Vremeplov: Izraelci i Arapi, za sada, u dvoboju

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 28. novembra 2010. godine

2270 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 28. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 28. novembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Do zatvaranja tendera za Montenegro erlajnz (MA) nije isključeno da dobijemo još nekog potencijalnog ponuđača, pored tri kompanije koje su do sada prijavile učešće, očekuje sekretar Tenderske komisije, Ivan Petrović.

Izraelske kompanije El Al i Arkia erlajnz i Etihad ervejz iz Abu Dabija otkupile su dokumentaciju za kupovinu dijela crnogorske aviokompanije.

Do 15. decembra mogu dostavljati ponude za preuzimanje 30 odsto akcija i onaj ko pobijedi na tenderu, dobija šansu da za dvije godine preuzme većinsko vlasništvo nacionalog avioprevoznika.

- S obzirom na stanje u avioindustriji u (post)kriznom periodu i da su tendersku dokumentaciju otkupile dvije velike aviokompanije El Al i Etihad, možemo reći da smo za sada zadovoljni odzivom – rekao je Petrović “Vijestima”.

Na pitanje šta država dobija prodajom Montenegro erlajnza, Petrović odgovara da osim novca za 30 odsto akcija, važnije je što se očekuje kvalitetni strateški partner.

- Uslovi predviđeni javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom, koncipirani su tako da se kao potencijalni kupac može pojaviti samo neko ko zaista ima kapacitete da nastavi sa razvojem kompanije. Svaki od ponuđača dužan je da u ponudi dostavi i biznis plan, kao i investicioni plan, što će biti uzeto u obzir prilikom rangiranja ponuđača – naglasio je Petrović koji je samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija.

On kaže da Vlada od potencijalnog partnera očekuje ulaganje u dalji razvoj kompanije i modernizaciju flote, održavanje postojećih i otvaranje linija za nove destinacije, novi kvalitet usluga…

U aviokompaniji nijesu htjeli da razgovaraju o postupku privatizacije i jesu li zadovoljni odzivom kompanija na tenderu.

Na zahtjev “Vijesti” da saopšte očekivanja kako će završiti ovu poslovnu godinu, portparol MA Nenad Marković je odgovorio: “Uskoro pripremamo još jednu konferenciju na kojoj će se rezimirati poslovanje u 2010, pa ćemo svim medijima istovremeno dati informaciju”. O podacima za posljednu finansijsku godinu nijesu dostavili podatak, nego se pozvali na konferenciju od 25. oktobra 2010, kada je samo saopšteno da je za 16 godina postojanja MA prevezeno skoro 4,5 miliona putnika i da njihovi avioni lete ka 16 destinacija.

Montenegro erlajnz, prema podacima iz revizorskog izvještaja, prošlu godinu završio je gubitkom od 3,98 miliona eura. Posjeduje pet “fokera 100” i tri aviona tipa “embraer 195”.

Vlada Crne Gore posjeduje 99,88 odsto akcija MA, a ostatak od 0,12 odsto dijele Institut Igalo, Vektra Montenegro, Željezara, Onogošt i ostali akcionari.

Uprava nacionalnog i najvećeg izraelskog avioprevoznika El Al odavno se interesuje za preuzimanje crnogorske aviokompanije, a dogovarali su se i o saradnji o uvođenju čarter letova na relaciji Podgorica-Tel Aviv.

Tel Aviv je sjedište El Ala, odakle avioni te kompanije lete na oko 50 destinacija. Modernizovana kompanija posjeduje preko 40 aviona tipa “boing”, a osim putničkog, bave se i kargo prevozom. Dosad se pominjalo i partrnerstvo El Ala sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju u projektu za Montenegro erlajnz, a interesovali su se i za kupovinu Aerodroma Crne Gore.

Iz druge po veličini izraelske kompanije saopšteno je da će Arkia uskoro dostaviti ponudu. Konkurentska Arkia u floti, prema podacima sa interneta, ima avione ATR, boinge 757 i 787, kao i “embraer E-195”. Njeni avioni lete prema 17 gradova u 13 različitih zemalja.

Flotu Etihad ervejza čini 57 aviona vodećih svjetskih proizvođača „boinga“ i „erbasa“. Nacionalna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata je prevezla 7,2 miliona putnika u ovoj godini, a od nastanka više od 26 miliona.

Predsjednik Borda direktora Etihada je član vladarske porodice Abu Dabija, Šeik Hamed bin Zajed Al Nahjan.

Učesnik na tenderu za dio državnih akcija Montenegro erlajnza mora imati iskustvo u vazdušnom saobraćaju od najmanje pet godina, posjedovati flotu od minimum deset aviona i dokaz da je u prošloj godini prevezao dva miliona putnika.

Đurišić izostavljen iz Komisije za prodaju

U Tenderskoj komisiji za privatizaciju Montenegro erlajnza nema predsjednika MA Zorana Đurišića, što čudi s obzirom na to da su oni koji bi trebalo najbolje da poznaju kompaniju dosad uvijek bili u komsijama za njihovu prodaju.

Prema informacijama “Vijesti”, predsjednik Odbora direktora MA Zoran Đurišić je protiv prodaje nacionalnog avioprevoznika.

Na pitanje zašto Đurišić nije u devetočlanoj Tenderskoj komisiji, koju predvodi potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić, Ivan Petrović odgovara da “predstavnici kompanije aktivno učestvuju u procesu privatizacije”.

- Komisija može po potrebi da pozove predstavnike kompanije (pa i direktora) da prisustvuju sjednicama ukoliko procjeni da je to od značaja u odnosu na pitanja koja se razmatraju – naglasio je sekretar Komisije.

“Vijestima” iz aviokompanije nije odgovoreno kako je Đurišić zadovoljan interesovanjem na tenderu za djelimičnu privatizaciju MA, niti je saopšteno njegovo mišljenje zašto je izostavljen iz Komisije, odnosno da li je to urađeno jer lično ne podržava odluku Vlade o privatizaciji.

- Kada se radi o pitanjima koja se tiču postupka privatizacije, odgovore treba da potražite isključivo kod Savjeta za privatizaciju. Od njih tražite objašnjenje zašto je predsjednik aviokompanije izuzet iz Tenderske komisije – odgovorio je portparol kompanije Nenad Marković.

Bonus video: