"Ti imaš noć" i "Teret" laureati FAF-a

Ostvarenja crnogorskog reditelja Ivana Salatića i Ognjena Glavonića iz Srbije dobili su nagradu “Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film
0 komentar(a)
Festival alterntivnog filma, Foto: Tanja Drobnjak
Festival alterntivnog filma, Foto: Tanja Drobnjak
Ažurirano: 03.12.2018. 07:36h

Gran pri 24. Festivala autorskog filma “Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film dodijeljen je ostvarenjima “Ti imaš noć” crnogorskog reditelja Ivana Salatića i “Teret” Ognjena Glavonića iz Srbije,a najbolji reditelj je Sergej Dvorcevoj iz Rusije za film “Ajka”, prenosi faf.rs, zvanični sajt festivala.

U konkurenciji za Gran pri 24. FAF-a bilo je 10 filmova, a o nagradama je odlučivao žiri: Filip Grandrije, Manfred Šmit i Ivan Ikić. Salatić i Glavonić, obojica debitanti u dugometražnom igranom filmu, podijeliće novčani iznos nagrade od 5.000 eura.

Crnogorsko-srpska koprodukcija, “Ti imaš noć”, imao je svjetsku premijeru u okviru 33. Nedjelje kritike u Veneciji, a govori o odumiranju malog lučkog grada, starijim generacijama koje se nisu snašle u tranziciji koja još traje, o neizvjesnosti i iščekivanju boljeg vremena za mlade.

“Teret” se bavi suočavanjem sa prošlošću kroz priču o vozaču kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prevozi tovar od Kosova do Beograda. U početku ne zna šta je to što prevozi, a taj tovar postaje njegov teret...

Za rad na Salatićevom filmu nagrađen je i Ivan Marković poveljom “Aleksandar Petković Petko” za najbolji snimateljski rad, a žiri su činili Miloš Spasojević, Tomislav Gavrić i Predrag Popović.

Nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, koju Savet FAF-a dodjeljuje u čast Slavka Vorkapića, pripala je filmu “Knjiga slika” slavnog reditelja Žan Lika Godara. Najbolji film u okviru programa “Bande a part” je “Ljudi s jezera” u režiji Jean-Marie Straub, a žiri je bila Nikol Brenez. U selekciji “Hrabri Balkan”, koju su ocjenjivali Tamara Drakulić i Ivan Velisavljević, najbolji film je “Titanijum” turske rediteljke Gokce Erdem, a specijalno priznanje pripalo je filmu “Intervju” Nermina Hamzagića.

Žiri filmske kritike FIPRESCI Srbija, Milan Špiček (predsjednik), Vladimir Džudović i Dušan Cicvara, nagradu “Slobodan Novaković” dao je filmu “Kradljivci” japanskog reditelja Kore-ede Hirokazua. Specijalna nagrada pripala je filmu “Granica” Alija Abasija.

Bonus video: