Vremeplov: Đukanović podnosi ostavku početkom sljedeće sedmice

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 16. decembra 2010. godine

12813 pregleda 3 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 16. decembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 16. decembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Vlade Milo Đukanović ubrzano priprema ambijent da početkom sljedeće sedmice, vjerovatno u utorak, podnese ostavku na tu funkciju, nakon koje bi se moglo očekivati da u kratkom roku bude izabrana nova vlada na čelu sa dosadašnjim ministrom finansija dr Igorom Lukšićem, saznaju “Vijesti” u vladajućoj partiji.

Đukanović bi početkom sljedeće nedjelje, na završnoj konferenciji za novinare, trebalo da obznani da odlazi iz Vlade. Za utorak su zakazane sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a, na kojima bi, između ostalog, Đukanović sa svojom odlukom upoznao partijske funkcionere. Nije isključeno da bi na istim sjednicama Lukšić bio predložen za mandatara za sastav nove vlade.

Iako je to posao predsjednika države Filipa Vujanovića, dosadašnja praksa je da Vujanović mandat za formiranje nove izvršne vlasti uvijek daje kandidatu koji prethodno prođe verifikaciju Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a. S obzirom da se ne očekuju značajnije promjene u Vladi i da Lukšiću za sastavljanje svog tima vjerovatno neće trebati suviše vremena, nije isključeno da se do kraja decembra zakaže posebna sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi bio izabran novi premijer i ministri.

Đukanović je sinoć u Skupštini imao sastanak sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i pretpostavlja se da su glavne teme bile redosljed koraka i dinamika izbora nove vlade. Na sjednici Predsjedništva DPS prošlog ponedjeljka nije bilo govora o ostavci premijera, osim što je odlučeno da sljedećeg utorka bude održana sjednica Glavnog odbora. Formalno, na toj sjednici bi trebalo da se raspravlja o odluci Evropskog savjeta da Crnoj Gori dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Đukanović namjerava da se povuče iz Vlade nakon samita EU na kojem će Crna Gora dobiti kandidatski status, ali neće napuštati rukovodeće mjesto u DPS još makar dvije godine. Sagovornici “Vijesti” iz DPS-a i Vlade ranije su saopštili da su potpredsjednici DPS-a Svetozar Marović i Filip Vujanović najavili da će, uprkos početnom protivljenju, pristati na Lukšića. Zauzvrat, Marović je dobio jasne signale da Đukanović od njega neće tražiti da se povuče i sa mjesta potpredsjednika DPS-a. Funkciju potpredsjednika Vlade, kako je nedavno najavio, napustiće istovremeno kad i Đukanović premijersku.

Ipak, između ostalog i da ne bi rizikovao sukob u DPS-u oko prevlasti u vladajućoj partiji, Đukanović će ostati šef partije i nakon kongresa, planiranog za maj sljedeće godine. Na taj način će spriječiti mogući raskol, jer nije tajna da Marović i Vujanović ne bi bez bitke pustili bilo koga drugog da preuzme funkciju lidera vladajuće stranke.

Đukanović je juče kazao da neće na današnjoj sjedinici Vlade podnijeti ostavku, a na pitanje hoće li Novu godinu dočekati na funkcijama šefa Vlade i šefa partije, je odgovorio: ”Vidjećemo, Bože zdravlja”.

Kuda prođe Milo, svjetske dame padaju

Đukanović je juče u Vilusima, gdje se slavilo otvaranje puta Risan-Žabljak, zdravicom zamoljen da i dalje predvodi Crnu Goru.

“Tvoja umješnost kazuje i garantuje da ćeš još dugo godina nas predvoditi. Jer, ipak, ono što ste vi učinjeli, umješnost vaša prema svim svjetskim političarima koji vam ne mogu odoljeti za ono što ste učinjeli za našu državu, pa izgleda da i bjelosvjetske dame padaju s koljena kudije vi prođete. Rekao bih ovijema koji nijesu na našem putu, koji su malo zalutali, Crnogorci ajte kući, ić se mora, zove majka naša Crna Gora. Gospodine predsjedniče Vlade rekao bih vam ovako - hvala Crnoj Gori što vas je rodila, tvojoj majci što te odgojila, živio mi novi care današnjih junaka, neka te Bog čuva, Crna Gora naša i tvoja majka. Živjeli svi i sa tobom naprijed dugo”, glasila je zdravica u čast premijera koju je održao Mišo Perović, predsjednik Mjesne zajednice Trešnjevo.

Za proslavu u Vilusima, na kojoj je svako pominjanje premijera ispraćeno ovacijama, ispečen je vo.

Bonus video: