Vremeplov: Sve spremno za Crnu Goru

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 14. decembra 2010. godine

1605 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 14. decembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 14. decembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Evropski savjet (ES) daće krajem nedjelje Crnoj Gori zvaničan status kandidata za članstvo u EU. To je juče objavila njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na pripremne papire za sastanak ES, koji je zakazan za četvrtak i petak, a na kojem će učestvovati šefovi država ili vlada zemalja članica Evropske unije.

Izvršna ruka EU, Evropska komisija, ocijenila je u novembru da je Crna Gora spremna za ovaj korak.

“Evropski savjet... slaže se da se Crnoj Gori da status kandidata”, navodi se u nacrtu zaključka za EU samit u koji je DPA imao uvid.

Međutim, navodi agencija, očekuje se da ministri inostranih poslova danas upozore Crnu Goru da još ima nedostataka i očekuje se da pozovu na veće napore u, između ostalog, reformi javne administracije, iskorjenjivanju kriminala i korupcije i garantovanju medijskih sloboda.

Iz ovog razloga, država neće dobiti precizan datum za početak pristupnih pregovora, istakao je jedan diplomata. A nedobijanje datuma razlog je što su neke zemlje članice EU u prvom redu Holandija, odlučile da podrže davanje statusa kandidata, što je bitno priznanje za dosadašnje napore zemlje na putu ka EU.

Kako je "Vijestima" saopšteno u Briselu, minstri spoljnih poslova zemalja EU će danas raspravljati o paketu proširenja. Očekuje se da će pitanje davanja statusa kandidata Crnoj Gori uputiti Evropskom savjetu gdje se očekuje da će šefovi država dati pozitivno mišljenje o ovome. Ministri će takođe zatražiti od Crne Gore da učini dodatne napore kako bi ispunila sedam ključnih prioriteta koje joj je postavila u Mišljenju Evropska komisija. Tih sedam zataka odnose se na usklađivanje izbornog zakona sa Usatvom, borbu protiv korupcije i kriminala, jačanje i profesionalizaciju državne administracije, nezavisnost sudstva, povećanje medijskih sloboda i saradnje sa civilnim sektorom kao i primjena antidiskriminacijskih zakona i pronalaženje održivog rješenja za zatavaranje kampa na Koniku.

Bez određivanja datuma pregovora, Crna Gora ne može napredovati ka EU. Na datum može čekati godinama, što je pokazalo i iskustvo Makedonije koja na taj korak čeka još od decembra 2005. godine.

Kada pregovori počnu, očekuje se da traju najmanje pet godina. Iskustva zemalja iz regiona, Slovenije i Hrvatske, govore da pregovori traju oko šest godina. To znači da ako Crna Gora pregovore počne sljedeće ili 2012. godine, neće moći da uđe u EU prije 2018-2020. godine.

Bonus video: