Vremeplov: Milion dolara za specijalne odnose sa Vašingtonom

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 17. novembra 2010. godine

2315 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 17. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 17. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) produžilo je prekjuče ugovor o pružanju savjetničkih usluga sa pravnom kancelarijom Paige E. Reffe iz Vašingtona na još dvije godine, do 15. novembra 2012. godine. MVP će ovoj lobističkoj kući za taj period isplatiti milion dolara, a obaveza crnogorskih lobista u Vašingtonu biće da ubrzaju napredovanje Crne Gore ka NATO-u.

Kako je objavljeno sa sajtu MVP-a, riječ je o produženju ugovora sa istom kompanijom koji je prvi put sklopljen u novembru 2008.

Osim podrške ulasku u NATO, obaveza američkih lobista je da pružaju strateške i taktičke savjete Vladi Crne Gore o tome kako da ostvari svoje interese u SAD, te kako da dođe do ključnih figura u američkoj politici, ekonomiji, civilnom sektoru, medijima, vojsci i raznim drugim interesnim grupama.

Posao im je da učestvuju u pripremama bilateralnih sastanaka crnogorskih i američkih zvaničnika, i u Vašingtonu i u Podgorici, da pripremaju medijsku i strategiju javne politike za ukazivanje američkoj javnosti na Crnu Goru i da savjetuju i pomažu “jedinstvene i specijalne bilateralne odnose” između Crne Gore i SAD. Američka advokatska kancelarija takođe treba i da promoviše i pomogne Crnoj Gori da ima vodeću ulogu u međunarodnim, regionalnim i subregionalnim organizacijama.

Pejdž Rif, vlasnik te kancelarije, trenutno je najviše angažovan kao politički konsultant, koji lobira u ime malih evropskih zemalja i njihovih želja da postanu članice NATO-a. Poznat kao “napredni čovjek”, demokrata Rif je bio značajna karika u administraciji nekadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona. Njegove usluge su godinama plaćale Litvanija, Slovačka i Hrvatska, a najduže Albanija, i sve su danas članice alijanse. Njegova firma i dalje ima ugovore sa Gruzijom i Makedonijom, takođe oko lobiranja za članstvo u NATO-u.

Od početka angažmana sa državama u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, partner Rifa je Rendal Šojneman, vašingtonski lobista koji radi sa novim i budućim članicama NATO-a. Sada vlasnik i predsjednik kompanije “Orion stratedžis”, Šojneman je bio direktor Odsjeka za spoljnu politiku kod tada republikanskog senatora Džona Mekejna. Sa njima je u maju dolazio kod ministra vanjskih poslova Milana Roćena i Bejn Enis, koji je, takođe, radio u Klintonovoj administraciji.

U prošlogodišnjem izvještaju američkog Ministarstva pravde koji se odnosi na Crnu Goru u dijelu “priroda usluga” stoji da je MIP angažovao lobističku firme za “politički konsalting u SAD”. Navodi se da je njihov posao da se sastaju sa zvaničnicima američke administracije u vezi sa “interesom Crne Gore da postane članica NATO-a”, ali i crnogorskim aktivnostima u okviru Američko-jadranske povelje (A5).

I Rif i Šoneman redovni su učesnici svih glavnih događaja koje organizje NATO i konferencija na najvišem nivou koje su po pravilu uvod za odluke samita šefova i vlada alijanse.

Za lobiranje najviše troši Srbija

Od zemalja zapadnog Balkana, Srbija je, sudeći prema do sada dostupnim izvještajima američkog Ministarstva pravde predstavljenim Kongresu, 2007. godine potrošila najviše novca za lobiranje u SAD 2,3 miliona dolara.

Crna Gora je te godine platila oko 225 hiljada dolara za lobiranje i pravne i ostale poslove kompaniji "Alston & Bird" bivšeg senatora Boba Dola. Konsultant za američku politiku, firma "Barbour Griffith & Rogers" dobila je od Srbije oko 880 hiljada eura. Firma "Quinn Gillespie & Associates" lobirala je za Republiku Srpsku i za to od Srbije dobila oko 1,4 miliona dolara.

Kosovo je potrošilo 240 hiljada dolara za pomoć u razvoju odnosa i komunikacija sa predstavnicima medija, zaposlenima u administraciji, članovima Kongresa i zaposlenima u njemu da bi razgovarali o zakonodavstvu i sličnim pitanjima koja se tiču bezbjednosti i trgovine.

"Orion strategics" dobio je 152 hiljade dolara od Makedonije. Za taj novac oni su razgovarali sa zvaničnicima Vlade SAD o makedonskim pitanjima kao što su generalne informacije o ekonomskom i političkom razvoju zemlje, učešću Makedonije u Jadranskoj povelji, njenim aspiracijama za članstvo u NATO-u.

U Izvještaju za 2007. godini pominju se Bosna i Hercegovina i Hrvatska, ali za njih nema ništa prijavljeno kada se radi o finansijama. Za BiH je lobirala kompanija "Capito Links" a "Meladv Associates' za Hrvatsku.

Iako je turizam strateške grana crnogorske privrede, ona nije izdvajala novac za promociju turizma. Za razliku od nje, Monako i Island su za tu namjenu samo u 2007. potrošili 2,7, odnosno preko jedan milion dolara.

Rif došao nakon Boba Dola

Prema navodima iz polugodšnjih izvještaja koje je Kongresu dostavilo američko Ministarstvo pravde, pravnim i ostalim poslovima i lobiranjem za Crnu Goru od sredine 2003. do 2008. godine bavila se isključivo firma Boba Dola "Alston & Bird".

Za obavljanje tih poslova, Crna Gora im je platila 891,5 hiljada dolara. Za to vrijeme, firma se sastajala sa članovima Kongresa i drugim zvaničnicima Vlade SAD kako bi razgovarali o pitanjima i zakonima koji utiču na ekonomske, političke, bezbjednosne ili diplomatske odnose između SAD i Crne Gore.

Dol, republikanac, advokat i penzionisani senator, 1996. izgubio je na predsjedničkim izborima od Bila Klintona.

Jedan od prvih zvaničnih lobista u SAD bio je Ratko Knežević

Prema podacima iz SAD, Crna Gora je za period od 1997. do 2007. godine potrošila 4,4 miliona dolara za promociju ekonomije, pravne i ostale poslove i lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama. Od toga je, za promociju ekonomije u toku ovih deset godina, 3,05 miliona dolara dobila Trgovinska misija Crne Gore u SAD, koju je na početku vodio Ratko Knežević.

Najveći dio ostatka novca poreskih obveznika Crne Gore završio je na računu firme "Alston & Bird", a za lobiranje i konsultantske usluge plaćano je firmama "Mannat, Phelps & Phillips", "Verner, Liipfert, Bernard, McPherson & Hand, Chartered" i "Piper Rudnick".

Od 2001. do sredine 2003. godine Crna Gora izdvaja novac ne samo za promociju ekonomije, već i za usluge konsultanta za politiku SAD. Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore (MIP) platilo je konsultantskim kućama nešto preko 324 hiljade dolara. Za promociju ekonomije, Vlada Crne Gore je izdvojila oko 247,6 hiljada dolara više.

Konsultantska firma "Piper Rudnick", kako piše u izvještajima, unajmila je medijske eksperte i zvaničnike Vlade SAD kako bi američka administracija, Kongres, mediji i opšta javnost bolje razumjeli politiku Crne Gore. U ovom periodu, Misija je kontaktirala zvaničnike Vlade SAD kada su u pitanju bilateralnih odnosi, program ekonomske pomoći i druga pitanja koja utiču na odnose Crne Gore i SAD. Ove aktivnosti Misija je nastavila i do 2007. godine. Za taj posao u periodu od tri i po godine, Vlada Crne Gore Misiji je platila oko 934 hiljade dolara.

U 2007. godini Crna Gora, prema izvještajima američkog ministarstva, nije imala izdatke za promociju ekonomije.

Bonus video: