Drugo buđenje iz kome britanskog boksera

Britanski bokser Nik Blekvel se probudio iz kome, u kojoj je bio mjesec nakon što je obnovio povredu glave na sparingu, iako nije imao dozvolu ljekara da mu prisustvuje
83 pregleda 1 komentar(a)
Kris Jubenk Džunior i Nik Blekvel, Foto: Thesun.co.uk
Kris Jubenk Džunior i Nik Blekvel, Foto: Thesun.co.uk
Ažurirano: 25.12.2016. 17:47h

Jednom je pobijedio smrt. Nije shvatao u kakvoj je opasnosti bio, pa se vratio u ring i još jednom došao na ivicu života. I ovog puta se izvukao, a možda će konačno i naučiti lekciju...

Britanski bokser Nik Blekvel se probudio iz kome, u kojoj je bio mjesec nakon što je obnovio povredu glave na sparingu, iako nije imao dozvolu ljekara da mu prisustvuje.

Vijest o Blekvelu se prvi put raširila svijetom u martu, kada je u borbi sa Krisom Jubankom Džuniorom zaradio veliki hematom na glavi, zbog čega je pao u komu.

Nakon što je proveo nekoliko sedmica u vještački izazvanoj komi, doktori su ga probudili. Nalaz je bio jasan kao dan - zbog teških povreda mu je zabranjeno da se ikada više u životu bavi boksom, pa mu je oduzeta i licenca.

Blekvel se pridržavao savjeta ljekara do prošlog mjeseca, kada je opet ušao u pravougaonik ograničen konopcima i u sparingu dobio nekoliko teških udaraca. Pao je u komu, a hirurzi su zbog velikog otoka na mozgu morali da mu otklone dio lobanje, jer je pritisak bio preveliki.

Prognoza je bila da će se teško probuditi, a ako se ikada to desi, da bi mogao da bude paralizovan.

Porodica i prijatelji su svakog dana primjećivali Nikov napredak, jer ih je stiskao za ruke, pomjerao noge, ali nisu očekivali da će se probuditi. A onda je njegova prijateljica Šantel Pong na Fejsbuku napisala: “Božićno čudo”!

U statusu je detaljno objasnila sve.

“U jednom trenutku su nam doktori rekli da će Nik biti paralizovan i da možda nikada neće probuditi. Nik nam je davao nadu, jer nam je svakog dana stiskao ruke, pomjerao noge, tresao cijelo tijelo, ali ponekada nije odgovarao ni na kakve testove”.

“A onda smo došli u bolnicu i vidjeli Nika kako gleda TV i pokušava da nešto kaže, a i maska sa kiseonikom mu je potpuno skinuta! Pred njim je dug put do oporavka, ali sad znamo da će se to desiti. Samo mu je potrebno vrijeme”, napisala je Šantel.

Britanska bokserska asocijacija je suspendovala boksera Hasana Karkardija i njegovog trenera Lijama Vilkinsa zbog sparing meča, a Kris Jubank Džunior je odluku Blekvela da se vrati u ring nazvao “apsolutnim ludilom”.

“Razumijem koliko može da bude jaka ljubav prema sportu, jer je i ja osjećam. Ali, postoji razlika između ljubavi prema svom sportu i mogućnosti da povodite vrijeme sa porodicom i uživanja u životu. To je on rizikovao kada je otišao na taj sparing. Ne mogu to da razumijem. Šteta je što je to uradio, ali se nadam da će se još jednom izvući, da će sve biti u redu i da će nešto naučiti iz svoje greške”, rekao je sin slavnog Krisa Jubanka.

Bonus video: