Vremeplov: Odlaze i Vujović i Milutin Simović

Napomena: Tekst koji slijedi objavljen je u "Vijestima" 23. decembra 2010. godine

36535 pregleda 2 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 23. decembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti
Strana "Vijesti" od 23. decembra 2010., Foto: Arhiva Vijesti

Budući premijer Igor Lukšić do kraja ove sedmice trebalo bi da ima koncipiran sastav svog kabineta, a nova Vlada će u parlamentu biti izabrana najvjerovatnije sjedećeg utorka, saznaju “Vijesti” u vrhu vladajuće stranke.

Prema nezvaničnim informacijama, osim spajanja određenih ministarstava sve više je izvjesno da će i neki dugogodišnji ministri napustiti izvršnu vlast, što će Lukšiću otvoriti veći prostor da sa novim timom, u kojem bi bili ljudi koji imaju motiva da se dokažu, ostvari planove koje će iznijeti u svom ekspozeu.

Izvori “Vijesti” ističu da će iz Vlade otići ministar poljoprivrede Milutin Simović i ministar ekonomije Branko Vujović. Za razliku od Simovića, Vujović je sam tražio da napusti funkciju s obzirom na narušeno zdravstveno stanje. Kao mogući nasljednik Simovića figurira gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević.

“Vijesti” su ranije objavile da u Lukšićevom kabinetu, pored Svetozara Marovića koji se sam povukao, neće najvjerovatnije biti dosadašnje ministarke za evropske integracije Gordana Đurović, ministra pravde Miraša Radovića, ministra turizma Predraga Nenezića i ministra urbanizma i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića.

Pominje se varijanta da vladu osvježi nekadašnja predsjednica DPS-a i doskorašnja ambasadorka u Parizu Milica Pejanović-Đurišić, dok će novo lice biti i Milorad Katnić, koji će Lukšića zamijeniti na funkciji ministra finansija. Jedna od opcija je da urbanizam, zajedno sa turizmom preuzme Pejanović-Đurišić, a druga da ona vodi novi resor - nauka i tehnologija.

Izvjesno je pripajanje Ministarstva za evropske integracije Ministarstvu vanjskih poslova Milana Roćena, dok će Ministarstvo turizma biti pripojeno Ministarstvu ekonomije ili Ministarstvu urbanizma i zaštite životne sredine. Takođe, ide se ka tome da Ministarstvo pravde vodi dosadašnji ministar bez portfelja Duško Marković, koji bi istovremeno bio potpredsjednik vlade za politički sistem.

Skupština Crne Gore juče je i zvanično konstatovala ostavku premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: