Prirodom protiv kašlja

227 pregleda 1 komentar(a)
kašalčj namirnice, Foto: Shutterstock.com
kašalčj namirnice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.12.2016. 15:44h

Sirup od šargarepe protiv kašlja i bronhitisa

Prokuvajte 2,5 dcl svježeg soka od mrkve s malo vode i dodajte 2 kašike meda. Sirup od mrkve je tradicionalan prirodni lijek protiv kašlja. Uzima se od tri do četiri čajne kašičice na dan.

Šargarepa je povrće izuzetno bogato karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Uz to, dobar je izvor i vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala (kalcija, željeza, kalija, mangana, magnezija, fosfora...).

Sirup s medom i limunom

Pomiješajte 150 ml meda, 50 ml kokosovog ili maslinovog ulja i 50 ml iscijeđenog soka od limuna. Smjesu zagrijavajte dok ne provri. Potom je ulijte u sterilisanu bočicu i držite u frižideru.

Jedna kašičica sirupa uzima se od tri do četiri puta dnevno.

Domaći bomboni protiv kašlja

Bomboni od prženog šećera mogu znatno da smanje kašalj, pogotovo ako se kombinuju s čajem od žalfije koja ima poznato antiseptičko djelovanje. Usitnite kašičicu suvih listova žalfije u blenderu. Na laganoj vatri potom otopite nekoliko kašika šećera dok ne dobijete gustu masu.

Maknite s vatre, dodajte prah od žalfije, promiješajte i kašikicom uzimajte smjesu i stavljajte na metalnu podlogu - tako da oblikujete manje pljosnate bombone. Pustite da se bomboni ohlade i zatim ih nožem odlijepite od podloge. Bombone uzimajte nekoliko puta na dan.

Topli sok od limuna

Ovaj recept pun je C vitamina koji jača imunitet. Iscijedite dva limuna i pomiješajte sa istom količinom zagrijane vode. Limunadu po potrebi zasladite šećerom ili, još bolje, medom.

Sirup od bršljana takođe je odličan za razrjeđivanje sekreta i omogućava lakše iskašljavanje, opušta mišiće bronhija i smiruje nadražaj na kašalj.

Bršljan se koristi u liječenju obje vrste kašlja - suvog i produktivnog.

Bonus video: