedne pobjede, dva remija i sedam poraza.

Fogst će u 11 časova održati konferenciju za novinare, a dva sata kasnije, u vrijeme odigravanja utakmice, izvesti ekipu na teren stadiona pod Goricom.

Koliki su odjek imali septembarski i oktobarski rezultati crnogorske reprezentacije, pokazuje i put dugačak 10 hiljada kilometara koji su prevalili novinari televizijske stanice “Globo”, samo da bi napravili reportažu o najvećoj senzaciji evropskih kvalifikacija.

O Crnoj Gori su, posebno uoči prve utakmice sa Mađarskom, reportaže pravili vodeći evropski sprortski mediji, uključujući i “Frans fudbal”, ali je ovo prvi slučaj da neko dođe čak iz Brazila.

Karte od dva do pet eura

Ulzanice za utakmicu Crna Gora - Azerbejdžan prodaju se od juče na šalterima Sportskog centra “Morača” od 10 do 16 časova, po cijeni od pet i četiri eura (zapad), tri eura (istok) i dva eura (sjever i jug).

Sjutra, na dan odigravanja utakmice, ulaznice će se prodavati na biletarnici u blizini zapadne tribine stadiona pod Goricom, počevši od 9 časova.

Bonus video: