Vremeplov: KAP duguje više nego što vrijedi

119 pregleda 1 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.05.2018. 09:21h

Dug KAP za 85 miliona USD je veći od njegove procijenjene vrijednosti, prema prvim podacima konsultantske kuće Credit comercial de France.

To je na sastanku Sindikalnog odbora i uprave KAP rekao Mihailo Banjević, predsjednik UO kompanije, saznaju Vijesti. CCF, koja posreduje u prodaji KAP, preliminarno je utvrdila da je ukupni dug ovog preduzeća 228 miliona USD (410 mil. DEM). Vrijednost firme procjenjuje se na 143 miliona USD (257 mil. DEM), što je nešto više od polovine ranije procijenjene vrijednosti.

Dug za 1997. iznosi 66 miliona USD, što je znatno više nego u završnom računu za tu godinu. Tender za međunarodnu prodaju KAP-a uskoro će biti završen, ali ogroman dug usložnjava proces privatizacije. Sindikalci su obaviješteni da otpuštanja radnika neće biti, jer se očekuje privatizacija, što jedino može dovesti do modernizacije i povećanja proizvodnje. Od Vlade CG očekuje se da nastavi sa konkretnom pomoći, a od banaka i povjerilaca maksimalno razumijevanje. Ipak, odlučeno je da se radnicima plate povećaju, jer se nijesu mijenjale proteklih 10 mjeseci, a razmatra se i uplata regresa.

Bonus video: